7 tips för ett lyckat poolköp

Att kunna ta ett dopp i den egna trädgården ger hemmalivet en extra dimension – såväl på semestern som i vardagen. Dessutom finns många fina tillbehör som ökar användningsområdet för din privata oas. Här är 7 tips för ett lyckat poolköp.


1. Tänk långsiktigt

Även om du i dag mest vill få till en härlig samlingsplats för ungdomarna kanske poolen på sikt blir en källa till njutning och träning för dig själv. Eller vice versa. 

7 tips för ett lyckat poolköp
En pool kan smälta in snyggt överallt, till och med precis intill havet. ”Thermo Premium” från Poolkungen, 3 x 6 m, komplett poolpaket, 84 900 kr.
7 tips för ett lyckat poolköp
”Thermopool Dura” har här en hörntrappa som blir som en skön sittplats i vattenbrynet intill uteplatsen. Poolen har mosaikliner och kostar från ca 200 000 kr. Poolöverdrag ”RIB-Cover” och poolvärmepump ingår. Folkpool.
2. Välj en seriös leverantör

På branschorganisationen Sveriges poolproducenter, www.svpp.se, hittar du medlemmar som är seriösa och som kan ge dig den hjälp och produkt du söker. 

7 tips för ett lyckat poolköp
En rund liten pool platsar i princip var som helst – i den lilla eller stora trädgården. Stålpool, 3,5 m i diameter, med komplett poolpaket, 54 900 kr. Poolkungen.
7 tips för ett lyckat poolköp
Med en fin inramning av trä och sten smälter poolen in fint nära huset. ”Folkpool Classic” är en rektangulär pool på 4 x 8 m med mosaikmönstrad liner. Pris från ca 160 000 kr. Folkpool.
3. Boka in ett hembesök

Be en poolförsäljare komma hem till dig och studera dina förutsättningar och se hur väl de stämmer överens med dina önskemål. Du brukar få många goda råd och ökar chansen att bli nöjd när väl poolen är byggd och klar. 

7 tips för ett lyckat poolköp
En åttaformad pool kan kännas både modern och lyxig. Passar även bra om du exempelvis har kuperad tomt. Här en stålpool, 4,2 x 6,5 m, från Poolkungen i komplett poolpaket, 83 900 kr.
7 tips för ett lyckat poolköp
En helgaveltrappa längs ena kortsidan bjuder verkligen in till ett dopp och kan kännas säkrare för både barn och äldre. En helgaveltrappa kostar cirka 22 000 kr. Folkpool.
4. Ring ditt försäkringsbolag

Kolla upp villkoren i din hemförsäkring för att se vad som gäller om du bygger och nyttjar en pool på tomten. Försäkringarna ser ofta väldigt olika ut.   

7 tips för ett lyckat poolköp
Ett lamellöverdrag, som håller poolen fri från löv, är vettigt att investera i – även ur säkerhetssynpunkt. Här en ”Thermopool” från Poolgiganten, 4 x 8 m, som kostar från ca 99 950 kr för ett grundpaket.
7 tips för ett lyckat poolköp
Med ett exklusivt automatiskt lamelltäcke med solarlameller håller du värmen i poolen och får samtidigt ett säkert överdrag. Just detta är dolt under vattenytan och dessutom appstyrt direkt från mobilen. Prisexempel för en pool om 4 x 8 m: 92 500 kr. Poolgiganten.
5. Tänk på säkerheten

Du som tomtägare är ansvarig för att inga olyckor inträffar. Om du har vatten som är djupare än 20 cm kräver Boverket att du installerar ett skydd, antingen ett staket eller ett godkänt poolskydd – som en presenning eller skyddsnät. 

7 tips för ett lyckat poolköp
Med olika tillbehör blir poolen den perfekta träningsplatsen. En ”Swim Trainer” – ett starkt gummiband – fäster du runt midjan i ena änden och i en ögla vid poolkanten i den andra och du får möjlighet att ”simma i det oändliga”. Andra smarta träningsredskap är ”Jogging Belt”, gula ”Powerstick” för flexibilitetsträning, ”Aquadiscs” för armarna, rosa fotplattor för vattenjoggning samt hantlar för styrketräning under vattnet. ”Swim Trainer”, cirka 230 kr. Övriga redskap, cirka 200–650 kr. Allt från Folkpool.
7 tips för ett lyckat poolköp
”Storpoolen” är en fribärande pool till lågpris, som kan stå för sig själv utan att den behöver fyllas emot. Den ovala poolen går att sänka ner i gräsmattan, bygga in i en veranda eller ha fristående. Pris från 18 990 kr. JF Fritid.
6. Budgetera rätt

En mindre pool kostar ofta mindre. Men tänk på att kostnad för markarbete och byggnation alltid tillkommer. 

7 tips för ett lyckat poolköp
En liten pool på landet kan bli pricken över i för att landa i rätta semesterkänslan. Placera gärna poolen så att den smälter in i grönskan men undvik att hamna för nära träd, för att slippa städa upp nedfallna löv från vattnet. ”Folkpool Classic”, 3 x 6 m, cirka 91 210 kr. Folkpool.
7 tips för ett lyckat poolköp
En utedusch vid poolen är både njutbart och hygieniskt. Vattnet i solfångarduschen ”Solstråle 30” värms upp av solen, och den har möjlighet att även fånga upp omgivnings­temperaturen så att den kan användas då det är mulet eller svagt solljus. Pris ca 5 150 kr. Folkpool.
7 tips för ett lyckat poolköp
En upplyst pool kan verkligen bidra med stämning till uteplatsen även när mörkret har lagt sig. ”Eco Premium”, stålpool, 4 x 8 m. Pris för komplett poolpaket 143 750 kr. Poolkungen.
7. Bygglov

Marklov, bygglov eller anmälan behövs normalt inte för en gräva pool. Men i vissa fall kan det behövas – exempelvis om du vill ha en höjd pool över mark, montera ett lite högre tak eller en stödmur. Fråga på kommunen vad som gäller för din tänkta konstruktion. 

Rulla till toppen