Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem

Tack vare uthållighet och känsla för kvalitet och färg har Johanna och Christian skapat ett intagande hem i villaidyllen utanför Stockholm. Knepig planlösning och tillbyggda halvplan är nu minnen blott, men vägen hit var verkligen inte spikrak.

Utan charm och till och med fult. Så tedde sig huset som Johanna och Christian Hampf köpte för åtta år sedan. På plussidan fanns läget i Sollentunas Edsviken, en sund stomme och en stor trädgård. Därför vågade de slå till. Ett par år senare följde en omfattande renovering som blev större än de tänkt sig men nu har lugnet hunnit infinna sig och familjen har bott in sig.

– Jag tyckte det var jobbigt precis efter renoveringen när allt var sprillans nytt och polerat. Då gick jag nästan och väntade på att kanter skulle nötas och lite skit fastna så att vi kunde börja leva, säger Johanna, som nyligen upptäckt fläckar från rödvin i kökstaket, med ett skratt.  

– Jag är sugen på att måla kökets tak gult och då skulle ju fläckarna försvinna! 

Kreativa lösningar är en av Johannas begåvningar. Hon är också händig och kan snickra, måla och arrangera saker så att de ser fantastiska ut ihop. Hon målar gärna något att hänga på väggen eller planterar i trädgården när hon har en stund över och så driver hon också eget keramikföretag där hon får utlopp för en hel del av sitt kreativa driv. Färger är utomordentligt viktiga för Johanna – hon har tagit fram formerna och färgerna till keramiken hon säljer och hon jobbar också mycket med färg i hemmet. 

– Jag tänker hela tiden på nya färger. De inspirerar mig enormt och jag kan bygga en hel miljö utifrån en färg. Det kan vara ett fint föremål eller en färg i en målning som jag utgår från. Många tycker att det blir spretigt med mycket färg men det kan också samla ihop en miljö.

Som 14-åring var Johanna besatt av designern och inredaren Tricia Guilds färggranna universum och på eget bevåg målade hon bland annat om föräldrarnas toalett i Designers Guilds trendfärger lime och koboltblått. På den tiden bodde Johanna fortfarande i den lilla byn Övermorjärv vid Kalixälven. Två år senare flyttade hon själv till Stockholm för att gå gymnasiet på en Waldorfskola i Bromma. Där träffade hon Christian och de har varit ett par sedan dess och har nu tre barn, hus och ett företag ihop.  

Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Tallrikshyllorna är självklart fyllda med keramik från det egna företaget Pottery Jo. Hyllor från Gysinge. Köpmansdisken kommer från ett gammalt apotek i norra Finland och köptes av Christians farbror.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Johanna tycker om vackra saker men vill också att allt ska ha en tydlig funktion. Det driver henne i såväl företagandet som när hon inreder familjens hem.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Det nya köket byggdes där ett sovrum och ett arbetsrum tidigare fanns. En vägg togs bort för att ge plats åt ett riktigt stort öppet kök. Helmassivt kök från Kungsäter i färgen ”RAL 5008 Blaugrau”. Trälister och hylla från Byggfabriken, köksfläkt, Fjäråskåpan, och guldkran, Vola. Keramikfat och pipskålar, Pottery Jo.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Vardagsrummet är det enda rummet som behållit sin ursprungliga plats på entrévåningen. Stora fönsterpartier ger härlig utsikt mot den stora trädgården där Johanna odlar och planterar. Soffor från Posh Living, kuddar, Classic Collection, Day Home och vintage. Yllepläd från ett brittiskt mindre designföretag. I förgrunden syns det gamla franska matbordet.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
”Jag tänker fortfarande att när vi blir äldre ska vi investera i klassiska saker och designmöbler men samtidigt är det skönt att inte ha så många saker som skulle sörjas om de gick sönder.” Sidobord från danska Hübsch, tekanna från en resa till Kina. Den lilla stolen snickrade Johannas pappa på 70-talet. Klockan är en äldre Ikea PS.
Tveksam start

Första gången de tittade på huset i Sollentuna var vid en extravisning en måndagskväll. Barnen var griniga och trötta och besöket blev kort men under tiden Johanna och Christian sprang runt hann de byta några ord med ägarna, som var ett par i 80-årsåldern.

– De hade inte orkat åka hemifrån och det var tur för oss för vi fick prata med dem och förstod att de tagit väl hand om huset. Det var till och med kvinnans föräldrar som hade byggt det, berättar Johanna. 

Ändå blev hon och Christian livrädda när mäklaren väl ringde och sa att huset var deras om de ville. 

– Va? Vi trodde att de andra spekulanterna och bud-givarna hade dragit sig ur för att de hade upptäckt något hemskt.

De vågade slå till för att läget var bra och den stora tomten fantastisk. Huset verkade av allt att döma friskt och priset var okej. 

– Men egentligen var vi rätt nollade. Det var inte så att vi såg den fulla potentialen och hade en klar vision. Huset var inte optimalt och riktigt oattraktivt.

Först när de hade bott in sig ett par år började de se möjligheterna. De tog hjälp av en arkitekt och beslöt sig för att göra en rejäl renovering. En halvvåning som byggts på 60-talet revs och en helt ny övervåning byggdes för att rymma familjens sovrum, ett allrum, dressing room och badrum. Källarvåningen, de gamla ytterväggarna, murstocken och golven på nedre plan bevarades men allt annat flyttades om. En rolig detalj är att virket i alla nya innerväggar kommer från Johannas hemby. Till och med från hennes föräldrars mark.

– Väggpartierna snickrades ihop där och skickades sedan ner till oss på en liten lastbil. Vi hyrde lyftkran och byggarna satte väggarna på plats. Det var en del av bygget som gick smidigt men på det stora hela blev allt ett mycket större projekt än vi hade trott.

– Numera tycker de flesta som kommer på besök att det är hemtrevligt här. Det var ju en gång ett fult och ocharmigt hus och därför är det extra roligt när någon kliver in och säger: “Wow!”

Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Silverkannan är en gåva från en gammal vän. Här står också olika pudelskulpturer, böcker Johanna gärna vill bli påmind om och träelefanter från Tanzania.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
”Vårt hem är tåligt och tillåtande. Här bor barn, hundar och valpar och vi har nog inget som vi är galet rädda om. Det är mycket blandat och en hel del second hand.” Bordet är fransk vintage, stolarna kommer från Johannas farmors hem i Övermorjärv. Vägglampa från Flos. Johanna har målat tavlan med flicka i klänning, några bilder är målade av hennes släkting konstnären Cecilia Ceder.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Övervåningens allrum där ena väggen är en hyllvägg som rymmer det mesta, bland annat en inklämd extrasäng för kompisar som sover över. Här finns även barnens tv-rum och en liten arbetsplats för kortare stunder vid datorn. Zlatan dyker upp som lite oväntad gäst och blir ett intressant inslag i miljön.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
En av utmaningarna vid renoveringen var att placera trappan till den nya övervåningen på rätt plats. ”Vi fick hjälp av arkitekten Linnea på Blank Arkitekter med utformningen.” Johanna och Christian ville ha en bred trappa i äldre stil och den slukade en hel del utrymme så att bland annat det nya badrummet fick en långsmal utformning. Affisch från en Hilma af Klint-utställning. Bilder av dottern Aina och handgjorda konstpapper från Japan.
Johannas 5 bästa tips för att inreda med färg:

1. Utgå ifrån det du gillar – välj 2–3 färger som du konsekvent håller dig till. 

2. Skapa färgblock för att skapa harmoni, där du snarare sätter ihop än “duttar” ut.

3. Tänk att färg är ett billigt sätt att förändra, det går lätt att byta färg på en vägg, en kudde, ett tyg eller ändra plats på färgblock. 

4. Bestäm vilka färgblock du gillar och samla föremål till dessa. En blå vacker penna, en blå filt, en blå bild, en blå vas till exempel.

5. Känn årstiden i hemmet, är det vår så ska det kännas vår. Höst – mer ombonat, tyger i massor, mattor och kanske en annan färgskala?

Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Badrummet är långsmalt och har tre avdelningar som kan stängas till mellan badkar, del med handfat och toalett
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Badrum i ljus och mörk marmor. Dubbla handfat ger gott om plats för familjen. ”Badrummet ville vi ha tidlöst i färg och material som håller och som vi inte blir less på.”
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
För att ge de nybyggda rummen på ovanvåningen karaktär kläddes väggarna med bröstpaneler gjorda av enkla ramverk. Vägg i vägg med det stora sovrummet finns ett dressing room. Sängbord från Hübsch, kimono från svenska Lou & Friends.
Kika in i PotteryJo-grundarens färgsprakande hem
Se hur Johanna plockat upp den cerise färgen i överkastet och låter den återkomma i kuddar och andra detaljer. ”Många tycker det blir spretigt med mycket färg men färg kan också samla ihop en miljö.” Överkast, Day Home, kuddar från samma varumärke. Sängbordet är gammalt och kommer från Johannas mormor.
Scroll to Top