Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor

Konstnären Ylva Skarp fångar blixtsnabbt upp samtiden och tolkar världen i målningar och kalligrafiska verk. Tack vare en stark närvaro på nätet och i sociala medier lyckas hon alltid föra ut sina aktuella alster, även under pandemin

Fredag förmiddag betyder för många att arbetsveckan rundas av och tempot trappas ner. Men i kalligrafen och konstnären Ylva Skarps ateljé i Leksand är fredag lika med uppvarvning. Webbordrar ska packas och skickas i väg innan butiken öppnas klockan tolv. Innan dess ska Ylva också kalligrafera “veckans original” och lägga ut processen i rörlig form på Instagram. Där väntar inte sällan hundratals följare från tidig morgon för att få en chans att knipa en färsk originalbild.

– Veckans original har blivit ett stående inslag. Ofta citerar jag en aktuell person eller så blir det en egen formulering som knyter an till något här och nu, berättar Ylva. 

I dag valde hon citatet “I may be the first but I will not be the last” av USA:s första kvinnliga vicepresident Kamala Harris.

– Jag fick feeling och gjorde faktiskt tre olika varianter med texten. På olika papper och med olika typsnitt och teknik, säger Ylva och stegar fram mot det höga bordet där skönskriften ligger och torkar. 

Hon måste hoppa fram över golvet i ateljén som närapå täcks av målningar i blandteknik med gouache, tusch och akvarell. Ylvas fria och mångfacetterade sätt att arbeta gör henne till en unik kalligraf. Vanliga uppdrag i hennes skrå är annars diplom eller grafisk formgivning men Ylva jobbar helt fritt och det finns efter 25 års karriär inte många material hon inte gett sig på. 

 

Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Abstrakta målningar och konkret text, Ylvas stil är unik och genom hennes kalligrafi blir ord till bild.
Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Genom kalligrafin gör Ylva Skarp verk som känns aktuella, som fångar upp strömningar eller mantran som speglar vår tid.
Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Dagsaktuellt citat av Kamala Harris, när Hus & Hem är på besök i november.

I dag står ett gäng nakna små pallar från en lokal snickare i ateljén och väntar på målning, och butikens väggar är hängda med originalmålningar. En hörna är fylld av printar i olika storlekar och upplagor och kaffemuggar och ljusstakar står uppradade. En laddning stänkmålade brickor i svart och vitt har nyss packats upp och ett skåp är fyllt med tjocka stearinljus varav en del är stänkmålade, en del bär Ylvas texter. De är storsäljare under vinterhalvåret och tillverkade i samarbete med Vio Ljusfabrik. 

– Det är jätteroligt med samarbeten. Nya saker blir till och jag får göra det jag är bra på medan någon annan tar hand om produktionen, säger Ylva som tidigare arbetat med bland andra Boråstapeter, Åhléns, Bookbinders Design och Ceannis. 

Tack vare att hon har en väl inarbetad webbutik och över 20 000 följare på sociala medier har det gångna året med pandemi inte inneburit någon större skillnad i vare sig arbetssätt eller försäljning. 

– Jag har valt att förhålla mig positiv trots att vi alla har genomgått många prövningar. Här i Leksand finns vi i ett litet kvarter med butiker och många handlar hellre här än drar omkring i stora shoppingcenter, säger Ylva vars butik har begränsade öppettider, men när den är öppen är det fritt fram för besökare att titta in i ateljén. 

– Det känns fint att få visa upp var mina grejer skapas. Jag tror det finns ett värde i det och de flesta tycker det är kul och uppskattar att de får kika in. 

 

Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Ylva Skarp är designer och kalligraf.
Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
På Stationsgatan 6 i Leksand huserar Ylva Skarp på två plan i ett renoverat magasin. Lager och kontor finns i botten och luftig butik och ljus ateljé en trappa upp.

För regelbundna besökare och stamkunder finns alltid något nytt att upptäcka. Genom att hon arbetar och bor på landsbygden är Ylva van vid att ha de flesta kunderna på distans och hon underhåller kundernas behov och vårdar deras intresse genom sina digitala kanaler.

– Det är häftigt att kunna bo här i lilla Leksand
i Dalarna men ändå kunna nå ut i världen! 

Hon känner sig hoppfull inför det nya året och tänker att det gångna årets svårigheter kan bidra till att fler tänker till kring shoppingmönster och konsumtion.

– Det vore fantastiskt om fler väljer att köpa en sak med avsändare av en konstnär än till exempel en anonym poster från ett stort företag, säger Ylva.

Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Ylva Skarps bästa tips för ett inspirerande hemmakontor
Ylvas stil känns alltid igen oavsett om hon arbetar med textil, trä, keramik eller tunna papper.
Ylva Skarps tips för en inspirerande arbetsmiljö

1. Bra ljus, gärna dagsljus.

2. Utrymme att bre ut sig när inspirationen flödar. Helst i ett utrymme där du kan lämna saker framme och inte behöver plocka ihop efter dig varje dag.

3. Inred enkelt så att du kan flytta runt möbler efter behov och infall.

4. Se till att ha gott om material hemma så att du kan testa olika idéer. Papper, pennor, färger eller vad du vill jobba med.

5. Omge dig med saker, böcker och annat som du tycker om och som ger inspiration.

Scroll to Top