Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus

Är det dags att måla om huset? Att välja rätt kulörer är minst lika viktigt på utsidan som det är på insidan – och vilken färg du väljer kan göra större skillnad än du kanske tror. Här är några viktiga tips på vägen.

Behagligt grönt, luftigt vitt, traditionsenligt rött eller kanske energigivande gult? Att välja rätt kulör till sitt hus är ibland lättare sagt än gjort – men det finns smarta tips och saker som kan vara bra att tänka på när beslutet väl ska fattas. När det kommer till färgval utomhus är experterna eniga: det gäller att tänka på helheten. Den färg du väljer kommer att påverkas mycket av alla andra färger runt omkring. Vad ditt hus har för färg på taket och vilka färger det är på dina grannars hus är några saker som har stor betydelse.

– I många fall påverkar grannens fasadkulör också din – till exempel kan grannens röda hus få vita hus att se lite rosa ut eftersom kulören reflekteras. Försök alltid, så långt det är möjligt, att samarbeta med grannens fasadkulör, då blir grannskapet och omgivningen mer harmonisk och enhetlig, säger Nina Klaeboe Morkve, skandinavisk kulörchef på Jotun.

Ytterligare något som är bra att tänka på är att färger upplevs som ljusare och mer intensiva utomhus än vad de gör på en färgkarta.

– Alla kulörer upplevs som renare och klarare på en stor yta, vilket innebär att kulörer som verkar lite livfulla inne, troligen kommer att se lite för livfulla och kulörta ut utomhus.

Ett bra exempel är neutrala nyanser av grått – de är kalla gråa inomhus, medan det nästan blir blålila utomhus. Utomhus bör man därför kompensera för det kalla ljuset och välja nyanser som är något varmare och gyllene i undertonerna.

Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”1105 Villavit”.
Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”5445 Delicate Blue” – dämpad blå ton med en perfekt balans mellan blått och grått.
Detaljerna skapar helheten

För att skapa en harmonisk färgsättning utomhus gäller det inte bara att välja rätt kulör till fasaden på huset – detaljerna är minst lika viktiga. Beroende på vilken kulör du väljer till fasaden finns det olika saker att ta hänsyn till när detaljerna ska färgsättas.

– Man måste tänka enhetligt – det vill säga att alla kulörer ska fungera bra tillsammans. Om detaljerna ska framhävas bör man välja en kulör som skapar en kontrast till fasadfärgen. Om du vill dölja eller göra vissa detaljer mer diskreta, bör du välja antingen samma kulör som fasaden eller kulörer med liten kontrast till fasadkulören.

För den som behöver hjälp på traven har Jotun samlat 72 tidlösa kulörer under sju teman i sin nya palett för 2021. Till varje kulör presenteras rekommenderade kombinationskulörer för allt från fönster och dörrar till grundmur och terrass.

– Var noga med vilken kulörkod du väljer till såväl fasaden som detaljerna. Vårt bästa råd är alltid att testa kulören. Måla den på lösa panelbitar, så att du kan bära kulörprovet runt husets väggar och se det i olika ljus. Prova kulören i morgonljus, mitt på dagen och kvällsljus. Det är värt lite extra ansträngning – det är trots allt värre att behöva måla om ett helt hus!

Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”7653 Stockholmsgrön” – inspirerad av de gamla, vackra villorna på Djurgården i Stockholm. De målades ofta i utsökta dämpade gröna kulörer, ofta med vita detaljer och ytterligare en nyans av grönt.
Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”10168 Muted Yellow” – en behaglig och modern ockerton är mindre färgstark än de mer traditionella ockratonerna.
Förändra enkelt med utomhuskulörer – 4 tips

1. Måla om dörren – den är det sista du ser innan du går in och det första som möter dig i ditt hem.

2. Lasera terrassen i en lasyrkulör som matchar fasadkulören. Med DEMIDEKK Terassfix kan du enkel byta kulör på en laserad terrass.

3. Bygg en pergola, måla den i din favoritkulör och inred uterummet som ett extra vardagsrum under sommarhalvåret.

4. Måla om en gammal utemöbel i en ny kulör – gärna i en kulört nyans som ger extra karaktär.

Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”1274 Frostig” – en ljus gråton med en svagt gyllene underton som gör att den upplevs neutral utomhus. Dörr: DEMIDEKK Infinity Details ”5445 Delicate Blue”.
Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Vägg: DEMIDEKK Infinity ”0099 Svart” – svarta kulörer är populära i hela Skandinavien och nu relanserar Jotun sin svartaste kulör i färgkartan.
Hållbara färgval

DEMIDEKK Infinity

Jotuns bästa färg till huset som ger överlägsen glans- och kulörhållbarhet. Den är självrengörande, skyddar huset och gör att det ser nymålat ut länge.*

DEMIDEKK Infinity Details

Perfekt till fönster och husets detaljer. Den är självrengörande, har en snabb torktid och är regnsäker efter bara en timme. Detaljerna ser dessutom nymålade ut länge.*

*DEMIDEKK Infinity och Infinity Details håller längst av alla Jotuns utomhusfärger.

Sätt färg på huset – så skapar du färgharmoni utomhus
Inspireras av den nya paletten och hitta din nya kulör här!
Rulla till toppen