Så mycket kan du spara med en värmepump

Bättre ekonomi är främsta skälet till att allt fler väljer värmepump till villan. Dessutom är den både lättskött och klimatvänlig.

Att värma upp huset och varmvattnet med värmepump är populärt. Många som bygger nytt väljer att installera en värmepump direkt, medan andra med äldre hus byter ut sin gamla vedpanna eller kompletterar med en värmepump.

2020 blev ett positivt år för värmepumparna. Trots pandemi ökade försäljningen med 9 procent jämfört med 2019, visar siffror från Svenska Kyl & Värmepumpsföreningen, SKVP. 

Enligt branschföreningen är ekonomiska skäl främsta anledningen till att allt fler väljer värmepump. Bekvämlighet och miljöskäl är två andra. Värmepumpar kräver mycket lite underhåll och genererar förnybar energi på samma sätt som vindkraft och solenergi. 

Lästips: Bergvärmeguide – tips och råd inför köpet

Så mycket kan du spara med en värmepump

Gör en besparingskalkyl

Hur mycket energi just du kan spara på en värmepump är svårt att säga. Det beror på flera faktorer eftersom varje installation och hus är unikt.   

* Bergvärme och jord-och sjövärmepumpar ger den största besparingen: Cirka 70–85 procent. Här inkluderas både värme och varmvatten.

* Luft/vattenvärmepumpar ger cirka 60–75 procent lägre kostnader för både värme och varmvatten.

Vill du veta om värmepump är ett alternativ för dig? Steg ett är att boka ett kostnadsfritt hembesök av en CTC-installatör. Då får du hjälp med allt från besiktning och offerter tills dess att den nya värmepumpen är installerad och klar.

Kontakta din lokala CTC-återförsäljare här.

Du kan även räkna ut hur mycket pengar din värmepump kan spara med hjälp av CTC:s besparingskalkyl.

Rulla till toppen