Personligt och lekfullt i 20-talsvillan

I en nästan 300 kvadratmeter stor 1920-talsvilla i Jönköping har designern Nina Starck hittat hem. Här inreder hon med fullkomlig känsla för stil och stämning.

Du kan bli textillärare, föreslog syokonsulenten, men Nina Starck visste tidigt vad hon skulle bli.

– Jag visste att jag skulle bli designer redan innan jag egentligen visste vad en designer gjorde. 

Det är tydligt att Nina vet sina prioriteringar och vem hon är. Hållningen att ingen ska diktera för henne vad som är möjligt eller omöjligt går igen som en röd tråd.

Efter designutbildningen i Borås flyttade Nina till Stockholm där hon påbörjade sin 15 år långa karriär på H&M. Man, två barn och ett antal år som designer och trendanalytiker senare klättrade hon 2013 vidare från H&M till rollen som designchef på Lindex. Mitt i detta flyttade familjen från Stockholm till Jönköping och det stora 1920-talshuset som än i dag är familjens hem.

– Jag insåg att livet skulle bli lättare om vi bodde här. Pendlingsavståndet till Lindex huvudkontor i Göteborg minskade. Men den huvudsakliga orsaken var att min man drabbats av psykisk ohälsa. Genom att flytta närmare mina föräldrar blev jag mindre ensam i min situation.

Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
I det designklassikertäta vardagsrummet står Michel Ducaroys klassiska soffor ”Togo” från Ligne Roset tillsammans med Vico Magistrettis soffbord ”Demetrio 70” från Artemide. Den stora golvlampan heter ”Arco” och är designad av bröderna Castiglioni, Flos.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
I husets entré hänger en underbar Blocketfyndad lampa. Takplattorna kommer från Lastdecor och den vackra dörren är nyproducerad i gammal stil.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
”Taket är en så stor del av intrycket i ett rum att jag tycker att det är synd att inte utnyttja det.” Under en himmel av Fornasettis tapet ”Nuvole” avlöser husets stora sällskapsytor varandra. Den marmor­imiterande tapeten heter ”Marbled” och tillverkas av Engblad & Co. Läder­fåtöljen heter ”Bollo” och tillverkas av Fogia.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
I köket kommer underskåpen från Marbodal medan resten av snickerierna är ritade och byggda av Nina. Vägg­lamporna kommer från House Doctor.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
Kökets vägghyllor har Nina ritat och byggt. På denna förvaras koppar från Boda Nova och blandat porslin från Tokyo. Bananskärbrädan har sonen Charlie gjort och tapeten med stänkmålningsimitation kommer från Engblad & co.
Färglagda tak

Det vackra huset från 20-talet är ett i raden av nästan identiska hus som byggdes av cheferna på den gamla tändsticksfabriken i Jönköping. Huset hade rikliga kvadratmeter med stora och i grunden välbevarade rum. Här la familjen ner själ och hjärta i en omfattande renovering för att göra huset till sitt. 

– Vi har inte gjort en direkt byggnadsvårdsmässig renovering, men den fasta inredningen som kök, dörrar och lister är gjorda i stil med huset – även om färgvalen så klart är mer lekfulla.  

Nina vill inte att hemmet blir för strikt och trendängsligt, utan att det ska vara personligt och lekfullt. 

– Bara färg på väggar räcker inte för mig, säger hon med ett skratt. Nästan alla rum hade originalgolven kvar. Det kändes förbjudet att måla över dem och eftersom jag älskar färg fick jag vända blicken upp mot taket i stället.

Taken kläddes i mönstrad tapet eller målade frigolitplattor som gav en känsla som påminner om gamla kassettak. I äldre hus där helt räta vinklar är en sällsynt vara är frigolit ett följsamt material att jobba med. 

– Jag tycker att det är synd att inte utnyttja taket, det är en så stor del av intrycket i ett rum. Formspråket i stuckaturen stämmer överens med husets stil och känns därför inte främmande, även om det så klart inte är tidsenligt alls.

Det syns att hon är expert på färg och form. Hemmet domineras av djärva färger, mönster och material men ger ändå ett sammanhängande och harmoniskt intryck. Trygg stilkänsla och medfödd formsäkerhet är receptet.

– Som designer kan jag skapa vad jag vill när jag vill. Jag börjar med ett vitt papper, har en tydlig vision och vet  hur jag ska komma dit. Hemma njuter jag av att inte ha den planen, utan låter inredningen växa fram organiskt. 

 

Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
Barstolarna vid köksbänken heter ”Akron” och kommer från Dunke Design. I taket sitter plattor från Lastdecor och över köksbänken hänger en taklampa från Ebolicht. Fläktkåpan i mässing har måttbeställts från en lokal smed. Den uppstoppade krokodilen på matsalsväggen sköts under 50-talet i Everglades av Ninas svärfar.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
Det är ofta korsningen mellan det helt traditionella och det trendigt moderna som blir spännande och kul.” Den i grunden sekelskiftesromantiska hallen har fått en ny skepnad djärv färgsättning i vägg och tak. Gungstol ”RAR” av Ray och Charles Eames från Vitra, poster från Moderna museet, taklampa från Vallgatan 12.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
Över sideboardet i teak som är ett arv från Ninas svär­föräldrar hänger en litografi av Ulf Onsberg tillsammans med en konstväv som Nina gjort.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
”Hemma njuter jag av att inte ha en plan för inredningen utan i stället låta den växa fram organiskt och ändra sig med tiden.” Runt Bruno Mathssons bord ”Supercirkel” samsas Eero Saarinens ”Tulip”-stol med olika stolar i Thonetmodell och på golvet ligger en kelimmatta från Ikea. Tavelväggen som består av allt från alster av sönerna till auktionsfynd, reseminnen och verk av vänner binds ihop av ramar i samma stil. Taklampan är köpt på Auctionet och på en mässingshylla hittad på Blocket samlas favoritprylar och loppisfynd.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
Sovrummets tapet ”Arch” kommer från Engblad & co. Som sänglampa används Anders Pehrsons klassiska ”Bumling” från Ateljé Lyktan medan soffbordet kommer från Kartell.

Nina har ett öppet sinne kring föremål hon ser på loppisar och nätauktioner. Hennes inredning styrs av tillfälligheter och sinnesstämning. 

– Jag letar inte aktivt efter något bestämt, utan när jag väl råkar se tavlan eller vad det må vara så vet jag att det är den jag letat efter. Det tar så klart tid att bli klar då, jag blir nog aldrig klar och det tycker jag är underbart.

Jobbet på Lindex byttes mot ett designuppdrag på Ikea följt av rollen som designchef på Boråstapeter. Nina berättar hur hon alltid trivts med att jobba mycket och aldrig haft problem med långa pendlingsavstånd. Men också hur lusten att ge allt för jobbet minskade allt­eftersom hon blev äldre och privatlivet tog mer plats. Det är tydligt att hon har tuffa år bakom sig. 

I dag driver hon den egna designbyrån Musemind där hon arbetar med konsultuppdrag. Egenföretagandet är inte lika fartfyllt som hennes tidigare jobb men erbjuder en annan livskvalitet, där andra värden står i fokus.

– Klart att jag får frågan om varför jag sagt upp mig från vad som av många kan anses vara drömjobb. Svaret ligger i mitt privatliv. Min man lever inte i dag och även om livet ibland har varit svårt har det lärt mig vad som är viktigt. Min identitet ligger inte i det mest eftertraktade jobbet eller den trendigaste inredningen, utan i hur jag är som människa, vän och förälder. Jag har fått en trevligare tillvaro tack vare de livsval jag gjort och det hade jag inte velat vara utan, säger hon.

Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
”Tallriksväggen har funnits i alla hem jag haft. Jag har alltid tyckt att det är svårt att få tavlor att passa in i ett kök.” Från köket sneglar man in i matrummet intill. I taket sitter plattor från Lastdecor. Tallriksväggen består av enstaka tallrikar hittade på loppisar genom åren. Den platsbyggda bänken är både ritad och byggd av Nina.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
”1920-talet är en tacksam stilepok. Stilren med raka linjer och generös takhöjd som är kul och lätt att möblera i.” Från bottenvåningens entré leder en vacker och bred trappa upp till husets andra våning.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
I kontoret står en dagbädd fyndad på Erikshjälpen, med blandade kuddar som sytts av Nina eller kommer från Afroart. På tapeten från hänger en konstväv som Nina gjort. Ljusstaken är köpt på Auctionet och vägglampan är ett loppisfynd.
Personligt och lekfullt i 20-talsvillan
”Jag gillar att blanda egna färger, att inte gå efter ett färdigt recept utan få till den nyans jag vill ha.” Härlig entré till den gamla direktörsbostaden. De vackra pardörrarna är nytillverkade i gammal stil och målade i en mörkröd nyans som Nina blandat.
Rulla till toppen