Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil

En förkärlek för vackert porslin och klassisk engelsk inredningsstil. Det var utgångspunkten när Bente och Jan skulle renovera köket i sin tegelvilla från 1919.

När huset byggdes 1919 användes köket av tjänstefolket. Ringklockorna som var kopplade till de stora rummen och sovrummet har inte använts på många år, men de hänger fortfarande som pynt i köket, berättar Bente. Patriciervillan är ett typiskt exempel på den engelska arkitektur som var populär runt förra sekelskiftet, och när huset skulle renoveras var det naturligt att utgå ifrån den tidens inredning och färgval.

Bente och Jan tog hjälp av Studio Kvänums köks­designer Camilla Bråthen med att göra en planlösning som var mer praktisk och trivsam än den ursprungliga.

– Jag ville att vår 15 år gamla Aga-spis skulle få en mer framträdande placering och bli själva hjärtat i köket. Tidigare stod kylskåpet i vägen för ljusinsläppet, men Camilla ritade i stället in kyl och frys längs långväggen, där spisen tidigare stod. I dag ligger köksbänken mot fönstret så att kocken kan njuta av utsikten mot trädgården, säger Bente.

Familjen lagar mycket mat, och många av råvarorna kommer från familjens eget småbruk, som ligger några mil söder om hemmet.

– Vi använder allt vi odlar, och jag hoppas att det kan inspirera våra barn så småningom.

 

Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Fönstret släpper in massor med dagsljus som gör köket till en lugn plats. Köket ”Broby” i handmålad ask i kulören ”Sotgrå” kommer från Kvänum. Handfat, Franke, blandare ”Tara Ultra”, Dornbracht, golvet är gjort av återvunnet tegel. Vägglampor från Studio Kvänum, taklampa, By Rydéns. Väggarna är målade i kulören ”Drop Cloth” från Farrow & Ball och kaklet ”Retro Metro Marble Arch” kommer från Fired Earth.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
I de öppna hyllorna i högskåpet vid dörren mot bakgården står porslin från Bentes samlingar. ”När vi renoverade ville jag ha öppna hyllor, jag tycker om att ställa dit fina koppar”, säger Bente.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Aga-spisen har funnits i huset i 15 år men fick en ny placering i och med renoveringen. Den krämfärgade spisen har fyra ugnar och sex kokplattor och används flitigt av hela familjen. ”Min 17-årige son är en duktig kock och familjens enda vegetarian. Han lagar gärna en egen variant av det vi andra äter”, säger Bente. Hänglist från La Cornue, vattenkokare från Alessi.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
De diskreta trä­dörrarna döljer den inbyggda kylen och frysen. Bokhyllorna är fyllda med kokböcker, medan vitrinskåpet rymmer ännu mer porslin.

När hela familjen samlas äter man i matrummet vägg i vägg, där det får plats tolv personer vid bordet. Men personligen trivs Bente och Jan bäst i köket, nära Aga-spisen eller vid det lilla runda bordet som står mitt på köksgolvet, där det bara ryms tre personer. 

– Köket måste alltid vara röjt och snyggt och grytor och porslin måste vara av bra kvalitet så att det känns trevligt att duka bordet, konstaterar hon.

Bente har en stor samling porslin så det är lätt att skapa en vacker dukning. Serviserna står inte och samlar damm utan de öppna tallrikshyllorna i köket byter ofta innehåll och blir en utställningsyta för hennes samlingar.

– Servisen som står framme för tillfället är ”Cabbage”. Den kommer från en av mina favoriter, det portugisiska märket Bordallo Pinheiro, som jag har samlat på i flera år. Ibland byter jag ut de gröna tallrikarna mot Royal Copen­hagens ”Musselmalet” och då får köket en mer nordisk karaktär. 

Både tallrikshyllan och resten av köksinredningen är målade i en sotgrå nyans.

– Jag älskar färgen och jag älskar kvaliteten på det här köket. Allt är så vackert, klassiskt och elegant. Det är verkligen ett riktigt hantverk.

Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Köket på cirka 20 kvadratmeter har utsikt mot den idylliska gröna bakgården. Tidigare var köket helt vitt men nu har det fått en sotgrå färg. Tallrikshyllan innehåller porslinet ”Cabbage”, som är en del av Bentes stora samling.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Väggarna är målade i kulören ”Drop Cloth” från Farrow & Ball, handfat, Franke, blandare ”Tara Ultra”, Dornbracht.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Bentes keramikintresse delas av 17-åriga dottern Sofie, som gjorde det snygga gröna fatet till Bente som 50-årspresent. I vitrinskåpet står en del av Bentes samling av Barbotine­keramik. ”Det mesta är från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Jag har samlat på de här vackra tallrikarna i 20 år och tycker bäst om de franska, men jag har också en del fina tallrikar från Tyskland och Belgien”, säger Bente.
Inspireras av det här köket i klassisk engelsk stil
Matsalen har kvar originalparketten i ek från 1919, men också de snidade takbjälkarna och den vita bröstpanelen. Den klassiska tapeten ”Bird & Pomegranate” från William Morris & Co hämtar upp kökets färgskala på ett fint sätt. Runt matbordet står antika windsorstolar från 1880-talet.
Rulla till toppen