Formstark färgfest hos textildesignern

Vackra vintagemöbler, massor av färg och fantasifulla mattor på både väggar och golv. Textildesignern Inas lägenhet är både charmigt personlig och befriande lekfull.

På golvet bor en glad tiger som visar tänderna, från väggen vrålar en gorilla och i taket hänger pälsbeklädda tygkorvar. Det är helt som det ska vara, tycker matt- och textildesignern Ina Dyreborg som älskar att omge sig med och arbeta med starka färger, lekfull konst och fluffiga material.  I den charmiga och personliga lägenheten på 56 kvadrat samsas en imponerande samling tuftade mattor på såväl golv som väggar med otaliga konstverk, böcker, figurer, växter och en ovanlig samling kannor. Men mest av allt finns här mjuka textilier.

– Jag skulle inte kunna bo i ett hem utan textil, säger Ina. Mattor och kuddar är det som mjukar upp, ger värme och taktil känsla.

 

 

Formstark färgfest hos textildesignern
Den blå färgen är Inas favorit och hon mixar gärna olika nyanser. Väggfärgen är från Flügger, och kvinnofigurinen är ett fynd från @sechloe_odense. Den röda tuftade korven är ett av Inas verk.
Formstark färgfest hos textildesignern
Det vilda lejonet på vardagsrumsgolvet är Inas design. Soffan är ett vintagefynd som hon själv har klätt om i koboltblått. Soffbordet och sidobordet har hon tagit över från sin syster. Kuddarna är av vännen Line Hvass, som står bakom Vita Vass. Den röda bordslampan är form­given av Verner Panton och den fick Ina när hon gick ut skolan. Papegojan är från Moment KBH.
Formstark färgfest hos textildesignern
Lite blandade prydnadsfavoriter i en färgstark blandning. Bananskal i porslin, Nanna Stech, @nannastech. Keramik­koppen är av Mona Vander, @monavander.
Formstark färgfest hos textildesignern
Sidobordet har Ina tagit över från sin syster. Den röda bordslampan är formgiven av Verner Panton och den fick Ina när hon gick ut skolan. Gorillan är Inas verk.

Hon betonar också vikten av olika former, främst när det gäller mattor. På så sätt bryter man av mot allt det fyrkantiga i ett hem. 

– Tänk bara på en soffa, en skänk eller ett skåp. Allt kantigt och rakt. Till det kan ju en golvmatta som ser ut som en tiger eller en väggbonad i ögonform ge en härligt mjuk och fantasifull stämning.

Formstark färgfest hos textildesignern
En av de konst­fulla väggarna. Här hänger verk av bland andra Poul Janus Ipsen, Matisse, Wolfgang Paalen, Sisse Westergaard och Mark Rothko. Väggbonaden med spegel är Inas design.
Formstark färgfest hos textildesignern
Matplatsen är inredd med massor av gröna växter. Sviktstolarna är ett loppisfynd, bordet från Slik Studio och lampan är återbruksfynd från Genbrugshallerne i Odense. På väggen en Picasso-print från Royal Academy of Art i London.
Formstark färgfest hos textildesignern
En vägg med ansikten. Från Martial Raysse, Stefan Rostrup och Dr. Lakra. Keramikansiktena är av Sjulle Schulstad.

Färger är också viktiga i Inas hem och arbete. Alla regnbågens kulörer jobbar hon med. Väggarna har målats i rosa och ljusgult, en bordslampa är lackröd och köksbänken starkt solgul. Men blått nog ändå den färg som ligger henne varmast om hjärtat. En vardagsrumsvägg, soffan, figuriner, matbordet, krukor, flertalet konstverk och till och med stearinljusen går alla i himmels- och havstoner.

– Ja, det står nog klart att jag har en förkärlek för blått, säger Ina och skrattar. Det har blivit basen i det mesta. Inredning, kläder, en ny matta som ska tuftas. Jag gillar också att kombinera de olika nyanserna. Se bara hur fint den ljusblå vardagsrumsväggen går mot den koboltblå soffan!

Formstark färgfest hos textildesignern
När köket skulle göras om tog det inte Ina många sekunder innan hon bestämde sig för att solgult skulle få dominera. I fönsterhyllorna finns Inas samling med fina kannor.
Formstark färgfest hos textildesignern
Ina hade tre vintagelampor liggande, och valde att sätta dem tätt tillsammans på väggen som en ljusinstallation.
Formstark färgfest hos textildesignern
Matbordet är gjort av gamla plastskärbrädor, Slik Studio. Ljusstakarna är ett återbruksfynd, liksom isbjörnsfatet. Ansiktskrukan är från Lagerhaus i Göteborg. Väggbonaden har Ina gjort.
Scroll to Top