Vacker stilmix i Gamla stan – kika in

Dörrmålningar och knarriga trägolv möter ögonbrynshöjande fotokonst och ljuv musik uppstår. I ett 1600-talshus i Gamla stan i Stockholm har Marie-Thérese skapat ett modernt hem med gammaldags charm.

Strax nedanför fönstret strosar turister medan affärsmänniskornas steg klapprar snabbt mot den stensatta gatan. Skeppsbron och Slussen med allt folkvimmel ligger ett stenkast bort, men inne i Marie-Théreses lägenhet är det lugn och harmoni som råder. Mättade, dova färgtoner, många textilier och växter ger en ombonad och skön känsla. 

Här har Marie-Thérese bott sedan augusti 2017, när hon återvände till Stockholm efter några studieår i Lund. Köpet gick snabbt. Hon hade redan bestämt att hon ville bo i Gamla stan, och så fort hon gick på lägenhets-visningen blev hon kär. 

– Jag föll för charmen! De tidstypiska detaljerna som trägolven, stuckaturen och inte minst kakelugnarna och de vackra dekorationsmålningarna på dörrarna. Dessutom är Gamla stan ett oerhört mysigt område med många små kaféer, restauranger och en skön atmosfär. Jag stortrivs här helt enkelt.

De tidigare ägarna hade redan renoverat i en stil som hon tyckte om, därför var det bara att flytta in och börja inreda. 

– Jag tycker att det viktigaste är att anpassa idéerna efter byggår och bevarade detaljer. Därför har jag valt både modern och antik inredning, som samspelar med de gamla detaljerna. 

Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
I vardagsrummet har Marie-Thérese blandat material och färger till en välbalanserad helhet. Soffa, Mio, kuddar Chhatwal & Jonsson, soffbord, Dis Inredning. På bordet, vas ”Dagg”, Svenskt Tenn, ljuslyktor i glas, Louise Roe.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
I vardagsrummet står matbordet ”O Table” från Ox Denmarq, matstolar, Ellos. Zebramönstrat askfat, Jonathan Adler, ask med ögon, H&M Home.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Med sina målade speglar ger de vackra originaldörrarna i hallen lägenheten sin speciella karaktär.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Tavlan ”The last supper” från Cobra Art är ett rejält blickfång i vardagsrummet. Vita gardiner, Åhléns. De mönstrade hissgardinerna, som är typiskt 1700-tal, är uppsydda av en sömmerska. Tavla i sovrummet, Oscar & Clothilde
Stilmix i vardagsrummet

I vardagsrummet hänger tavlan ”Last supper” från Cobra Art, föreställande Jesus under hans sista måltid. Runt honom står, sitter och ligger halvnakna kvinnor. Onekligen ett  iögonfallande blickfång.

Under tavlan står en sammetssoffa i grått med ett stenbord framför, och bredvid finns en matplats med sammetsstolar och ett matbord med en skiva av marmor. Mixen av material och stilar ger hela rummet karaktär och ögat söker sig nyfiket runt för att insupa allt spännande som finns att se. 

– Vardagsrummet är faktiskt min favoritplats. Det är vackert som en tavla och jag gillar att slå mig ner i soffan med en kopp te. Därifrån har jag en bra överblick över hela våningen, säger Marie-Therése.

Överallt finns vackra detaljer, som kakelugnarna och de otroligt charmiga dörrarna i hallen. Spegelrutorna i dörrpartierna lyfts fram av kanter i guldfärg och inuti syns vackra små handmålade dekorationer.

– Lägenheten är varm, mysig och ombonad. Jag är perfektionist ut i fingerspetsarna och känner mig nöjd med hur jag lyckats blanda gammalt och nytt och ändå fått till en skön helhetskänsla.

Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Kakelugnen och de mönstermålade spegeldörrarna minner om husets ålder. Taklampa i hallen från Flos.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
I köket finns en vacker bågformad nisch med ett platsbyggt skåp och hyllor. Färgglada teburkar, Ladurée, ugnsvante, underlägg och bricka med elefantmönster, Svenskt Tenn. Brödrost, Dualit.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Köket är litet men här finns allt som behövs. De tidigare ägarna hade renoverat lägenheten på ett varsamt sätt, så för Marie-Thérese var det bara att flytta in.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Lägenhetens stora fönster vetter ut mot Gamla stans trånga gränder med sitt folkliv. Bredvid soffan står en lampa från Oscar & Clothilde. Krukor i fönstren från Svenskt Tenn.
Behöver barnanpassa

Marie-Therése säger att hon är en kreativ person. Hon kommer från en familj där alla delar den ådran, vilket främst yttrar sig genom inredning och mode. 

– När vi samlas har vi alltid brainstorming tillsammans där många nya planer och idéer inför framtiden föds. Det gäller framför allt diverse byggprojekt och olika affärsidéer, säger hon och skrattar.

I skrivande stund väntar Marie-Therése och hennes pojkvän tvillingar. Därför har de börjat planera för hur de ska utforma ett barnanpassat hem. 

– Jag ser fram emot att göra om gästrummet till barnrum, men sedan får vi nog se oss om efter något större. Det kommer att ta emot att lämna den här pärlan, men livet har sina skeenden, det är bara att acceptera, säger hon med ett leende och stryker lätt över magen.

Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Tavlorna i sovrummet kommer från Oscar & Clothilde. De är försedda med elkablar och har ögon som blinkar och tittar åt olika håll. Roligt, och kanske lite läskigt. Sänggavel, Mio, matta, Jotex.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Sänglampa och sängbord från Oscar & Clothilde.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Klädskåpet i sovrummet är inropat på auktion. Grått skrivbord från Oscar & Clothilde.
Vacker stilmix i Gamla stan – kika in
Överkast på sängen från Zara Home. Sänggavel, Mio, matta, Jotex, de cylinderformade kuddarna på sängen kommer från Ikea och de mönstrade är uppsydda av en sömmerska. Fotpall ”Howard Watford”, pläd, Ralph Lauren Home.
Inredning enligt Marie-Therése

1. Leta efter inspirerande konton att följa  på Instagram. Hitta tips och gör sedan på  ditt eget sätt. 

2. Googla efter budgetalternativ till dyrgriparna du inte har råd med. Då finns även chansen att hitta dem i begagnat skick. 

3. Anpassa inredningen i ditt hem efter årtiondet då huset byggdes. Men bryt av med stilkrockar för att göra hemmet personligt och intressant. 

Rulla till toppen