Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips

Hur skapas en vacker enhet av en samling speciella, ömtåliga och betydelsefulla objekt? Här är bästa tipsen för att med hjälp av form, färg och små finesser komponera ett perfekt stilleben.


1. Lyft fram kontrasterna 

Något grovt och matt möter blankt och polerat. En slank siluett vid sidan om något knubbigt föremål. Ljust, nyslipat trä i kontrast mot något med många års patina. Det är ofta olikheterna dem emellan som gör saker intressanta. Skillnaderna gör att de främsta egenskaperna hos de enklaste föremål framstår som mer tydliga. 

 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
Bänk från Ikea. Örtkruka med ansikte, Jotex. Övriga saker är från loppis. Väggen är målad med färgen ”Purple Dragon” från Dyrup.
2. Snygga siluetter 

Sätt fokus på former genom att använda objekt med skulpturala kvaliteter. Sök efter ting i trä, glas och keramik med särskilt fin form och som kan sätta konstnärlig prägel på din utvalda klunga av saker. 

 

 

 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
Det gamla lampbordet kommer från en återbruksbutik och har målats i färgen ”Blåstjerne” från Dyrup. Glasvas i mitten, Holmegaard. Brun vas, Anne Black. Övriga saker från loppis. Väggen är målad i färgen ”Conker” från Dyrup.
3. De små detaljerna 

Ibland räcker det med en liten vas och några blomsterstjälkar för att skapa en vacker tablå. Prova att placera en sådan i en hörna av köket där skärbrädor, brickor eller andra prylar står uppradade. 

 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
Terrazzoskiva, OK Design. Korg, Oyoy. Vit kopp från Robynn Storgaard. Brun kanna, H&M Home. Övrigt från återbruksbutik. Den ljusa väggen är målad i nyansen ”Summer Suede” från Dyrup. Terrakottafärgen är mineral/kalkfärg från Jotun Lady i nyansen ”Rustik Terrakotta”.
4. Högt och lågt 

Höjdskillnad är ett nyckelord när du vill skapa ett välkomponerat stilleben att vila blicken på. Olika höjd på objekten gör samlingen dynamisk och mer levande. 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
Stor sandfärgad vas från danska Idemøbler. Porslinsfigur, Royal Copenhagen. Lampan och övrig keramik är loppisfynd.
5. Finess med färg

Bind ihop älsklingsfynden genom att hålla dig inom en viss färgskala. Sedan bryter du av med en överraskande nyans. Här har en lavendelfärgad ljusstake och ett nystan i lysande blått glas letat sig in i ett universum av mjuka jordfärger.

 

 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
Poster med bild av Lucian Freud. Chokladbrun kruka, Ferm Living. Blårandig glasskulptur, Hay. Gips- och lerskulpturerna är vintage.
6. Materialmix 

Sten, läder, trä, porslin och glas. Alla material kan mötas i ett vackert stilleben och samverka till att göra helheten mer intressant. 

 

Så skapar du ett snyggt stilleben – 6 tips
På bordet står en vintagelampa, en kanna från Tina Marie Cph och en vas från Oyoy. Bysten och övriga saker är vintage, liksom stolen i design av Karin Mobring. Matta, Ferm Living.
Rulla till toppen