Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg

I Ulrika Norbergs stora 60-talshus i Helsingborg samsas klassisk svensk keramik med modern design, konst och mode – allt inramat av en storslagen utsikt över havet.

Ljuset flödar in genom fönstren som går från golv till tak. Utsikten över havet är sagolik – Öresund glittrar och längre bort i soldiset på andra sidan sundet syns Kronborgs slott, platsen där Shakespeares “Hamlet” utspelas. Här bor Ulrika Norberg med sin familj. Ulrika, tidigare chefredaktör på ett antal av våra största inrednings- och modemagasin genom åren, numera generalsekreterare för den ideella organisationen Star for Life. 

– När vi kom hit första gången för snart sju år sedan kände vi direkt att det här måste vara bästa läget i hela Sverige, säger Ulrika Norberg. Utsikten är oslagbar, en sådan som man på alla sätt vill leva med. 

Huset var inget speciellt, byggt på 60-talet och renoverat med ett mischmasch av tråkiga material på 1970- och 1980-talen. Familjen tog hjälp av arkitekten Annelie Wenner som mejslade fram det bästa ur huset. Hela planlösningen blåstes ut, inklusive garaget i souterrängplan. 

Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Ulrika Norberg är en samlare av rang och vardagsrummet är möblerat med allt från loppisfynd till auktionsfyndade klassiker: Fåtöljer ”Karin” av Bruno Mathsson för Dux, inköpta på Skånes Auktionsverk. Soffa, troligen 1960-tal, från antikaffär i Stockholm, soffbord, fyndat på loppis. Golvlampor, ”Bumling” från Ateljé Lyktan, design Anders Pehrson, inropad på auktion, den svarta lampan, Ikea. Den stora färgstarka tavlan är en gåva från konstnären Lars Norrman, signerad ”Till Ulrika från farbror Lasse”. Över soffan hänger trycket ”Tre, la Mela e la Pera” av Enzo Mari, från Danese Milano/Olsson & Gerthel. Den grå mattan är köpt på rulle hos en lokal matthandlare. Drinkbordet är troligen 50-tal och fyndat på loppis. Pall, loppisfynd, omklädd i tyg från Svenskt Tenn.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Det gamla vitrinskåpet från Slottstallet är fyllt av Ulrikas samling av keramik, den mesta från Upsala Ekeby.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Köket har inredning från Kvik. Barstolar, butik Java, Helsingborg. Taklampa, ”Caravaggio pendellampa” av Cecilie Manz för Fritz Hansen.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Det var läget och den fantastiska utsikten över Helsingör och Kronborgs slott som Ulrika Norberg och hennes familj föll för. Huset är byggt på 1960-talet, men totalrenoverat av arkitekten Annelie Wenner. Byggarbetet gjordes av Stenbergs Bygg och bland annat skåpen i badrummet är special­tillverkade av Jonas Davidsson Finsnickeri.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Ulrika är general­sekreterare för välgörenhets­stiftelsen Star for Life, starforlife.org.
Extra ljusinsläpp

Fasaden öppnades upp, och stora fönster från golv till tak sattes in.

– Annelie lyckades verkligen lyfta det som är positivt med huset, säger Ulrika. Extra ljusinsläpp och fönster, så att man får känslan av den fantastiska utsikten så fort man kommer innanför dörren. Och att placera diskbänken så här framför fönstret hade jag aldrig tänkt på, men att diska och titta ut över det här paradiset, det njuter jag av varje dag.

Genom att flytta barnens rum till bottenplan fick man ett helt sovrum att använda till att få ordning på kläderna. 

– Jag har väl antagligen fler kläder än de flesta eftersom det varit en del av mitt jobb, och nu ser jag äntligen vad jag har. Som chefredaktör för bland annat Elle och Femina blir man en del av modevärlden. Det är en ynnest att ha fått vara nära dessa begåvade människor som hittat sitt uttryck.

Ulrikas gedigna intresse för all typ av design – keramik, konst, kläder – syns överallt i huset. Att kika in i vardagsrummets vitrinskåp är som att öppna locket till en skattkista. En skattkista från 1940-talets Upsala-Ekeby. Gräddvitt och havsgrönt och en och annan av Anna-Lisa Thomsons elefanter samsas på hyllorna. Skänken är en annan skattgömma med kaffeservis i grönt och gult av Arthur Percy. Och en hel hög av stora fruktfat som Ulrika använder som mattallrikar när det är fest. 

– Jag har alltid varit en samlare. Det började redan i lågstadiet med FK Pincetten, vår egen lilla frimärksklubb, säger Ulrika med ett skratt. Och för min allra första lön köpte jag en fruktservis i design av Vicke Lindstrand. Jag borde väl ha köpt något mer praktiskt och användbart, men den var så vacker. 

Sedan dess har det blivit en hel del assietter, Ullis räknar snabbt till 40 stycken bara i en av staplarna. Det går att bjuda många på tårtkalas.

– Anna-Lisa Thomson är min absoluta favorit-designer. Hennes vas med sjögräs och fiskar har jag två av, en på skåpet och en på skänken. För säkerhets skull, om en skulle gå sönder.

Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Den lilla svarta byrån är inropad på auktion. Den var i mycket dåligt skick, så Ulrika målade om den. Fotografi i svartvitt, “Charlotte” av Carl Bengtsson. Keramik från Upsala-Ekeby.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Matbord Bruno Mathssons ”Superellips”. Stolarna från antikaffär, troligen 50-tal, med sitsar i äkta galon.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Skänk inropad på Helsingborgs Auktionsverk, (numera Lauritz.com), troligen Ikeas ”Korsör” från 1960-talet. Stor tavla, litografi av Horst Antes, från antikhandel. Grafiska blad av Stina Wirsén och Lisa Rinnevuo samt en barnteckning. På skänken står en del av keramiksamlingen, mest Upsala-Ekeby, fotoböcker och ljusstake ”Nagel”.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Skrivbord ”Moment”, Ikea. Skrivbordslampa ”Knubbling” från Ateljé Lyktan, design Anders Pehrson. Köpt på auktion. Skrivbordsstol från Ulrikas morfars kontor i Fälhult, där han hade en torvströfabrik. Målningen ovanför skrivbordet har Ulrika själv gjort.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Soffa, inropad på Stockholms Auktionsverk. Det visade sig senare vara Ulrikas före detta kollega Lotta Lewenhaupts gamla soffa. Soffbord, gammalt bord från Ikea som stod i gillestugan i Ulrikas barndomshem. Bokhylla ”Pilaster” av John Kandell, Källemo/Svenssons i Lammhult. Blandade affischer, till exempel Kate Moss, från Desenio, och Andy Warhol från Moderna museet.
Flyttar gärna runt saker

Ulrika gillar att skapa stilleben, att flytta om och prova olika kombinationer av samlingarna. 

– Det fina med samlingar och fynd är att man kan koppla allt till händelser, var man köpt sakerna, eller när man fått dem, allt har en historia. Och det är en glädje att använda det jag samlat på mig, att det inte bara står och dammar i skåpet. 

Vardagsrummets möbler är till största delen köpta på auktion. Och faktiskt finns här även ett äkta containerfynd – fåtöljen som klätts om i tyg av Josef Frank.

– Ja det är sant, vi fick syn på den i en container när jag var ute på promenad med en väninna.

På frågan hur hon skulle beskriva sin stil svarar Ulrika direkt: HPD, hop-plockade delar.  

– Jag faller för olika saker, det kan vara 1960-tal eller 1800-tal. Det får spreta. Det är okej.

Design och mode är fortfarande stora intressen, men i dag är även arbetet med att värna barn i utsatta delar av världen en del av Ulrikas vardag, genom hennes uppdrag för Star for Life.

– Jag har tidigare ofta skrivit om och drivit frågor om bland annat hälsa, jämlikhet och bistånd, nu jobbar jag på heltid med att göra skillnad. Det var fantastiskt att följa med till skolorna i Sydafrika och höra barnens berättelser om hur vår utbildning stärkt dem.

När Ulrika numera under perioder arbetar långt bort i världen är det extra skönt att komma hem till rymden i huset vid kusten i nordvästra Skåne.

– Frihetskänslan när man tittar ut över havet, den slår allt!

Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Som tidigare chefredaktör för tidningar som Elle och Femina har Ulrika under många år varit en del av modevärlden och har ett stort intresse för kläder. När barnens rum flyttades en trappa ner kunde ett helt rum användas till klädkammare.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
I sovrummet finns ett gammalt tandläkarskåp inropat på auktion. Matta, Ikea.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Från fönstret syns Helsingör, med Kronborgs slott där Shakespeare lät ”Hamlet” utspela sig.
Modernt möter klassiskt i det formstarka hemmet i Helsingborg
Badrums­inredning, special­tillverkad av Jonas Davidsson Finsnickeri.
Scroll to Top