Ikea-katalogen lägger ner – här är varför

Efter 70 år är det nu dags att säga hejdå till inredningsbibeln som stått som stor inspirationskälla i många svenska hem. Idag meddelade Ikea att katalogen läggs ner.

Sedan Ikea-katalogen gavs ut första gången år 1951 har den blivit närmast en inredningsbibel fylld med tips och inspiration för den inredningsintresserade. Och många har längtat efter den tid på året som Ikea-katalogen anländer. Men nu är det alltså slut med det. 

En av förklaringarna till att katalogen nu läggs ner är att tiderna förändras, att kundernas vanor ändrats och att Ikea hittat andra sätt att inspirera på. 

– För både kunder och medarbetare står IKEA katalogen för känslor, minnen och glädje. I 70 år har den varit en av våra mest unika och välkända produkter, som inspirerat miljarder människor i hela världen. Att ta farväl av vår älskade katalog är naturligt eftersom kundbeteenden och sättet att konsumera media har förändrats. För att nå de många människorna fortsätter vi att sprida inspiration kring våra heminredningslösningar på nya sätt, säger Konrad Grüss, Managing Director på Inter IKEA Systems B.V. 

 

Ikea-katalogen lägger ner – här är varför
Foto Ikea

Nedläggningen av Ikea-katalogen är ett led i utvecklingen av att göra Ikea mer tillgängligt och digitalt. Ikea lyfter även fram sitt koncept Livet hemma som en viktig faktor i förändringsarbetet. 

– Nu tar Ikea nästa steg för att på bästa sätt sprida vår unika kunskap kring livet hemma och visa upp vårt stora utbud av heminredningslösningar. Men vi börjar inte om från början. De senaste åren har vi utvecklat andra sätt att nå och interagera med våra kunder, via exempelvis ikea.se och sociala medier. Vårt arbete med att utveckla digitala kanaler och andra format fortsätter så att vi kan fortsätta att inspirera och nå fler av de många människorna, säger Per Stolt, marknadschef på Ikea Sverige. 

Känner du redan nu att du kommer sakna den ikoniska katalogen? Som en sista hyllning väljer Ikea att hösten 2021 lansera en bok fylld med inredningsinspiration och tips. 

Du kan även bläddra i alla gamla Ikea-kataloger online.  

 

Ikea-katalogen lägger ner – här är varför
Foto Ikea
Rulla till toppen