Här är vårens trendigaste växter

Stora krukväxter som för tankarna till tropikerna, lättskötta kaktusar och vackra palettblad. Nyligen listade Plantagen vad som spås bli vårens mest populära växter – spana in trenderna här.


1. Stora och imponerande blad 

Växter med stora, spännande blad ger inte bara en färgklick till interiören, det bryter även av tack vare de olika formerna. Prickiga, tvåfärgade och vackert skulpterade – i vår får alla varianter synas. 

Peperomia 
Peperomiorna har ett vackert bladverk och de kan växa med rankor i amplar eller som de är i krukor. De finns i olika nyanser – från mörkrött till ljusare grönt och mycket däremellan. Även bladstorleken kan variera kraftigt. Lyft en grafisk tavla med växten under, eller placera den tillsammans med andra unika bladväxter på en vit piedestal i vardagsrummet, som utstickande pjäs. 

Caladium
Finns i nyanserna rosa, röda, vita och gröna. Lyft detaljer i hemmet som kuddar, tavlor och lampor med dessa färger eller låt växten sticka ut i ett vitt och minimalistiskt hem som ett riktigt konstverk. Vill du att bladen ska få mer färg? Ställ växten ljust. 

Lyckoklöver – Oxalis 
Den kontrastrika och purpurfärgade växten är lätt att föröka. Ta upp rotknölarna på vintern, förvara dem i en påse och väck dem till liv under våren igen. Växten förekommer i ett flertal varianter som du lätt kan mixa och matcha som du vill. 

Här är vårens trendigaste växter
Peperomia finns i en rad olika utseenden, både när det kommer till färger och blad.
Här är vårens trendigaste växter
Växten Caladiium får starkare färger om den får stå ljust.
Här är vårens trendigaste växter
Lyckoklöver finns i många olika varianter och är lätt att föröka.
2. Kaktusar

Taggiga suckulenter och stickiga kaktusar har länge ingått i svenskarnas inredningsidéer. Under 2021 fortsätter kaktustrenden att imponera med skulpterade former och varierande storlekar. Med olika krukor kan ditt kaktusarrangemang bli ett riktigt blickfång.

Cowboykaktusen – Euphorbia Cowboy
En stor, lättskött och karaktäristisk kaktus med flikigt bladverk och trekantiga stammar som för tankarna till torra ökenområden. De upprätta stammarna ser både mjuka och grafiska ut på samma gång. Den passar lika bra som enskild växt i ett hörn som den gör med andra bladväxter och kaktusar.

Ha lite tålamod de första åren med en stor kaktus. Den brukar växa till sig ordentligt först efter några år, så se till att ställa den ljust, plantera om i större kruka vartannat eller vart tredje år och vattna inte för ofta, då får den en bra start. Kaktusar har en tillväxtperiod under vår och sommar och en viloperiod under november-mars. Under viloperioden bör den stå svalt och under tillväxtperioden vill den ha rikligt med sol. 

Här är vårens trendigaste växter
Cowboykaktusen är lättskött men behöver lite tålamod innan den blir riktigt stor.
3. Lättskötta växter

Tillhör du skaran som gärna väljer enklare växter? Grattis! Den kommande säsongen ser vi allt fler tacksamma och lättskötta växter både vad gäller vattning, läge och inomhusmiljö.

Palettblad – Coleus 
En lättskött växt med vackra blad som trivs i soliga fönster. Den har vackra färgskiftningar och kan bli riktigt hög, upp till 75 cm. Blanda varianter i gula, vita, lila, rosa och gröna nyanser och blås liv i din inredning. 

Begonia
Den kravlösa och vackra begonian blir en hit både tack vare sina bladverk och sina fina blommor. Välj forellbegonian med sina prickiga blad, eller rexbegonian alternativt kungsbegonian med sitt grönlila och imponerande bladverk.

 

Här är vårens trendigaste växter
Palettblad finns i flera olika nyanser – från mörkrött och brunt till ljusgrönt och flerfärgad.
Här är vårens trendigaste växter
Forellbegonian är lätt att känna igen tack vare sina prickiga blad.
4. Stora växter för en tropisk känsla

Ta in mindre trädliknande växter och för in en ”oversize-känsla” i hemmet. Stora växter är en het trend och kombineras antingen med mindre växter eller stickaer ut själva i ett hörn som statement. Den urbana djungeln passar in i såväl en lägenhet som i en villa.

Dieffenbachia – Prickblad
Med kraftfulla blad som ser ut att vara målade med pensel i grönvitt, blir dieffenbachianen av trendväxterna 2021. Den blir en vacker prydnadsväxt själv eller kan ingå i en växtgrupp.

Yuccapalm
Den här lättskötta växten kan växa till sig ordentligt. De långsmala bladen växer uppåt och ger en fin kontrast till andra växter runt omkring med lite mer runda blad. 

 

Här är vårens trendigaste växter
De flesta prickblad vill stå ljust och torka lätt mellan vattningarna.
Här är vårens trendigaste växter
Yuccapalmen är en lättskött växt som även trivs utomhus på sommaren.
Rulla till toppen