Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll

På Ludvigsdal i skånska Mellan-Grevie har Pia Edén skapat en trädgård där alla växter, stora som små, får utvecklas i sin egen takt.

På Ludvigsdals gård, en kringbyggd gård från 1600-talet på den skånska slätten, bor trädgårdsdesignern Pia Edén med familj. Gården, som ligger vackert omgiven av åkermark och stora träd strax utanför byn Mellan-Grevie, köptes av Pia och sambon Jerker för 20 år sedan. Då var Ludvigsdal en spillra av sitt forna jag, men Pia och Jerker har varsamt rustat gården till en pärla med sydsvenskt vasstak, vackert spröjsade fönster och vit puts.

Den som kör längs allén mot huset välkomnas av den fantastiska klätterrosen ’Valdemar’, som klänger sig upp över uthustaket. Pia satte en stickling för tio år sedan och rosen har fått växa fritt till en praktfull vägg av rosa blommor. Längre fram omsluts den kullerstensbelagda gårdsplanen av en frodig flora. Pia är utbildad arborist men trots det så tycker hon att det oftast är vackrast att låta bli att beskära och i stället låta växterna utvecklas som de vill. En trädgård behöver få tid på sig, menar Pia, och berättar att det tog närmare fem år innan hennes egen började ta form. Hennes trädgård är stor och för att hinna med så har hon varit noga med att den ska vara ganska självgående och lättskött.

– I naturen finns det ju ingen som krattar eller klipper ner, säger Pia med ett stort leende. 

Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Katten Per Oscarsson trivs på Pias egendesignade soffbord. Här har han nära till kattmyntan. Teak­sofforna och fönstren är linoljemålade i egen­blandade kulörer. På marken står tre handhuggna fågelbad i sten.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Vid entrén står ett Buddhahuvud inbäddat i murgröna – en planta uppgrävd hos Pias farmor i Ljunghusen och planterad på Ludvigsdal vid inflytten. Nu täcker den cirka 40 kvadratmeter.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
En bänk i återvunnen teak är placerad under den fantastiska klätterrosen ’Valdemar’, som välkomnar besökaren till Ludvigsdal. Parkaralia, skuggbräcka och katalpa trivs vid husväggen.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
’Valdemar’ – ros med danska rötter Rosen ’Valdemar’ har alldeles särskild historia. Bengt Lövkvist, nestor bland skånska trädgårdsamatörer, var under tidigt 1980-tal på trädgårdsresa i Danmark med hustrun Birgit och några trädgårdsvänner. De besökte fru Back i Næstved och i hennes trädgård fanns ett träd helt övervuxet av en fantastisk, rik­blommande klätterros. När Bengt undrade vad det var för ros berättade fru Back att hennes bror Valdemar hade hittat den som fröplanta och att hon hade fått den av honom, men att den inte hade något namn. Bengt fick en stickling med sig hem och den blev så småningom ursprunget till alla svenska ’Valdemar’-rosor, namngivna efter sin upphittare. ’Valdemar’ är en av multifloraros med ett mycket kraftfullt växtsätt och kan bli 10–12 meter hög obeskuren. Vill man ha den kortare är det bara att beskära. Rosen har tätt bladverk och kan blomma oavbrutet från juni till september. Blommorna är rosa till ljusrosa och har en svag doft. Väldränerad näringsrik jord, gärna kalkhaltig, rekommenderas, men känslan är att ’Valdemar’ inte är särskilt kinkig. Trivs i soligt läge.
Nya växter kommer till

När Pia skapade sin trädgård utgick hon från de platser som familjen ville vara på, var man till exempel ville äta, leka och odla. Efterhand har också nya växter som Pia förälskat sig i kommit till. Familjens naturliga samlingsplats från tidig vår till sen höst är det stora trädäcket utanför huset, som ligger skyddat av den omgivande grönskan. Här står teakstolar och soffor i återvunnen teak från Indonesien, med kuddar och dynor tillverkade av återvunna sarier. Parasollerna i lövträ och bambu har Pia själv designat och säljer på gården och i sin egen webbshop. I en rabatt står dussintals handgjorda gäss som vaktar gården precis som de riktiga gässen gjorde under förra århundradet.

Pia arbetar med att anlägga och underhålla trädgårdar och några helger varje år håller hon Ludvigsdal öppet för allmänheten. Inför julen har hon också mycket populära kurser där man kan inspireras och göra sina egna juldekorationer. Men trots att trädgård också är hennes jobb så har hon en prestigelös och avspänd hållning till sin egen trädgård.

– Trädgården ska vara en lustfylld plats utan ­prestationskrav och glädjen måste vara större än alla måsten. Den som vill anlägga en trädgård behöver ha tålamod och förståelse för att till exempel en häck tar tid på sig, säger Pia. 

 

Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Inne på gården, bland stäppsalvia och lavendel, vaktar trägässen under en gren av japansk zelkova.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Bredvid köksingången mot kullerstensgården växer hängkaragan och lavendel intill en vackert sliten soffa, i bakgrunden syns rosen ’Felicia’.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
I syrenbersån står ett badkar, perfekt svalka för varma sommardagar.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Vid husets norrgavel växer en knotig gammal tall. Ludvigsdals gård byggdes under 1600-talet, och flyttades till sin nuvarande plats under 1800-talets enskifte.
Våga prova sig fram

En av Pias specialiteter är att välja rätt växt till rätt plats. Det finns en växt för varje plats, menar hon. Man får börja med att utgå från växternas ståndort och sedan våga prova sig fram, ibland flera gånger innan det tar sig. Ett tips är att man ska undvika öppen jord eftersom det är skötselkrävande och ogräset ges möjlighet att gro. En fin marktäckande växt både pryder och hindrar ogräs att få fäste. 

Att Pias trädgård har blivit så lummig och frodig beror på att hon varit noga med att jordförbättra med hjälp av bland annat kompostering. Innan de flyttade in hade gården stått övergiven länge och jorden var styv lerjord som det inte ens gick att gräva i. Men efter ett par år gav kompost, gräsklipp och löv fin struktur på jorden och växtligheten satte fart, och trädgården är nu en prunkande färgdröm. 

Runt den gamla gården finns enligt skånsk tradition en hagtornshäck. För att kunna njuta fullt ut av den magnifika vyn mot de omgivande fälten har Pia gjort ett utsiktshål i häcken.

När man ser den stora teaksoffan omgiven av manshög jättevädd känns det som att titta in i en sagovärld. 

Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Ett upptaget hål i hagtornshäcken mot öster bildar en port mot det vidsträckta skånska landskapet.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Här bor Pia Edén med sin man Jerker och barnen Felicia och Lova. Pia Jobbar med planering, anläggning och skötsel av trädgårdar.
Inspireras av trädgårdsdesignerns lummiga idyll
Trädgården ligger i zon 1, jordmån styv lera (förbättrad).
Rulla till toppen