Från anonymt till ombonat – kika in

Med hjälp av tapeter, second hand-fynd och metervis med textilier har Mille skapat en inspirerande vintagestämning i den nybyggda lägenheten.

Mille drömde om en paradvåning med stuckatur och gamla inbyggda skåp. Men när möjligheten att flytta in i en nybyggd lägenhet mitt i stan dök upp så kunde hon och sambon Steffen inte säga nej, varken till antalet kvadratmeter eller till läget.

Mille lät sig inte skrämmas av snörräta skåp, vita väggar och klickgolv, utan hon satte genast i gång med att planera för hur den anonyma fyrarummaren skulle förvandlas till ett personligt och ombonat hem. Redan från start bestämde hon att de vita väggarna i möjligaste mån skulle bort och i stället ersättas av tapeter och textilier. 

– I ett gammalt hus har man mycket gratis redan från start. Så var det inte här. Jag har lagt mycket energi och tid på att hitta rätt material och att göra en färgpalett. Det har varit en balansgång att att försöka låta bli att göra hemmet till något det inte är, och samtidigt skapa en mysig plats, säger Mille.

 

Från anonymt till ombonat – kika in
Mille har ställt soffan i vardagsrummet framför de stora fönstren. De blå gardinerna från Ikea ger en behaglig stämning, men de skapar också en bra ljudmiljö i de nya rummen. Soffa, soffbord och puff från Eilersen.
Från anonymt till ombonat – kika in
Den stora skänken i mörkt trä är ett fynd från en återbruksbutik. Det mörka träet ger en mysig känsla och dessutom har Milla gömt mikrovågsugnen inuti. Pendellampa, Pholc, tavla av Signe Kejlbo
Från anonymt till ombonat – kika in
I badrummet hänger ett skåp med glasdörrar som Mille hittade på DBA, den danska motsvarigheten till Blocket.
Från anonymt till ombonat – kika in
Ett stilleben med loppisfynd och arvegods som säger mycket om Milles känsla för estetik.
Från anonymt till ombonat – kika in
Köket fick ett ansiktslyft med några skåp från en snickerifirma. Sedan målades allt med den grönblå färgen ”Evening green” från Jotun. Överskåpen togs bort och ersattes med en hylla i MDF, som Mille och Steffen snickrade ihop själva och målade i samma färg som sockeln. Kran och diskho från Ikea.
Från anonymt till ombonat – kika in
Rummen i lägenheten hänger verkligen ihop, och med tapeter och färger har Mille skapat en sammanhängande helhet. Blomstertapeten i vardagsrummet från Engblad & Co, vann Mille i en tävling på Instagram. Tapeten i köket är ”Apple” från William Morris.
Från anonymt till ombonat – kika in
I hallen har Mille målat in dörren till elskåpet i en blå färg som hon har blandat själv och satt upp en krok för att hänga kläder. Tapet ”Apple” från William Morris.

Paret ansåg inte att det helvita köket var optimalt planerat, och därför bestämde de sig för att göra om planlösningen. De ville inte slänga ut hela köket, utan bytte ut några av modulerna till skåp som de hittade på en snickerifirma. Sedan sprejmålades allt i en grönblå färg.

– Vi är så nöjda med köket, det har verkligen gjort mycket för känslan. Vi har också tänkt återbruk, i och med att de nya skåpen är utställningsexemplar. Och modulerna vi tog bort har vi byggt en skåpvägg av i barnrummet.

Mille är svag för återbruk och har blandat in några enstaka moderna möbler i inredningen som annars domineras av antika bord, vintagefynd och lampor från barndomshemmet.

Numera kan Mille och Steffen inte tänka sig att flytta härifrån.

– Det är som att bo i ett stort kollektiv där alla känner alla. Och att allt är nytt och fräscht är faktiskt en bonus. Sakerna fungerar och det finns golvvärme överallt. Det är verkligen easy living.

Från anonymt till ombonat – kika in
Det vita kaklet i köket är lagt i halvförband, bänkskiva i slipad sandsten från Falke Granit. Skräbrädorna har Mille ritat själv och låtit en snickare tillverka. Koppar från Royal Copenhagen.
Från anonymt till ombonat – kika in
Matbordet är egentligen överdelen till en dagbädd som Milles pappa har byggt. Mille och Steffen satte bockar som ben under och tänkte att det skulle bli en tillfällig lösning, men det står fortfarande kvar och uppskattas numera av hela familjen. Tack vare ljuset från det stora fönstret behövs ingen taklampa över bordet. Eller som Mille säger: ”Alla de taklampor jag vill ha är så dyra.” Gardiner, Ikea.
Från anonymt till ombonat – kika in
I dottern Aoye Roses rum står sängen i ett inbyggt skåp. Små fina barnmöbler och tapeten från Engblad & Co gör att rummet bir extra mysigt. Bokhyllan har Mille hittat på en utförsäljning.
Från anonymt till ombonat – kika in
Det lilla skåpet hittade Mille i soprummet. Ovanför hänger en anslagstavla i masonit som hon har tillverkat själv. Här hänger urklipp, tygprover och olika skisser.
Från anonymt till ombonat – kika in
Vid dörren till sovrummet står ett antikt bord som Mille ärvt och som används som blombord.
Från anonymt till ombonat – kika in
Ljusblå väggar och flortunna gardiner ger sovrummet en riktig hotellstämning. Säng, Carpe Diem, sängkläder, Hay, sänglamporna är arvegods. De blommiga kuddarna har Mille sytt själv. Färgen på väggen är ”Time 08 My retreat” från Flügger.
Från anonymt till ombonat – kika in
Mille och Steffen ha tagit bort en del av väggskåpen i barnrummet för att kunna göra en inbyggd säng i stället. Skåpen under sängen är moduler som har flyttats från köket.
Rulla till toppen