Inspirerande drömhem vid stranden – kika in

När Karin och Ingvar Älfvåg Skeberg flyttade till Östra Stranden i Skåne upptäckte de sitt paradis. En stilla plats där tiden går långsamt, ett charmigt hus med stor själ, nära strand och hav.

Man ska aldrig säga aldrig. För vem vet vad framtiden bär i sitt sköte? En vacker plats man inte visste fanns? Ett litet hus att bli förälskad i? Kanske. Men står man fast vid ordet ”aldrig” finns det mycket man kan gå miste om. Karin kan inte annat än att hålla med:

– Det är klart att jag saknar Falsterbo efter alla år där. Men från att ha varit så skeptisk från början känner jag mig otroligt hemma här. 

Det har gått två år sedan Ingvars och Karins flyttlass gick från åtta rum i 1970-talsvillan i centrala Falsterbo till det betydligt mindre gathuset från sekelskiftet mellan 1800- och 1900-tal på Östra Stranden, strax utanför Trelle­borg. En flytt som Karin aldrig hade kunnat föreställa sig några år tidigare. ”Aldrig!” hade hon sagt. Och ”Aldrig!” var hennes svar när Ingvar visade henne husannonsen i september 2018.

– Östra Stranden var en vit fläck på kartan för oss, säger Karin. Vi hade inte ens hört talas om det. Genom åren har vi bara ångat förbi Trelleborg fort som attan när vi har kört till Österlen. Aldrig svängt av ner mot havet.

Icke desto mindre: När de kom till Östra Stranden fick de känslan av ett litet fiskeläge på Österlen. Och när de klev in i huset tänkte båda, oberoende av varandra, ”Hit skulle man kunna ta en liten väska och flytta in”. Husets själ var vacker, det satt så mycket historia i väggarna. Drygt en minuts promenad på en grusväg från huset fanns en fin sandstrand. Och Karin som hade trott att det bara väntade en stenig och oåtkomlig kust.

Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Östra Stranden är en idyllisk gammal fiskeby vars bebyggelse till stora delar består av charmiga gathus som ligger vägg i vägg utmed gatorna, med små utemiljöer på framsidan och avlånga smala trädgårdar bakom där yrkes­fiskarna förr hängde sina nät på tork.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Den närbelägna stranden betyder mycket för Karin och Ingvar. De utnyttjar den så mycket de kan och äter gärna sin frukost här under den varma årstiden.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Från vardagsrummet löper det oljade trägolvet i ek vidare in till matrummet, vars nytillverkade matbord i gammal stil köptes till detta hus. Runt bordet står en blandning av rokoko- och gustavianska stilstolar. Dagsljuset kommer via ett runt fönster i taket från sovrummet ovanför. Den platsbyggda bokhyllan målades vit och i dess mittnisch placerades ett nätt glasbord, köpt på auktion. Ovanpå glasbordet en mässingskruka, förmodligen 1920-tal, samt en mässingslampa i retrodesign från Ralph Lauren.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Utrymmet under hallens trapp används till förvaring bakom en vit vikvägg. Trappan målades vit och försågs med ett läderklätt mässingshandtag. Under klinkergolvet, liksom övriga golv, är det vattenburen värme.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
I vardagsrummet, som kommunicerar med matrummet, består möblemanget av en inbjudande sittgrupp med soffa från Mio som samsas med glasbord från 1970-talet samt två howardfåtöljer. Soffans beige kuddar är från H&M, den sammetsmönstrade är köpt i Köpenhamn. Golvlampor från Vacker Vardag. På väggen, två högupplösta fotografier av Ulrika Pasch porträttmålningar, originalmålningarna har hängt på Svaneholms slott. Äkta matta i generös storlek från Nessims.
Smart planlösning

Gathuset på Östra Stranden rymmer mycket trots att antalet kvadratmeter landar på hundra. En sinnrik planlösning i olika etage och väl utnyttjade ytor får den forna fiskarlängan att verka större. Det mesta fanns redan på plats när Karin och Ingvar kom för att titta på det: vinkällaren under köksgolvet, ett invändigt fönster mellan våningarna, platsbyggd bokhylla, några runda fönster – udda detaljer och smarta lösningar som var svåra att motstå.

– Huset var i fint skick, de tidigare ägarna hade gjort en gedigen renovering med bland annat perfekt ventilation. Det som saknades, och som vi har lagt krut på, är förvaringsmöjligheter. 

Trädgården, avlång och smal till sin karaktär, var i samma fina skick som huset. Grön, väl genomtänkt och med olika sittplatser i sol och skugga. Precis som huset har olika etage, fortsätter utemiljön med olika nivåer – ett grepp som binder ihop ute- och innemiljö och förstärks av ett öppningsbart glasparti i huset. Resultatet blir ett skönt flöde. I trädgården lever ett lugn, det enda som hörs är vattenporlet från dammens springvatten. Den är både strikt, tuktad och samtidigt lite vild med allt det gröna som växer tätt: ormbunkar, bambu, murgröna, prydnadsgräs, korneller, hebe, örter, buxbom. Och så högvuxna häckpartier med mörkröd blodbok.

– Trädgården upplevs större tack vare att den består av olika rum. Vi har bara gjort några tillägg med vit lavendel, hortensia, rosor, syrener och vinkaminer.

Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Rakt fram från köket, ett par trappsteg ner, kommer husets nästa avdelning, vars korridor mynnar ut i ett ljust rum: Karins arbetsrum och gästrum när det behövs; rummets bäddsoffa bäddas ut till en 90 centimeter bred säng. Från det stora fönsterpartiet med terrassdörrar ut mot trädgården strömmar dagsljuset in, liksom från det runda fönstret högst upp. En fin detalj är den platsbyggda hyllan ovanför fönstren. Det nätta skrivbordet, köpt på auktion, passar perfekt till karmstolen, ett arvegods från Karins mormor. Vid skrivbordet har Karin samlat småtavlor på väggen till en finstämd grupp.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Ett par trappsteg ner från matrummet ligger det ljusa tv-rummet med terrassdörrar ut mot trädgården. Bekväm tv-soffa från Ikea fylld med kuddar i svart från H&M Home och orange från Ikea samt en mönstrad Josef Frank från Svenskt Tenn. Färgglad lampskärm, också den från Svenskt Tenn. På golvet en svart sisalmatta. Stor landskaps­målning av Anders Palmér.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Precis som huset består trädgården, designad av Ting Ute och Inne, av olika nivåer, med såväl byasten och smågatsten som sjösten samt större betongplattor i olika mönster, med grönskande och tät växtlighet på båda sidor. Här finns flera olika sittplatser, både i sol och skugga.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Från Karins favoritplats utanför tv-rummet löper en rak gång ner mot trädgårdens ände. Gången flankeras av växtlighet på båda sidor och utmed den vänstra flanken passeras även en uteterrass, soldäck samt två mindre annex, som innehåller gästrum, Ingvars kontor samt olika förråd.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
: I anslutning till trädgårdsdammen finns en smal träspång att gå på förbi vattnet, genom den täta växtligheten och fram till det bortre av de två annexen. Träspången är bara en av många detaljer som bidrar till trädgårdens harmoni.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Strax intill bänken, ett vackert blickfång på marken: ett metallfat smyckat med vita och rosa pioner
Ting med historia

Att flytta från stort till mindre kan vara en utmaning. Vilka möbler får följa med, vilka går det att vara utan? Karin har en förmåga att spara på ting med en historia, gärna arvegods. Samtidigt har årens olika flyttar lärt henne och Ingvar att städa ur och rensa bort. Dessutom finns numera ett nyköpt fritidsboende på Gotland.

– Det vi har samlat på oss under åren och som betyder något för oss bor nu här och på Gotland, säger Karin. Vi älskar att blanda gamla ting med en historia. Några möbler finns i ett förråd, kanske några av våra barn vill ha dem så småningom.

Så mycket bättre kan man sammanfatta parets vardag i dag. Östra Stranden är en mysig och hemtrevlig by, bebodd av välkomnande människor, beskriver Karin. En lokal speceriaffär saknar hon ibland, men det uppvägs av två minuter på cykeln för att komma till landet och drygt en minuts promenad från trädgård till strand och hav.

– På Östra Stranden känns som tiden har stått lite stilla. Det smittar. Här har vi blivit lugnare till sinnet. Allt vi gör, gör vi numera i en lugnare takt. Det är inte bara bättre, det är bäst!

Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
I samma nivå som vardags- och matrum, men ett par trappsteg upp från tv-rummet, ligger köket, perfekt för två personer. Karin misstänker att det var vinkällaren under, vilken man når via en glaslucka i golvet, som fick maken Ingvar, stor vinentusiast, att vilja titta på huset. Kökets rymd beror på lösningen med öppet upp till nock i denna del. Från början hade Karin planer på att måla köksinredningen, en utgången modell från Ikea, i en ljusare nyans, men i dag är hon glad att hon aldrig genomförde projektet. Hon tycker om den varma atmosfär som köket förmedlar.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
För Ingvar och Karin var det viktigt att utnyttja ”oanvända” ytor till förvaring. I sovrummet resulterade det i en platsbyggd byrå under snedtaket med rejäla lådor. Stolen framför, ett sengustavianskt provinsarbete, hittade Karin i en lokal antikaffär.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Sovrummets svartgrå skiffervägg bakom sängen utgör en effektfull kontrast mot vita väggar och vitmålat trägolv. Sängbord ”Abisko” med skinnhandtag från Mavis/Svenssons i Lammhult. Stort foto med motiv från Skanör, taget av Ingvar. För att maximera rummets förvaring lät man bygga tre djupa lådor på varje långsida av sängen.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Golvets invändiga fönster släpper ner dagsljus i matrummet under. På väggen hänger Ingvars gamla stråhatt i sällskap med en kikare. Tavlan ovanför, troligen av en rysk konstnär, köptes på en lokal auktion i Falsterbo.
Inspirerande drömhem vid stranden – kika in
Utanför sovrummet på ovanvåningen väntar en härlig terrass med utsikt mot havet. Här valde Karin och Ingvar att lägga ett tryckimpregnerat trägolv. Utomhusmöblerna i vitt trä har hängt med i 20 år. Silverkannan på bordet har en gång tillhört Karins mormor.
Rulla till toppen