Mjuka toner och harmoniska rum – kika in

Det nybyggda huset på två plan är litet, men rymmer allt en familj behöver. Med noggrann planering och en sammanhängande färgpalett har Kristin och Borgar skapat en samstämd helhet på en liten yta.

Livet är för kort för tråkig handtvål! utropar Kristin Lindhjem och skrattar.

– Det låter ju lite ytligt, men jag tycker verkligen att du ska göra ditt hem så fint som möjligt för dig själv.

Hon konstaterar att hon kanske är mer intresserad av sina omgivningar än genomsnittet, och det är inte bara handtvålen som är genomtänkt hemma hos familjen Lindhjem. Tillsammans med sin man Borgar driver Kristin en inredningsfirma och ett Instagramkonto med över 40 000 följare.

För tre år sedan blev deras dåvarande hus utsett till Norges vackraste hem, men nu är den moderna, funkisinspirerade villan utbytt mot Borgars släktgård i Sandefjord i södra Norge. Gårdens gamla huvudbyggnad var i stort behov av renovering och paret bestämde sig för att tillfälligt bo någon annanstans under tiden. Ett nybyggt hus i ett bostadsområde utanför Sandefjord blev den perfekta ”mellanstationen” för Kristin och Borgar och deras ettårige son Teodor.

– Några vänner hade byggt två helt nya hus och vi fick möjligheten att hyra det ena. Därmed fick vi också möjligheten att designa huset invändigt från grunden, berättar Kristin.

Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Matplatsen ligger i anslutning till köksdelen. Matbordet ”Ypperlig” är ett designsamarbete mellan Ikea och Hay, glasvasen är köpt i en blomsteraffär, skålar från Serax. Väggen med målade ribbor släpper in ljuset i trapphuset som leder ner till undervåningen.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Allrummet har delats upp i olika zoner med hjälp av färgval och bruk av olika material. Här är matplatsen och köket sett från vardagsrumsdelen. Bakom köksväggen ligger ligger entrén och ett gästbadrum.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Hallen är målad i samma kulör som vardagsrummet, ”7629 Antique Green” från Jotun. Alla dörrar i huset är grå, så också ytterdörren från Harmonie som Kristin har designat själv.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
I vardagsrummet står ett soffbord från House Doctor. Det stora emaljfatet kommer från Lama. Hörnsoffan från The Sofacompany valdes för att den passade väggfärgen, som också valts till tavellisten, som egentligen är två lister som har satts ihop till en lång. Kristin har ett bra tips för att sätta tavlelisten på rätt höjd: Sätt familjens längsta person i soffan, lägg på 10 centimeter och montera listen där. Då slipper man slå i bakhuvudet när man sätter sig. Det vitmålade taket betonar vinklarna i vardagsrummet och reflekterar det ljusa golvet. Mattan är en av två som Kristina och Borgar köpte under en resa till Sydafrika.
Mjuka färgnyanser

Huset ligger i suterräng och är bara 100 kvadratmeter stort, men känns större. Här finns tre sovrum, två badrum och ett allrum med kök, matplats och vardagsrum i ett. Det lilla huset ligger också högt och ljust, med stora fönster som gör att naturen och himlen kommer nära.

I och med att de sålde sitt gamla hus med alla inventarier inkluderade så hade Kristin och Borgar inget flyttlass att ta hänsyn till. De var därför fria att skapa en helhet som binder ihop hela det nya hemmet. En genomgående färgpalett var en bra utgångspunkt.

– När du ska leka med färger är det viktigt att hålla dig i samma färguniversum, så att det känns behagligt att röra sig från rum till rum, säger Kristin.

Husets palett består av mjuka nyanser av persika, djupt rött, svalt blått och varmt grönt – hämtade från Jotun Ladys färgkarta ”Identity”. Trä, textiler i naturfärger och korgar är återkommande element i inredningen.

– Jag älskar korgar. De gör all förvaring så mycket trevligare, säger Kristin.

I och med att köket är en del av den öppna planlösningen så har det varit viktigt att dölja vitvaror och teknik. Både kylskåpet och köksfläkten är integrerade i inredningen, vilket gör att man slipper störande detaljer, och köket känns mer som en möbel.

Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Den ena sidan av köket har skåp från golv till tak. Den skräddarsydda nischen med spishäll och intregrerad köksfläkt har blivit ett snyggt blickfång.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Köksinredningen från Ikea har en finish i mörkt trä, som harmonierar med de svarta fönster­karmarna, tak­lamporna och den svarta kökskranen från Quooker. Väggarna är målade i kulören ”20120 Organic red” från Jotun. Bänkskivan i vitt laminat har en underlimmad diskho i samma färg.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
I den lilla nischen ovanför badkaret har en skorstenslös eldstad från Tenderflame installerats. Även i badrummet, som inte är så stort, har Kristin och Borgar skapat zoner med hjälp av färg och material. Tvättstället hittade Kristin på en designmässa i Italien, spegel från Rusta. Väggen och taket är målade i kulören ”2024 Senses” från Jotun, svart duschblandare från Tapwell.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Kaklet i fiskbensmönster ger det lilla badrummet en lyxig känsla. En nisch med svarta kanter har satts in istället för badrumsskåp. Fiskbenskakel från Modena.
Uppdelat i zoner

Kristin berättar att hon och Borgar har ägnat mycket tankekraft åt att försöka skapa  harmoniska avgränsningar mellan de olika zonerna i allrummet, samtidigt som rummet ska kännas som en naturlig helhet. Lösningen blev att använda mörkt trä och en annan väggfärg i köksdelen än vid matplatsen och vardagsrummet.

Med mörka färger på väggarna är det viktigt att ta vara på det naturliga ljus som kommer in genom fönstren. Gardiner har bara använts där det behövs skydd mot insyn, resten av fönsterpartierna är helt öppna mot omgivningarna. Paret har också satt in ett invändigt fönster mellan köksdelen och vardagsrummet, för att släppa in så mycket dagsljus som möjligt i köket.

I och med att familjen har sitt sociala liv på husets markplan så används nedervåningen till vila och väl­­befinnande. Här ligger både föräldrarnas sovrum och sonens krypin. Dessutom finns här ett gästrum till Teodors kusiner, som gärna kommer och hälsar på. På undervåningen ligger också Kristins favoritställe i hela huset.

– Mitt favoritrum är definitivt stora badrummet med inbyggt badkar och öppen spis. Det är inget stort utrymme, men vi har fått in både badkar och dusch. Det är underbart att få pausa från småbarnsliv och jobb här en liten stund!

Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Gästrummet, som är inrett för Teodors små kusiner som ofta hälsar på, är en dröm för både stora och små. Säng och bokstavslampa från Jollyroom, nattduksbord i rotting från Søstrene Grene, förvaringslådor under sängen från Ikea.
Mjuka toner och harmoniska rum – kika in
Sovrummet är en avskild och lugn plats, med mycket textilier i dämpade färger. Sänggavel från Jotex, lampa ”Bell”, Normann Copenhagen. Väggarna är målade i kulören ”5249 Linblå” från Jotun.
Kristins tips för att planera inredningen

1. För att ett hem ska fungera så måste det vara praktiskt. Alla saker måste ha sin egen plats, då blir det nästan en fröjd att städa!

2. Tänk på helheten. Gör en moodboard och jobba utifrån den.

3. När det gäller att mäta, lita inte på magkänslan. Ta alltid noggranna mått och lägg in dem i planskissen, eller i ett data­program, till exempel Roomsketcher.

Rulla till toppen