Ombonad extravagans – så skapar du stilen

I den pampiga sjurummaren i Stockholms innerstad har både statsministrar och regissörer bott. Sedan många år tillbaka är det familjen Carnellos residens. Svart extravagans är ledordet i den minst sagt ögonbrynshöjande inredningen.

Att öppna dörren till Mona Carnellos svulstigt inredda Östermalmsvåning är som att kliva in i en ovanligt hemtrevlig inredningsbutik av det mer exklusiva slaget. Här möts du av mattsvarta väggar, mystiskt mörka golv, 3,40 meter i takhöjd, utsökta silver- och mässingsdetaljer och fler sammetskuddar av modell större än du kan räkna till. Nyrenässans möter thailändska buddhafigurer, läckert svartlackade köksskåp och orientalisk dekadens i badrummet.  

– Jag älskar maximalism! Men det är även viktigt för mig att vårt hem ska kännas hemtrevligt och ombonat, säger Mona Carnello.  

Huset är byggt 1889 och de svartmålade väggarna skulle kunna skvallra om mängder av roliga anekdoter från både tidigare och nuvarande lägenhetsinnehavare. 

– Förre statsministern Carl Bildt har bott här en kort period, liksom regissören Kjell Sundvall med sin fru Ann. På 70-talet, då folk levde lite som i kollektiv, var många kända artister och konstnärer här och partajade. Agneta Fältskog har varit här på efterfest och dansat då det begav sig och tydligen har en tidigare hyresgäst odlat marijuana i en av garderoberna! säger Mona och skattar.  

Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Den gustavianska byrån har Mona ärvt från sina föräldrar. Stolar, THG, sammetskuddar från Thailand. Byst från Austin Sculptures. Spegel, inropad på auktion. Lampa, By Rydéns. Guldstilleben från Z Gallerie i USA.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Fåtöljer med komönstrat tyg, Bukowskis. Silverfärgat konsolbord från Indori. Lyktor från Affari. Olje­målningen i taket är gjord av Vicke Andrén, konstnären som även målat taket på Kungliga Operan och van der Nootska palatset.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Buddhafiguren i entrén har Mona köpt i Thailand. Numera fungerar den som väskhängare.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Det tre meter långa bordet i matsalen är köpt i Danmark. Stolarna kommer från THG. Vas från Svenskt Tenn. Väggdekorationer från Indori. ”Kristallkronor är genomgående i hemmet, jag försöker ha det i nästan varje
Målade allt svart och grått

När Mona och hennes man Peter tog över våningen för 24 år sedan gjordes allt om. Alla sällskapsutrymmen är målade med Flüggers mattsvarta färg. Men i sovrummen har de valt den mörkgrå NCS-kulör som heter “7000”. Mona rabblar vant alla färgkoder och vet exakt var varenda detalj i hemmet kommer ifrån.  

– Många brukar behöva kompromissa med sin partner gällande inredning, men inte jag! Min man släpper mig helt fri.  

Det går att skapa en riktig lyxkänsla hemma även med en lägre budget, menar Mona.

– Självklart! Du kommer långt med målarfärg och pensel. Jag har målat om flera spegelramar och möbler i svart. Fynda på loppmarknader, Blocket, Myrorna och mindre auktionshus ute i landet. Och så blandar du upp det med billiga saker från Ikea och Zara Home. Det går att göra det hur fint som helst hemma med små medel.  

Mona är enda barnet och uppvuxen i Boden. Hon sticker ut med sin osvenska attityd och karisma, och även under sin uppväxt kände hon att hon var “fel i det sällskapet”.  

– Det fanns ju ingenting att köpa i butikerna där uppe i Norrland på den tiden. Så jag rev ut inspiration från magasin och beställde sedan saker på postorder. 

I vardagsrummet finns en platsbyggd bokhylla som är fylld med ett femtiotal Louis Vuitton-väskor. En samling som Mona startade när hon fick sin första väska i gåva av maken Peter för över 25 år sedan. Hon har sparat alla väskor sedan dess och har inga planer på att sälja dem, utan tycker att de är ett vackert blickfång i våningen. 

– Jag använder dem inte längre och ett tag låg de i ett förråd. Men det slutade med att jag kastade ut böckerna i stället ur bokhyllan och placerade ut väskorna.  

Mona är utbildad civilekonom och har arbetat i modebranschen samt som mäklare i både London och Stockholm. I dag jobbar hon som inredare och hjälper förmögna husägare i Florida med sina lyxvillor. 

Det är ingen hemlighet att paret Carnello har det gott ställt, och maken Peter har en lång karriär som entreprenör bakom sig inom både fastighetsbranschen, IT och numera kommersiell underhållningsbusiness.  

Men i deras livshistoria finns även ett bagage lika mörkt som väggarna i våningen. Peter har gått från miljard­omsättning till finanskrasch vid fler än ett tillfälle, och fått börja om från början igen. Och Mona blev allvarligt sjuk då sonen Elliot var fem år.

– Jag låg länge på sjukhus och var nära att dö. I sista stund visade det sig att jag led av akut intermittent porfyri, en ytterst ovanligt genetisk sjukdom som slår ut nervsystemet. 

Familjens motto efter motgångar och sjukdomar är “Ny dag – nya möjligheter”. Och optimismen går nästan att ta på i Monas närvaro. När jag undrar om hon någonsin tvekat över att inreda en hel våning i svart tittar hon med uppriktig förvåning på mig:  

– Inte alls! Jag tycker det är vackert, särskilt med all punktbelysning. Orden “Men tänk om …” finns inte i min vokabulär. Jag är inte rädd, jag bara gör. 

Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Väggarna i vardagsrummet är målade i mattsvart färg från Flügger. Fjäderkuddar och plädar med fjädrar från Kamelo. Silverfärgade lampor, Kartell. Cement­skulpturer från Amigo. Svart träspegel från Affari.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Köket i svart ek är från Binova. Lampor från By Rydéns, övrig inredning och möbler från Artwood, Furninova och THG. På köksön står vasen ”Dagg” från Svenskt Tenn, stor bricka från Affari, glaskandelaber från Sia. Lamporna i fönstren kommer från THG. Stora svarta fat från Matteus. Konsolbord och höga ljusstakar från Affari.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Från början låg det vanlig stjärnparkett i alla sällskapsrum i våningen, men i dag har golven fått en mörk nyans efter att ha blivit behandlade med Osmo hårdvax i svart.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Badrummet är inklätt i svart- och silverglittrande mosaik från Bisazza. Här ryms även en ångbastu. Lampa från By Rydéns. Silverpall från Kartell.
Monas 5 tips för ombonad extravagans 

1. Tänk helhet och inte enstaka rum i ditt hem. Vill du köra mörka väggar och en särskild stil så gör det konsekvent. Allt eller inget.  

2. Blanda inte metaller utan välj antingen mässing/guld eller silver i respektive rum.  

3. Välj klassiskt i stället för trendigt. På så vis slipper du byta ut saker ofta. Flamingomotiv kan vara kul i dag, men om två år? Tänk långsiktigt. 

4. Fega inte ur med enbart svarta accessoarer utan prioritera mörka väggar och golv, annars blir det inte effektfullt. 

5. Möblera om och flytta runt saker ofta! Det blir enkelt när du inte har så mycket olika färger hemma och så slipper du köpa nytt. 

Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Söta hunden Minou är av rasen maltipoo. Sammets­överkast, plädar och kuddar från Artwood.
Ombonad extravagans – så skapar du stilen
Sänggavel från Artwood med överkast från Z Gallerie. Kuddar och plädar från Kamelo, Z Gallerie och Tahari. Gustavianska sängbord med tillhörande sittbänk från Bukowskis.
Scroll to Top