Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui

Tvåbarnsfamiljen Sjåstad blev utvalda för att få en makeover till sin hall. Läs om hur de gick från grusigt kaos till en elegant och funktionell entré, med hjälp av Elfas Förvaringsexpert Christine och inredningsprofilen Jannice Wistrand!

Text Charlotta Flinkenberg
Foto Isak Sjöström

Elfa efterlyste en småbarnsfamilj med stökig hall, för att se om deras Förvaringsexpert Christine kunde lösa en del av deras vardagskaos. För att få med helheten, med både smart förvaring och harmonisk inredning i hela rummet, kontaktade de inredningsprofilen Jannice Wistrand. Med sina respektive expertiser tog Christine och Jannice sig an att göra skillnad för en småbarnsfamiljs vardag.

Tvåbarnsfamiljen Sjåstad blev till slut utvalda bland de bidrag som skickats in, för att få en total makeover till sin hall.

– Den största utmaningen var att det finns många dörrar och fönster och att rummet inte har några standardmått. Att ge familjen ett praktiskt flöde och måttanpassad förvaring var något jag ville bidra med, säger Christine Dalman, Elfas Förvaringsexpert.

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Tvåbarnsfamiljen Sjåstad blev utvalda att få en makeover till sin hall.

Eftersom det är olika takhöjder i huset (och lägre i hallen) funkar inte en statisk förvaringslösning. 

– Men med vårt klick-in-system och skjutdörrar som tillverkas efter rummets mått, går det att anpassa helt till det specifika utrymmet, menar Christine.

Jannice Wistrand, certifierad inredare och Feng Shui-konsult, såg direkt en potential i att bygga ett skydd runt det trista elementet och skapa en så kallad ‘årstidshylla’.

– Med fyra vita väggar och utspridda förvaringslösningar kändes hallen inte trivsam och välkomnande. Min prioritet var att skapa ett lugn och en enhetlig stil, med hjälp av Feng Shui och harmoniska färg- och materialval, berättar Jannice.

Inredningsteamet, som bestod av Christine, Jannice och några snickare, tapetserade i hallen, satte upp hyllor och förvaring med skjutdörrar, hängde upp en spegel och placerade en sittmöbel och andra trevliga detaljer för att skapa en riktig drömentré. 

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Elfas Förvaringsexpert Christine och inredningsprofilen Jannice Wistrand tog sig an att göra om hallen.

“Inte alls som jag hade förväntat mig utan tusen gånger bättre”

Familjen Sjåstad flyttade nyligen in i sitt nya hus och tyckte att hallen såg “helt okej ut” på Hemnet-bilderna. I verkligheten var det en ganska deppig del av det stora, före detta missionshuset.

– När vi flyttade in fokuserade vi mycket på de övriga ytorna i huset i renoveringen och inredningen och hallen glömdes liksom bort, förklarar Camilla Sjåstad.

Den skånska hösten och vintern med allt slaskväder förvandlade hallen till ett grusigt kaos av skor huller om buller och brist på organiserad förvaring. Ungefär så som det ser ut i de flesta småbarnsfamiljers hallar.

– Jag såg på instagram att Elfa sökte efter en barnfamilj med stökig hall som behövde en makeover och tänkte att det här är ju precis vad vi behöver! Vi spelade in en film på kvällen då barnen somnat och skickade in.

Camilla och Robin vågade dock inte hoppas för mycket på att bli utvalda, så de löste förvaringen tillfälligt med ditställda klädhästar och en gammal garderob som de fick ärva av en granne som förbarmade sig över deras hallsituation. Glädjen när Förvaringsexperten Christine ringde och berättade att de skulle få hjälp med att inreda sin hall blev därför väldigt stor.

– Det var som att stå på ett tivoli och äntligen lyckas slå ner de där burkarna, yes! Det kändes helt overkligt och jätteroligt.

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Förebild på familjen Sjåstads hall.

Hade ni några egna idéer om hur ni önskade att hallen skulle se ut?
– Nej, egentligen inte. Noll inspiration. All kraft hade gått åt till de övriga utrymmena i huset. Vi visste inte i vilken ände vi skulle börja gällande hallen. Hallen har liksom bara hängt med som en trist del av huset, medan andra sociala rum i huset är fina.

Ni gav Elfa och inredaren Jannice Wistrand fria händer att göra vad de ville med hallen. Var ni aldrig oroliga över hur resultatet skulle bli?
– Nej, inte alls. Vi kände oss väldigt trygga med kombination av Elfas varumärke och gedigna erfarenhet kring förvaring och Jannices skickliga kunskap om inredning.

Hur gick själva makeover-processen till rent praktiskt?
– Vi skickade in alla mått och bilder samt film på hallen till Elfa. Och förklarade vilka behov vi har, att min man verkligen ville undvika att dra in grus i huset och att våra barn skulle känna att deras saker har egna förvaringsplatser i hallen. Efter det fick vi checka in på hotell och hålla oss borta i ett dygn medan Elfas team fick nycklarna till huset för att göra om, säger Camilla och fortsätter:

– Reaktionen när vi kom hem till vår nya hall var wow! Inte alls som jag hade förväntat mig utan tusen gånger bättre! Nu är hallen både snygg och praktisk. Jag hade inte kunnat föreställa mig den här lösningen alls.

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Smarta lösningar gör hallen både snygg och praktisk.

Vad i själva förvarings- och inredningslösningen var det som överraskade dig mest?
– Min första tanke var exempelvis att man använder spegeldörr på skjutdörrarna, så gör ju många. Men Jannice förklarade att det är dålig Feng Shui, för då möts man direkt i hallen av sin spegelbild med stor, ful täckjacka. Istället hade hon placerat en spegel vid sidan istället, vilket är mer vilsamt för själen. På höger sida är det så fint med avdelningen för barnen, med krokar som de når till och gulliga lådor. Eftersom barnens sektion är direkt i anslutning till ytterdörren så kan de ställa av sig skorna direkt och vi slipper dra in en massa smuts. Överlag blev det så vackert trots att rummet är så begränsat. 

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Elfas lösning gör att familjen kan justera krokarnas höjd allt eftersom barnen växer.

Familjen uppskattar att Elfa-teamet tänkt på både estetik, men även funktion. Och själva funktionstänket ingår som bekant i Elfas DNA, att inredningen ska klara de vardagskrav som en småbarnsfamilj har.

– De har verkligen tänkt på alla våra behov. Flexibiliteten märkte vi direkt då vi började pilla på skenorna. Så smidigt att kunna justera höjd på krokarna allt eftersom barnen växer och man vill stuva om lite i hyllplanen. Man känner att materialet är hållbart och av fin kvalitet, att det här är en förvaringslösning vi kommer att kunna ha resten av livet, avslutar Camilla. 

Se hela filmreportaget och fler bilder från resultatet? Klicka här!

Experternas bästa tips

Familj fick makeover av hallen – med hjälp av experter inom förvaring och inredning/Feng Shui
Christine och Jannice.

Jannice tipsar

Jannice är en del av Studio Elfas expertpanel. För att läsa mer om hennes tankar om vikten av harmonisk inredning i hemmet på elfa.com/sv-se/studio-elfa

• Tänk på att väva ihop hallen med övriga inredning i hemmet. Använd samma kulörer, träslag och metaller för att få en harmonisk helhet.

• Undvik att placera en spegel mitt emot entrén. Då kastar den ut energierna genom dörren. De goda energierna vill man istället föra vidare in i huset.

• Inred med ett årstidsbord som välkomnar. Alternera mellan tulpanlökar på våren, sommarbuketter, sprakande höstlöv eller vinterhyacinter. Har du inte plats för ett bord kan det vara fönsterkarmen eller ovansidan på ett elementskydd.

• Glöm inte att göra det trevligt redan utanför hemmet med ett tänt led-ljus på timer, en liten kruka med en belyst växt. Välkomnandet börjar redan där.

Christine tipsar

• Hallen handlar inte bara om kläder och skor. Tänk in förvaring för post, nycklar, skovård, skolböcker och annat som annars hamnar lite varstans i hemmet.

• Ge barnen egna lådor och fack redan från när de är riktigt små, så får de bra förutsättningar att själv hålla ordning på sina kläder och skor. Och satsa på förvaring som går att justera, allt eftersom barnen växer.

• Planera extra förvaring för till exempel skovård och paraplyer bakom hängande kläder eller höga stövlar i garderoben. På så sätt får du plats med mycket på ett litet utrymme.

• Skjutdörrar tar inte upp onödigt utrymme (jämfört med vanliga garderober) eftersom de öppnas åt sidan. Frihängande dörrar gör dessutom golvet enklare att städa, då de inte behöver en golvskena.

Vill du få fler smarta förvaringstips eller boka tid för rådgivning med någon av Elfas planeringsexperter? Besök elfa.com!
Scroll to Top