Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion

Vad händer när japansk arkitektur får möta svenskt trähantverk? Vi bad duon bakom det hyllade varumärket Bonnibonne berätta om sin nya kollektion "The Outlines Series".

Hur föddes Bonnibonne?

– Vi lärde känna varandra under högstadiet för snart tjugo år sedan. För snart tre år sedan bestämde vi oss för att slå ihop våra kompetenser och starta ett livsstilsvarumärke. Bonnibonne föddes ur vår gemensamma passion för form, gastronomi, hantverk och natur.

Hur skulle ni beskriva er designfilosofi? 

– Bonnibonnes filosofi bottnar sig i vår genuina respekt och relation till naturen, “slow living”, det skandinaviska kulturarvet och vårt intresse för design- och mathantverk. Vi vill bära det skandinaviska kulturarvet vidare genom att översätta det till ett mer modernt uttryck och lyfta in det i nya kontexter. Vi arbetar ofta konceptuellt då vi tror på att skapa mervärde och trovärdighet.

 

Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion
Designstudion Bonnibonnes ambition är att låta genuint ­hantverk och uråldrig kunskap presenteras i nya sammanhang.
Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion

Var hämtar ni inspiration?  

– Vi inspireras av naturen, mat och hantverk. Vi ägnar mycket tid i skogen och inspireras av de olika årstiderna på olika sätt. Vi vill skynda långsamt genom att ge tillverkningsprocessen den tid som krävs för att få en långsiktigt hållbar och kvalitativ produkt. Vi använder oss av traditionella hantverkstekniker och översätter dem till en mer modern estetik. Våra produkter utformas efter vardagsbehov, intressanta material eller ur möten med andra människor och vår kreativitet triggas av begränsningar. 

Vilka material arbetar ni med? 

– Vi har precis börjat bygga vårt sortiment som består av rena naturmaterial såsom textil, lera och trä. Framåt är tanken att addera glas och sten till samlingen. Vi vill förmedla en känsla av god kvalitet där skandinaviskt hantverk möter genuina material och tidlös estetik. Därför görs materialval med omsorg för naturen och för den taktila upplevelsen av produkten. Eftersom vi främst arbetar med närodlade, svenska material bidrar det naturligt till en nordisk prägel.

Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion
Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion

Nyligen lanserades er första svenskproducerade möbelserie – hur skulle ni beskriva den? 

– Möblerna är ritade med inspiration från japansk arkitektur där väl genomtänkta och subtila detaljer sätter prägel för kollektionen. Fyra naturnära ekmöbler – inramade av eleganta och rena linjer. 

Vad det är som lockar med japansk design? 

– Vad som lockar oss med japansk design och arkitektur är känslan för detaljer och kvalitet. Designprocesser där inget lämnas åt slumpen och en estetik som känns genuin, funktionell, smakfull och tidlös. Vår senaste möbelkollektion The Outline Series är ritad av den japanska arkitekten Fumihito Ohashi. Möblerna är producerade av en skicklig trähantverkare i Småland. På det sättet möter japansk arkitektur svenskt trähantverk. 

Har ni några tips på hur man bäst tar hand om sina träprodukter? 

– Ett tips är att välja en hållbar ytbehandling. Vi behandlar våra träprodukter med en ekologisk hårdvaxolja. Den ger en skyddande yta samtidigt som den är livsmedelssäker. 

 

 

 

 

 

 

 

Designstudion Bonnibonne om sin nya japaninspirerade möbelkollektion
Kollektionen ”The Outline Series” består av fyra möbler i ek. Pris 4 500–9 500
Scroll to Top