Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang

För den som vill prova på Ikebana, den japanska konsten att arrangera blommor, är kenzan är ett omistligt hjälpmedel. "Man behöver ingen vas utan kan arrangera blommor i vilka kärl som helst", säger blomsterbloggaren Karin Ehrenberg, som visar hur du skapar vackra arrangemang med hjälp av en kenzan.

Det tar sin lilla tid för Karin Ehrenberg att gå den korta biten från huset till växthuset, där hon har sin arbetshörna. Det finns ju så många vackra blommor att plocka längs promenaden!

I den en hektar stora trädgården runt den sekelgamla direktörsvillan i västsvenska Norsesund har Karin anlagt rabatt efter rabatt. Här odlar hon rosor, perenner som stjärnflocka, nävor och temyntor och ettåriga skönheter som zinnia, rosenskära och luktärt.

Redan som barn tyckte hon om att plocka blommor. Hon samlar på vaser i olika modeller och torkar gräs, vinlök, pärleterneller och broksalvia till vintern. Det saknas aldrig buketter och arrangemang på bord och i fönstersmygar i jugendvillan. I skrivande stund har Karin nästan 8 000 följare på Instagramkontot @karin_norsesund, där de inspireras av hennes blomster­kreationer.

Det tog dock ända till för ett par år sedan innan hon upptäckte den fiffiga kenzan, som används i den traditionella japanska blomsterkonsten ikebana. Kenzan är ett redskap med piggar – ofta i mässing – på en metallplatta som fungerar som stöd för grenar och stjälkar. Den kan också kallas pinnsvin, piggsvin, blomsterfakir eller flower frog. 

– Mamma hade ju en sådan där blomsterhållare i glas men jag tror aldrig att hon använde den. Jag ärvde den av henne men använde den inte heller. Men jag fattade åtminstone att jag skulle spara den, säger Karin.

Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Sommarastern ’Chamois Turm’ är som en pion i formen.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Självklart odlar Karin årets perenn 2021: allium ’Millennium’. Trädgårdskantlöken får samsas med strålrudbeckia, blodtopp och temynta i buketten.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Karin sår många ettåriga blomsterväxter och gräs varje vår. Broksalvian har seglat upp som en favorit, inte minst för att den behåller färgerna fint även som torkad.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Nävorna hör till Karins favoriter. Det finns många sorter i hennes rabatter att blanda.
Hemgjord favorit

I stället var det en blomsterfakir med metallpiggar, som hon såg i en museibutik, som fick henne att börja använda kenzan till sina arrangemang. Tidigare hade Karin laborerat med olika vastyper men med kenzan öppnade sig en ny värld.

– Det finns så himla många fina behållare som plötsligt kunde användas till blommorna: skålar, karotter och låga, vida kärl. I princip räcker det med ett fat, bara det har en liten kant.

Nu växlar hon mellan glasbumlingen, blomster­fakirer i olika storlekar och sin hemgjorda pinn-kenzan (se separat ruta).

Blomsterhållaren i klarglas är bra när hon vill arrangera något i en glasvas eftersom den blir osynlig i vattnet på botten av vasen. Fakirerna med metallpiggar har fördelen att de finns i flera storlekar, vilket ger möjlighet att använda även små kärl. Frågan är om inte den hemgjorda pinn-kenzan ändå är favoriten.

– Att plocka något i naturen och göra det man behöver själv är ju så himla roligt. Inte är det en engångsgrej heller!

Har man inte så många blommor, som tidigt på våren, funkar det dessutom att använda bara en enstaka blomma i kenzan.

Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Växthuset är en bra plats för att skapa med växter. Dels är miljön inspirerande, dels kan man skräpa ner så mycket man vill och behöver.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Med pinn-kenzan är det enkelt att bygga på höjden och få stabilitet. Här blir det en komposition av broksalvia, trädgårdskantlöken ’Millenium’ och blodormrot.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Pinn-kenzan fungerar utmärkt för snittblommor med gracila stjälkar, som den spanska jungfrun, som får ett bra stöd. Den passar också när det är glest mellan stjälkarna eftersom den är vacker i sig och gärna får synas.
Så gör du en egen pinn-kenzan

1. Klipp färska, raka skott från lövträd och buskar med en sekatör. Kapa till hanterbara längder. Tänk på att man enligt allemansrätten inte får plocka grenar och kvistar direkt från växande buskar och träd. Om man har markägarens tillstånd, eller tar från sin egen trädgård, så går det förstås bra. 

2. Mät hur djup skålen du har valt till ditt arrangemang är.

3. Klipp till pinnarna så att de blir exakt så långa som du vill ha dem.

4. Lägg kärlet på sidan.

5. Stapla pinnarna i skålen på samma sätt som man staplar ved. De ska ligga riktigt tätt och trångt.

6. Ställ skålen upp, stick blommorna mellan kvistarna och gör klart ditt arrangemang. Fyll på med friskt vatten.

7. När blommorna har vissnat kan de plockas bort och vattnet slås av. Sedan får pinn-kenzan torka för att kunna återanvändas.

Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Purpurklätt och citrontemynta. En enstaka blomma i avvikande färg eller form förhöjer intrycket av buketten, tipsar Karin.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Karin tycker om att använda även annat än vanliga blommor i buketterna, som gräs och grönsaker. I dag blev det en doftande ökryddbukett med pepparmynta, lavendel och luktreseda.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Med en blomsterfakir på botten för­vandlas en vid spilkum till en vacker vas.
Fokus på enkelheten

Ikebana är den traditionella japanska konsten att arrangera blommor, där man använder tomrum och enkelhet för att fokusera på skönheten i varje enskild blomma och samspelet mellan färger och linjer. Ikebana har funnits i drygt 1 400 år och liknas ofta vid att meditera. I Japan finns det många inriktningar inom ikebana, bland annat sogetsu – en mer modern form av ikebana som har sina rötter i 1920-talet.

Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Låga arrangemang passar på festbordet. Då kan ju gästerna se varandra över bordet! Här arrangerar Karin sommarastern ’Chamois Turm’ tillsammans med alunrot, blodtopp, sommarrudbeckia och blomstertobaken ’Tinkerbell’ i en spilkum.
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Trend: Så skapar du japanska blomsterarrangemang
Scroll to Top