Därför satsade Robin på bekväm jordvärme till nya villan

Robin Linnér är uppvuxen på landet och van vid vedpannor. Dessutom ligger skogen runt husknuten. Men till den nya drömvillan blev det jordvärme från CTC.

Huset är på väg att bli klart efter ett par års slit. Robin Linnér och hans sambo Isabelle Andersson har nyligen flyttat in i villan, som ligger i en glänta i den småländska skogen. 

Därför satsade Robin på bekväm jordvärme till nya villan

– Jag tänkte länge att jag skulle ha en vedpanna. I alla fall som komplement till värmepumpen. Det är gamla vanor som sitter i. Istället blev det en CTC GSi 12 med jordvärme då det finns mycket åkermark runt omkring huset, säger Robin Linnér.

Lästips! Jordvärmeguide – tips och råd inför köpet

Bekvämt med jordvärme

I hans släkt är det skogen som bidragit till uppvärmningen i decennier. Men nu är det slut med det. Det är inte bara Robin som satsat på värmepump från CTC, det har även hans föräldrar gjort på gården intill. 

– Det är bekvämlighet som fått oss att välja jordvärme. Ved ska huggas, torkas, klyvas, men värmepumpen sköter sig själv, säger Robin Linnér som jobbar som elektriker. 

Sista husfixet

Värmepumpen, en CTC GSi 12, har gått i elva månader utan problem. 

– Inte en enda felkod. Den bara tuggar på. Jag är väldigt nöjd, säger han.

Nu kan han och sambon koncentrera sig på det sista när det gäller att få huset klart, bland annat ska bastun in. 

– Vi lagt många timmar på det här. Men nu är det snart klart. Det känns jäkligt bra. 

Därför satsade Robin på bekväm jordvärme till nya villan

Många fördelar

En jordvärmepump värmer upp en villa eller fastighet genom att utnyttja solvärme som lagrats i marken. Fördelarna med jordvärme är många. Förutom att det är en miljövänlig uppvärmningsmetod är det tryggt och effektivt och du slipper borra på din tomt. 

Istället lägger man ner en så kallad kollektorslang i marken på en meters djup. Hur lång slinga som behövs påverkas bland annat av husets storlek och läge men räkna med cirka 200 till 500 meter. 

Jordvärme från CTC

Robin Linnér och Isabelle Andersson bor på landet utanför småländska Ljungby. De har gott om mark och har därför valt att satsa på jordvärme. Kollektorslangen ligger nedgrävd på åkermark ett stenkast från huset. 

De valde värmepumpen CTC GSi 12. Den är varvtalsstyrd vilket innebär att den automatiskt anpassar sig till husets effektbehov under året.

Du kan räkna ut hur mycket pengar en värmepump kan spara hemma hos dig med hjälp av CTC:s besparingskalkyl.

Scroll to Top