5 tips för att lyckas med dina krukväxter

Låt vackra krukväxter och pampiga blad pryda rummen i väntan på våren. Förutom att bli härlig ögonfröjd förbättrar de också luften inomhus.

Gröna växter är viktiga i hemmet, både som dekoration och som förbättrare av inomhusklimatet. Det kan kännas knepigt att välja bland alla sorter som finns, men det du bör tänka på är främst var de ska stå och hur mycket ljus det finns eftersom det är en förutsättning för att växten ska kunna trivas och må bra länge. Vissa växter klarar sig bäst i skuggan, andra njuter av en plats i solen.

Många växter står i plastkrukor när du köper dem och den enkla lösningen är då att helt enkelt placera den i en blomkruka. Men ännu trevligare blir det om du tar bort plasten och planterar växten i en vacker kruka. Kom bara ihåg att krukan måste ha hål i botten för att förhindra att det samlas vatten runt växtens rötter.

Hur stor törst växterna har varierar förstås, men de flesta vill ändå ha regelbunden vattning och fuktig jord hela tiden. Regnvatten är att föredra framför kranvatten, och gärna inte alltför kallt. Under växtsäsongen kan du behöva komplettera vattnet med näring. Att ge plantorna och bladen extra fukt med en dusch ibland är också bra, för att även bli av med damm och smuts. Använder du kranvatten kan du torka av bladen försiktigt för att inte de inte ska få kalkfläckar. På sommaren kan du låta ett lättare regn sköta duschandet.

Om du har en krukväxt i flera år bör du plantera om den emellanåt. Våren är bästa tiden för detta. Ta bort plantan från krukan och ta försiktigt bort lite av jorden kring rötterna. Sätt sedan växten i ny färsk jord i en kruka som är storleksanpassad. Tryck till jorden och vattna.

 

5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Stora blad blir så dekorativt i glasflaskor, till exempel från hartassbräken, kalatea och ­monstera.
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Många krukväxter har så vackra blad i olika former och är prydnader även utan blommor. Till exempel kalatea, påfågelblad, crassula, hartassbräken och sophora.
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Inred med växter överallt. En skir sophora på ett sidobord blir som en liten skulptur i sig.
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Kaktusar i en fin glasburk blir en trevlig och annorlunda inredningsdetalj på pysselbordet.

5 tips för att lyckas med inomhusväxterna

1. Sätt dig in i växtens behov när det gäller vatten och ljus.

2. Vattna gärna med tempererat regnvatten om möjligt. 

3. Krukor måste ha hål i botten för bra avrinning. Duscha dina växter då och då, eller ställ ut dem i sommarregn.

4. Under växtsäsongen kan tillskott av näring vara lämpligt.

5. Plantera om regelbundet.

5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Skapa en liten djungel hemma genom att fylla hyllor och vitrinskåp med gröna växter. Här står klöver, kalatea och små suckulenter i en glasburk överst på hyllan. På andra hyllan, påfågelsblad, crassula och ormbunke. På nedersta hyllan syns kaktusar och en skir sophora. På stolen står kordyline och hartassbräken (till höger).
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Det finns många fina klöversorter. Många är anpassade för utomhusliv, men man kan ha dem inne i väntan på att vädret ska tillåta plantering ute.Bredvid klövern syns en vacker kalatea.
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Blad från krukväxter blir en fin bukett. Här kalatea, monstera och hartassbräken tillsammans med stjärnflocka och lilja.
5 tips för att lyckas med dina krukväxter
Dekorera paket med blad från krukväxter som kalatea och hartassbräken.
Scroll to Top