Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset

Med lite nytt, en del arvegods och många kära favoriter från förr har Jeanette och Jesper inrett den gamla kaptensvillan vid havet. En ljus färgskala, välbevarade originaldetaljer och massor av ljusinsläpp skapar ljus och hemtrevnad i de gamla salarna.

Det vitmålade kaptenshuset från slutet av 1800-talet ligger i det charmiga fiskeläget Vollen, bara ett stenkast från fjorden. Här bor och trivs den lilla familjen Fagerhaug-Skogli, med mamma Jeanette, pappa Jesper och så lilla dottern Lotte på sex månader. 

Familjen älskar och vårdar sitt hus ömt. Det enda smolket i glädjebägaren är väl egentligen att de inte äger det, utan hyr.

– Den största skillnaden mellan att hyra och äga är att vi inte kan göra allt exakt som vi vill, säger Jeanette. Eller ta beslut när det gäller större renoveringar.

Men när Jeanette och Jesper fick möjlighet att hyra det vackra gamla huset slog de till direkt. Ett unikt tillfälle, kände de, att få tillgång till ett sådant hus och med det läget. Dessutom var det alldeles nyrenoverat – en dröm för en nybliven barnfamilj med aktivt liv. Och även om de kanske här och där hade valt annorlunda material och lösningar än husets ägare vid renoveringen, var husets interiör mycket nära deras egen smak.

– Jag känner inte att detta inte är vårt hus, jag tror faktiskt att vi äger det, säger Jeanette. Och självklart hoppas jag att vi får möjlighet att köpa det någon dag.

Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Vid matbordet från Normann Copenhagen står svarta stolar, Ferm Living, och ekstolar med flätad sits, Brødrene Krüger. Lampa från Himla.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
De gamla ekgolven är vackert patinerade efter generationers användning och skapar en ombonad bas till vardagsrummet. Pholc-lampan kan flyttas dit bättre belysning önskas. Det lägsta ekbordet kommer från den danska skulptören och designern Kristina Dam, det trebenta kommer från Mater. Mattan är från Ferm Living.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Köket hade ekinredning som börjat gulna, med det var solitt trä av god kvalitet. Jeanette och Jesper bestämde sig för att ge det en ansiktslyftning genom att måla luckorna och sätta på nya beslag. Väggen är målad i ”Reflection”, köksskåpen i ”Soothing beige”, båda Jotun.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Kaptensvillan byggdes under byns storhetstid som skeppsbyggarort på slutet av 1800-talet. Från balkongen utanför sovrummet har man fantastisk utsikt över fjorden.
Bebis bakom disken 

Innan de flyttade till Vollen bodde Jeanette och Jesper i en liten lägenhet i Oslo. Som många unga par prioriterade de att bo trångt, för att spara pengar för att så småningom ha råd att köpa hus. Vollen låg högt på önskelistan, eftersom Jesper ursprungligen kommer härifrån och de båda var förtjusta i byn.

Men ibland blir allting inte som man tänkt sig. Husplanerna fick läggas på hyllan när paret i stället bestämde sig för att investera i inredning online, och 2018 startade de webbutiken Rhomb. I samma veva fick de  möjlighet att ta över en inredningsbutik i just Vollen och därmed gick alla huspengar rakt in i den verksamheten.

– Det var då vi fick möjlighet att hyra kaptenshuset, säger Jeanette. Och då var det ju ingen tvekan. Ett härligt hem för oss, och nära vår verksamhet. 

Men att driva eget företag är inget nio till fem-jobb, det har paret fått uppleva. Lilla Lotte har ofta fått vara med mamma och pappa i butiken. Jeanette var tillbaka på jobbet bara fem dagar efter att Lotte föddes, och hon har sin egen lekhage bakom disken i butiken.

– Att ha en bebis bakom disken har inte varit ett hinder, säger Jeanette. 

I slutet av 1800-talet fanns flera stora varv i Vollen som var vida berömt för sin skeppsbyggarkonst. Bland annat byggdes Roald Amundsens polarfartyg Maud här av båtbyggaren Christian Jensen. Och det var under den här perioden som flera kaptensvillor byggdes.

– Vårt hem speglar den här epoken, med många originaldetaljer bevarade. Men också oss själva. Vi dekorerar med saker vi gillar.

Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Den ursprungliga trätrappan med sitt snidade räcke har behållits och renoverats fint. Lite väl brant för en familj med små barn, men Jeanette och Jesper älskar att den blir som en skulptur i huset. Under trappan göms garderober.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Barskåpet från Northern är en möbel som får mycket uppmärksamhet både hemma och i butiken. Bredvid står en verktygslåda som Jeanettes farfar gjorde när han var en liten pojke. Kartongrullarna innehåller bilder från butiken, men Jeanette tycker att de är dekorativa och de får därför stå i vardagsrummet. De två tavlorna är av Elisabeth Ønseth.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Den vackra krukan på skåpet är hantverk från Indonesien. Spegeln är från Kristina Dam Studio och den höga ljusstaken har varit i familjens ägo länge.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Lampan över sänggaveln är från norska Buene och är ett slags remsa med tre ljuspunkter. Punkterna kan tändas var för sig och ändstyckena kan vridas för att justera ljuset. Taklampa från Normann Copenhagen. Överkast och påslakan är från svenska Berätta mer, lakan och kuddar från Abeit. Nattduksbordet är från Kristina Dam och är en mindre variant av bordet i vardagsrummet. Mattor under sängen från Ikea. Linne­gardiner, Himla.
Inreder med hjärtat

Deras livssituation har ändå rätt nyligen förändrats då de gick från att vara ett ungt par till att bli en liten familj.

– Men vi dekorerar med hjärtat ändå. Är det så att vi behöver ändra något när Lotte blir större så är det bara en naturlig utveckling. 

I inredningen samsas både nya saker och mönster med gamla möbler. Dels är det sådant Jeanette och Jesper själva haft länge, dels arvegods har varit i familjernas ägo i generationer. 

Ett flertal kära pjäser i hemmet är sådant som Jeanette och Jesper bara blir alltmer mer förtjusta i över tid. En annan kärlek är till milda och ljusa färgskalor, framför allt krämfärgat och beige.

– Ja, jag får erkänna att det finns mycket beige i vårt hem, säger Jeanette. Både Jesper och jag tycker att den färgen fungerar så otroligt bra med andra färger. 

Beige ihop med vitt, med svart, med gamla ekgolv och vita köksluckor – ja, till det mesta blir det precis rätt tycker de. Kanske är det så, funderar hon, att efter en tid där grått i alla nyanser varit förstahandsvalet för många, kan man säga att beige är det nya grå. 

Alla väggar i kaptenshuset har fått samma ljusa nyans, och även deras butikslokaler. 

– Huset speglar butiken och vice versa, säger Jeanette. Men båda är vi – till 100 procent.

Men visst skiljer sig butiken och hemmet åt. Det får aldrig kännas som att de bor i ett showroom.

– Vi har så många personliga saker, det är det som skapar ett hem. Jag har varit hemma hos många som gör sig av med alla sina gamla möbler till förmån för nytt och matchande. Då förlorar man något på vägen, hemmets själ.

Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
I badrummet har familjen gott om plats och ljus från det stora fönstret. Golvkakel, Fagflis, väggkakel, Megaflis.
Jordnära nyanser och avskalad elegans i kaptenshuset
Det finns två badrum i huset, med liknande utseende. Det på andra våningen är anslutet till sovrummen med dusch, skötbord och stort utrymme. Det på bottenvåningen har ett härligt badkar, som används flitigt av alla tre. De två ekpallarna är från Skagerak.
Jeanettes bästa tips för dig som blivit med hus

1. Tycker du allt känns konstigt? Det är en stor förändring att flytta, särskilt från en lägenhet till hus, men det går över!

 2. Ett hem måste vara praktiskt. Man behöver ofta mycket mer förvaring än vad man tror. Särskilt om familjen växer. 

3. Behåll så mycket du kan av det du tycker om, så länge du kan. Det sista vi kommer att göra oss av med är soffan! 

4. Att blanda gammalt och nytt är kanske det allra viktigaste för hemtrevnad. Allt behöver faktiskt inte matcha, bara det fungerar för just dig.

Scroll to Top