Även om en del återvinns så slänger vi alldeles för mycket plast i dag. Så varför inte göra något roligt av den i stället? Gamla förpackningar kan bli till allt från cool konst på väggen till snygga shoppingkassar.
1. Smarta växtpåsar
Här kan du använda snygga gamla plastpåsar eller rissäckar. Klipp till ett stycke plast i önskad storlek, vik den dubbel och sy ihop på sidan och i bottnen på avigsidan. Sy tvärs över hörnen på bottnen, ca 2 cm in, så att påsen kan stå själv. Vänd påsen rätt och vik in överkanten och sy med en söm längs kanten. Sätt en liten skål i påsen innan du sätter i växten.
2. Virkad korg
Klipp plastpåsar i långa remsor, ca 2 cm breda. Klipp om möjligt hela påsen i en lång remsa, så att du får ett stort ”garnnystan”. Lägg upp 4 luftmaskor och sätt ihop till en cirkel med en smygmaska. Virka därefter 2 fastmaskor i varje maska under första varvet, och därefter i varannan maska. Fortsätt tills korgen är så hög som du vill ha den. Virka sedan stolpmaskor i varje maska som avslut. Fäst de lösa ändarna inuti korgen. Sätt eventuellt en glasburk i korgen för att stabilisera den.
3. Shoppingkasse
Sy om plastkassarna till lite mer hållbara shoppingkassar med rejäla handtag. Ta två eller fler tjockare plastpåsar och klipp i 6–8 cm breda remsor, i den längd som du vill att din kasse ska vara. Sy ihop remsorna längs med så att du får ett framstycke och ett bakstycke. Sy sedan ihop sidorna och bottnen av kassen från avigsidan, och därefter tvärsöver hörnen, ca 3 cm in, så att kassen får en flat botten. Vänd kassen rätt. Vik ihop ett stycke tyg och stryk det platt, så att det blir som ett kantband, och nåla fast det på översidan av kassen. Sy fast bandet med symaskinen och sätt till sist fast två nylonremmar i lämplig längd som handtag.
4. Pennskrin av plastficka
Välj en fin bild, som du antingen har ritat själv eller skrivit ut, och lägg i en plastficka. Klipp bort den sidan på fickan som har hål och sy igen alla öppningar med små sicksackstygn på maskinen. Vik plastfickan så det blir som en handväska och locket hamnar ungefär på mitten, och sy ihop på sidorna. Stäng pennskrinet med ett gummiband, eller en bit lädersnöre.
5. Nyckelring
Klipp remsor ur en platspåse och vik dem runt en nyckelring. Bind en bit snöre eller broderigarn runt remsorna så att det blir som en kvast. Klipp eventuellt ändarna i olika längder.
6. Förvaringsburkar
Små plastburkar är väldigt bra till förvaring av småprylar. Med fina träpärlor så blir de snygga nog att stå i bokhyllan. Gör ett hål i mitten av locket med en syl. Trä en bit lädersnöre i en träpärla och stick ner änden av snöret genom hålet. Bind knutar både på pärlan och under locket för att fästa. Du kan också sprejmåla locken i en fin färg och skriva på burkarna vad de innehåller.
7. Plastdunk som konst
Sätt barnen i arbete och lägg en eftermiddag på att göra roliga masker av tomma plastdunkar. Här har vi gjort en mask som vi kallar ”den förvånade konstnären”. Kapa av toppen på en vit plastdunk med handtag med en vass hobbykniv, skär ca 6–8 cm från toppen. Klipp garntrådar i en passande längd, gör ett litet hål i plasten med en syl och fäst håret ovanpå ”huvudet” med en liten bit ståltråd. Tänk på att hällöppningen ska bli mun så att du sätter håret på rätt sida. Sprejmåla ett lock och en plastring med svart färg och limma fast dem på varsin sida av handtaget så att de blir ögon. Böj till och limma fast en bit svart ståltråd runt hällöppningen som mustasch. Gör en upphängning i ståltråd och sätt fast den där garnhåret sitter.
8. Plastvaser
Tomma diskmedelsförpackningar eller tvålflaskor kan bli fina vaser. Ta bort etiketten och använd som den är, som den bruna tvålflaskan på bordet. Du kan också skära av toppen med en vass kniv och sedan sprejmåla den, som den svarta vasen – som är en gammal Yes-flaska. Sätt sedan ihop med andra vaser till stilleben och fyll med till exempel torkat gräs eller fröställningar.