Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan

Familjen Laurins hus genomsyras av en medveten mix av vintage och ny design, här vågar man ta ut svängarna och välja inredning som sticker ut och håller länge.

Det var väldigt nära att familjen Laurin gav upp i jakten på villa och stannade kvar i Vasastan. Att flytta till hus var ingen självklarhet för dem då de älskade innerstadslivet, men sedan bådas arbetsplatser hade flyttat ut från stan blev restiden ohållbar.

–  Husvisningarna åt upp våra söndagar och vi bestämde oss för att titta på ett sista hus innan vi skulle återgå till att kolla på större lägenheter i stan, berättar Lina.

Den sista funkisvillan visade sig ha kvaliteter som inte de andra husen hade, Lina föll för naturligt ljus i tak­lanterniner och fyra meters takhöjd i hall och badrum.

– Huset tickade inte alls i alla boxar, ingen av oss kände någon djupare kärlek till det inledningsvis, men det fanns kvaliteter och potential, berättar Lina.

Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Små miniatyr vaser och skålar är oerhört användbara för att skapa stilleben, den vita vasen är från Gefle och den bruna skålen från Rörstrand
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
I det vackra vardagsrummet har Lina skapat en tavelvägg med en mix av nyinköpta prints och auktionsfynd. Mixen ger ett personligt rum med många blickfång. Lampa ”Tolomeo Grande” från Artemide.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Husets placering på den sluttande tomten ger ett pampigt intryck.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Väggarna i matrummet är målade i ”Blåstång” från Alcro, över matbordet tronar lampornas lampa som är en Orrefors kallad ”Festival”, vasen är Vicke Lindstrand och stolarna är designade av Niels Otto Møller.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Den generösa soffan har plats för hela familjen, väggarna är målade i den mjuka rosa nyansen ”Pink Ground” från Farrow & Ball. Soffa från Bo Concept, soffbord från Gubi, fåtölj ”Flagline Chair” av Hans J Wegner, PP Møbler. Flodhäst, Omersa, skåpet är vintage med bland annat lampan ”Snoopy” från Flos, mattan är beställd från Kvadratmeter och golvlampan kommer från Bergboms.
Ovälkommen överraskning

Huset blev deras och nu startade en resa mot att göra huset till deras eget i känsla och estetik. Ett fuskrenoverat badrum skulle åtgärdas, ett trångt kök skulle göras om, matkällaren blev till walk in closet och väggarna skulle kläs med Linas dåvarande passion: tapeter.

– Jag la mycket tid på att hitta färg- och mönsterrika tapeter till sex av rummen, säger Lina, vilket blev en relativt kort och dyr kärleksaffär när jag nu har landat i motsatt ände av färgpaletten. 

Sex år efter den omfattande tapetseringen återstår bara en liten fondvägg i en garderob av alla tapeter. Lina har gått från det excentriska och riviga ”animal prints”, till att nu uppskatta lugna men varma neutraler.

Allt gick på räls fram tills att huset skulle dräneras och familjen såg fram emot en första sommar med grönskande och idyllisk villaträdgård. När dräneringen var i gång upptäcktes att delar av huset helt saknade grund och stod och balanserade på lösa stenar. Arbetet avbröts och en konstruktör fick anlitas till att rita en ny grund till den del av huset som svävade. Ett arbete som skulle ta någon månad blev ett 18 månaders projekt i lervälling.

– Det bidrog med säkerhet till att jag inte alls trivdes i förorten de första åren, skrattar Lina, det var sådan misär.

Köket hade sett sina bästa dagar och när de skulle välja kök tittade familjen på exklusiva lösningar. Då var det oväntat nog esteten och inredningsfantasten Lina som satt ner foten,

– Ola röstade för det svindyra köket medan jag tyckte att det var orimligt att lägga så mycket pengar. I samma veva snubblade jag över en kökslösning med Ikea­stommar som byggdes om med fronter och distanser för att få en handsnickrad känsla, så våra hantverkare fick ge sig i kast med det.

Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Vägglampa från Lampe Gras som ger en bra och flexibel arbetsbelysning över köksbänken.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Hallen är målad i ”Shaded White” från Farrow & Ball, Spegeln på väggen är från Gubi, pallen är från Cassina och samtlig keramik av Stig Lindberg/Gustavsberg, Gunnar Nylund/Wallåkra och bordslampan till vänster från Ekeby/Studio Laurin. Till höger ”Snoopy”, Flos.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
När köket planerades var Lina särskilt noga med att få plats med så mycket förvaring som möjligt.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Köket har både funktionell och social utformning, här kan gäster eller barnen hänga mot köksön när Lina och Ola stökar runt i köket. Barpallar från Ellos.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
En skatt av keramik – lampan är från 30-talet och till­verkades av Nilsson Johansson som var specialiserat på brons. Samtliga skålar och vaser är från Rörstrand, formgivna av Gunnar Nylund och Carl-Harry Stålhane.
Passion för vintagelampor

Köket har i dag en luftig planlösning med plats för Linas passion: keramik och stengods. 

I matdelen tronar ett vitrinskåp fullt med godsaker från 30-talet och framåt. Över matsalsbordet hänger en maffig kristallampa från Orrefors. Sedan två år tillbaka är Linas stora kärlek för vintagelampor och keramik också en heltidssysselsättning i företaget Studio Laurin. Lina skannar andrahandsmarknaden på lampor med det där lilla extra, som sedan restaureras av en behörig hant­verkare och säljs vidare. Nästa steg är att flytta showroomet från källaren till en lokal i stan.

Lina beskriver sin inredningsstil som ”lite vintage och lite kitsch”, rosa är den färg som ständigt återkommer och hon fyller sitt hem med saker hon verkligen tycker om.

– Jag njuter kopiöst av att besöka showroom-snygga hem med ”god smak-inredning” och matchande konst, men i vårt hem vill jag ha värme, kontraster, själ och minnen, berättar Lina.

De flesta av rummen har nu målats i olika nyanser och Lina satsar på en mer långsiktigt hållbar stil.

– Jag har gått igenom olika faser i inredning och tror att jag tidigare påverkades mycket mer av trender än jag varit medveten om. Nu jobbar jag medvetet med att försöka stå emot trender och aktivt välja anti-trend och framför allt välja vintage då det är möjligt, då får man själ och mys på köpet och slipper sura uppvaknanden i trendfällan, säger Lina.

Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
I källarvåningen har Lina inrett ett litet showroom, som snart flyttar in till stan. Tapet av Emma von Brömssen. Lamporna från vänster: Stil­armatur, fyra lampor från Rörstrand och taklampa från Orrefors.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Det var Ola som föreslog att de skulle bygga en walk in closet åt Lina i den gamla matkällaren. Lina var inte sen att leta fram en tapet från Thibaut för den ulitmata more is more-känslan och inreda med en samling speglar med guldramar. På golvet en urna från Upsala-Ekeby.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Det charmiga lilla sidobordet är ett auktionsfynd och ovanpå den öppna spisen finns tre vaser från Upsala-Ekeby, på den nedre hyllan är samtliga vaser av Gunnar Nylund, lampetten kommer från Studio Laurin
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Linas och Olas sovrum har gått från en mönstrad tapet till att få en lugn grå nyans, Lina har blandat sängkläder och kuddar från H&M Home, Himla, Jotex och Ikea. I taket hänger en lampa från Studio Laurin och som läsbelysning fungerar ”Bestlite BL6” från Gubi. Tunna gardiner skapar ett mjukt ljus.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Även i sovrummet är Linas förkärlek för stilkrockar tydlig, ett jugendnattduksbord samsas med en bordslampa i glas från mitten av 1900-talet och på väggen sitter klassikern ”Bestlite BL6”, Gubi.
Stilsäker mix av vintage och ny design i funkisvillan
Den lilla gäst-wc:n har blandare från Tapwell, handfat från Duravit och handdukar från H&M Home. Tvål från Aesop.
Linas tips för en eklektisk inredningsstil

1. Skanna auktionshusen för lampor och keramik som ”poppar” och står ut som kan stå i kontrast till nyare produktion – våga prova att köpa något som är lite speciellt och som tar för sig.

2. Satsa på en blandning av mönster i kombination med enfärgade inslag.

3. Skapa effektfulla stilkrockar genom att blanda stilar och epoker – art déco med både jugend och nutida design – det är konstrasterna som gör det dynamiskt.

Rulla till toppen