Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in

Den gamla skolan på landsbygden i Västerbotten har blivit Carolina Carlboms och Pär Vidmarks drömhem. Klassrummet fungerar numera som kök och lärarinnans bostad är sovrum.

I den lilla byn Häggnäs ligger husen utspridda på båda sidor av vägen. Här bor tolv familjer, och en av dem är familjen Carlbom Vidmark som för tretton år sedan flyttade in i byns gamla skola. Det rödmålade huset gör ett idylliskt och välkomnande intryck med sina vinklar och höga fönster.

I den sirliga snickarglädjen som pryder farstubron står Liljebacken att läsa.

– Jag har ritat och sågat ur mönstren själv, säger Carolina Carlbom.

Det var Carolina som döpte gården efter att de flyttade in då hon ville att den skulle ha ett namn. Det har fått sitt namn efter alla liljekonvaljer som blommar här varje vår.

Huset byggdes 1917 och har efter att skolan lades ner använts som byahus. 2005 gjordes det om till bostad och har haft några ägare sedan dess.

– 2011 flyttade vi hem från Stockholm till en lägenhet i Umeå och jag var inne på Hemnet och kollade. Jag brukade inte vara det, men såg då det här huset som var till salu. Oturligt nog var det just sålt och de nya ägarna hade skrivit på papperen. Jag blev så ledsen. Jag tittade efter liknande hus, men det fanns ju inte, berättar Carolina.

En dag, två år senare, ringde Carolinas man Pär till henne då han sett att huset låg ute till försäljning igen.

– Jädrar om du luras eller om det inte är det huset, hann jag tänka, men det var det. Äntligen fick vi köpa det och 2013 flyttade vi in.

Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
I vardagsrummet har Carolina målat väggarna med Jotuns ”Exhale”. Spegeln bakom soffan är köpt på en nätauktion. Kristallkronan och soffbordet är från EM Möbler och soffan från Sweef. Det gamla skåpet är köpt av grannarna som hade loppis. Det krävdes många meter tyg för att sy gardiner till de höga fönstren
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Huset byggdes 1917 och var från början skola i byn. Efter att ha fungerat även som byahus renoverades det till bostad 2005. 2013 flyttade Carolina och Pär in.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Carolina och Pär har målat om köksluckorna i kulören ”Curious Mind” från Jotun. Köksön har en ekskiva och vid diskbänken har de lagt en bänkskiva i Silestone från Inredningssten. Kranen och knopparna är från sekelskifte.se. Lamporna ovanför köksön hittade Carolina via Instagram på Saltbacken.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Dubbeldörrarna som sitter mellan hallen och köket har fått en påbörjad men avstannad renovering, vilket ger dem patina.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Järnspisen satt från början i ett litet kök på övervåningen, men flyttades ner till det stora köket.
Utvalda detaljer

Huset har sedan dess förvandlats till familjens dröm­boende. De har byggt en stor altan på baksidan där plats finns för ett matbord, sittgrupp och en varm liten pool. Skogen och naturen med sitt fågelkvitter utgör en stor grön fond.

Rummet som från början var klassrum har förvandlats till ett kök och där diskbänken nu står satt den stora svarta tavlan.

– Här har vi bytt bänkskiva och målat köksluckorna. Jag tycker att det är detaljerna som gör helheten, så jag har funderat mycket innan jag valde knoppar, lampor och kran, säger Carolina.

På övervåningen fanns från början ett litet kök i det som var lärarinnans bostad. Där stod en gammal järnspis som Carolina och Pär flyttat ner till det stora köket. Nu ser den ut som att den alltid har funnits här.

Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Köksbordet hittade paret på en nätauktion och stolarna är köpta på loppis. Träbänken hör till huset och fanns här när det var en skola. De tidigare ägarna lade in Basecogolvet och de var även ägare till det gamla träskåpet som de lämnade kvar. Tapeten är William Morris ”Sunflower”. Köksön har en ekskiva och lamporna ovanför kommer från Saltbacken.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Skolplanscher återkommer i många rum. Alla utom de som sitter i hallen är från tiden då huset var skola. Dessa är köpta på Tradera och Blocket.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
: I hallen står hinkar och krukor med dahliaknölar som håller på att gro. Lyktan på väggen är köpt i en lokal butik, träsoffan är ärvd från Carolinas moster
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
På den nya stora altanen står ett bord som Carolina snickrat själv. Stolarna är från Ikea. De ramas in av en pergola­stomme där Carolina satt vajrar med tyg från Ikea. Tyget går att dra för om det är alltför soligt eller myggigt.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
På en vägg i sovrummet sitter tapeten ”Chrysanthemum” från William Morris. I ett hörn står en gammal järnkamin.
Originaldetaljer

Vid köksbordet står en gammal bänk som de förra ägarna fick av en person i byn. Bänken kom ursprungligen från huset och fick flytta hem igen.

De gamla pardörrarna som sitter i köket både in mot hallen och mot salen är original både i utförande och färg och bevarar husets gamla charm. I salen har paret dekorerat taket med en ny stuckatur. Den är beställd på nätet och passar fint in i det pampiga rummet med sina stora fönster.

– Det är svårt att möblera när det är så högt i tak och stora rum. Första året vi skulle julpynta så såg de vanliga adventsljusstakarna jättesmå och pluttiga ut i de här fönstren. Skåpen härinne gjorde de tidigare ägarna av köksskåp som de ställt ”Billy”-bokhyllor på.

Carolina har ofta olika projekt på gång och älskar att måla, tapetsera och vara kreativ. På övervåningen är rummen inredda med mycket färg. Här ryms en liten hall, badrum och familjens tre sovrum vilka alla har mönstrade tapeter som skapar en ombonad och personlig känsla.

Kommande projekt att ta tag i är trädgården. Carolinas intresse för att odla har vuxit och vad det så småningom resulterar i får visa sig. Just nu är det dahlior som ska tas om hand. Tanken är i alla fall att låta familjens rötter gro ännu djupare och bli en del av Liljebackens historia.

– Jag är glad varje gång jag svänger av från E4 och kör hit. Jag känner mig så lycklig som får bo här.

Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
I Pennys rum sitter tapeten ”Chrysanthemum” från William Morris. Träsängen hade Carolina när hon var liten och är inropad på auktion av hennes mamma. Skåpet är köpt second hand och det lilla bordet och stolarna är från Ikea, förutom den blå som är Carolinas gamla. Flaggspelet i taket är från Numero 74, mattan från Mio och det lilla köket från Ikea. Det har fått ny färg och tapet.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
På väggarna i den lilla hallen på övervåningen sitter träpanel. Stolen och bordet är från Carolinas föräldrahem. Katten Mira har hittat en smal sovplats på trappräcket
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Badrummet på övervåningen har paret renoverat. Det gamla skåpet är köpt på en antikaffär och omgjort till kommod. Handfatet är ”Fyn” från Svedbergs och blandaren från Tapwell.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
I Lovelis rum sitter William Morris-tapeten ”Chrysan­themum”, den andra väggen är målad i Jotuns ”Treasure”. Sänghimlen fick Carolina inspiration till från Instagram. Hon köpte tyg och sidenband och hängde upp den i krokar i taket. Svanen på väggen är köpt i en lokal butik och ramen är second hand. Sängen är från Ikea. Tavlan bredvid sängen är från Mrs Mighetto.
Snickarglädje och charm i den gamla byskolan – kika in
Dockhuset är köpt på Jolly Room och har sedan fått färg och tapeter.
Blanda gammalt och nytt – 4 tips 

1. Leta på loppis efter sådant du tycker om. Jag tittar alltid efter ljusstakar i mässing och gamla fat att servera mat på, till exempel.

2. Skåp och små bord köpta second hand är fint att möblera med.

3. Måla om väggarna om du vill förändra ett rum. Det är ett väldigt enkelt sätt som ger snabbt resultat. Blir du inte nöjd så är det bara att måla om igen.

4. Säng och soffa vill jag ska vara nya. Även ­lampor. Jag blandar gärna moderna tavlor med gamla skolplanscher. Det skapar en kontrast.

Rulla till toppen