Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag

Flerfamiljshuset från 1800-talet döljer en hemlighet. På vinden har Iréne och Bo inrett sitt drömhem, en 250 kvadratmeter stor och supermodern våning med glasade väggar och exklusivt mörka materialval.

Fin utsikt, ostört läge, stora ljusinsläpp, altaner med uteplatser. Det var kraven när Iréne och Bo Westerberg letade efter en råvind för att bygga sin drömlägenhet.

– Vi hade redan stor erfarenhet av tre vindar som vi tidigare byggt och inrett helt från scratch. Den här gången visste vi vad vi inte ville göra avkall på, säger Iréne. 

Efter mycket letande hittade paret den ultimata lösningen; hela vindsplanet på en 325 kvadratmeter stor råvind i en fastighet i centrala Stockholm. Den generösa ytan, det perfekta läget och redan godkänt bygglov gjorde det möjligt att förverkliga drömmen. Ytan räckte också till att dela av och bygga en mindre lägenhet till en av sönerna. 

Iréne och Bo köpte vinden 2012 och två år senare var den inflyttningsklar. Arkitekten Ulf Nelson från UN Arkitekter gjorde själva planlösningen, medan arkitekten Per Öberg ritade inredningen. Ytterväggarna längs gatan och gården fick rivas och flyttas in för att de långa kungsbalkongerna och altanen skulle få plats. Taket lyftes drygt en meter för att ge mer rymd och göra det möjligt att installera glasade skjutdörrar längs väggarna. 

– Nu badar lägenheten i ljus, och vi har en fantastisk utsikt över takåsarna och vattnet i Nybroviken.

Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Bord och soffa, Ekerö Möbler, matta från Layered, mintgrön kudde i tryckt mocka och kashmirpläd från Interior Plus, tidningssamlare i läder från Asplund.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Vaser på bordet från Oscar & Clothilde.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Den stora öppna spisen delar av rummen och spiskåpan utgörs av stora järnplåtar som måttbeställts. Gaslågorna kan tändas i olika sektioner runt hela spisen. Bakom spisen ligger ett kylrum med plats för familjens vinkällare.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Den magnifika ljuskronan från Murano i Venedig sätter prägel på rummet, en likadan finns på Hotel d’Angleterre i Köpenhamn. Georg Jensen är en annan favorit, ljusstakar och bägare i borstat stål och mörkgröna vaser adderar ytterligare glans i rummet. Sidobordet är platsbyggt, emaljerad skål, design Bernadotte & Kylberg, Stelton. Stolar, Polyform, spegel, Nordiska Galleriet.
Badar i ljus

När ombyggnaden var klar återstod inte mycket av vindens ursprungliga planlösning .

– Det var nästan som att bygga en villa på taket! säger Iréne. 

Hemmet på vindsplanet påminner verkligen om en modern villa, och det står i skarp kontrast mot den klassicistiska stilen i resten av huset från slutet av 1800-talet. Hissen går direkt upp till femte våningen och här möts man av en storslagen vy: den öppna planlösningen med vardagsrum, matsal och kök, den höga takhöjden, det härliga ljusinsläppet från både altandörrar och takfönster, den strålande utsikten …

Med möbler i naturmaterial i dämpade jordfärger, platsbyggda snickerier i mörkbrunt, vita väggar och mörkbetsade ekgolv byggs helheten ihop och hela hemmet känns varmt och välkomnande.

– Tidigare lägenheter har jag inrett i vitt: vita väggar, golv, köksluckor, allt i vitt, vitt, vitt! Nu ville vi ha för-nyelse, mjukare, varmare, vackert för ögat, säger Iréne.

Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Köksavdelningen är platsbyggd i en varmt mörkbrun kulör. Den öppna spisen med gaslågor markerar övergång mellan matsal och kök. Köket är ritat av Per Öberg och platsbyggt av Lappvattnet. Vitvaror från Gaggenau med dubbla ugnar som underlättar vid stora middagsbjudningar.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Köksön har en skiva i cararramarmor som fasats in nedåt för att skapa en illusion av att den är supertunn och nästan svävande.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Den stora soffgruppen vänder sig mot våningens gatsida som har en kungsbalkong längs hela sidan. Väggen som revs ersattes med glasade skjutdörrar för att ge maximalt ljusinsläpp. Soffor, Minotti/Ekerö Möbler, gardiner, Silent Gliss/Wave, italiensk golvlampa, Posh Living. Kuddar i sammet från Bohème, prickigt tryck, Walles & Walles, kashmirpläd i pepitamönster från Interior Plus. Utemöbler från Andreu World, krukor och plantor, Ulriksdals Slottsträdgård.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Trappan som ser ut att sväva i luften leder upp till övre etaget med sov­avdelning. Genomgående är de mörkbetsade ekgolv som binder ihop hela våningen och ger ett varmt och mjukt intryck. Vedkorg från Eldvarm, soffa, Minotti.
Specialritat matbord

En sovavdelning har skapats i ett etage över vardagsrummet. En trappa som ser ut att sväva i luften leder upp till övervåningen, här finns sovrum, bad och walk in closet. Köket med köksö platsbyggdes i ett mörkt träslag av snickeri-firman Lappvattnet. En öppen spis murades och markerar övergång mellan matsal och kök. Den har gaslågor runt om och går att tända i sektioner. Den höga spektakulära spiskåpan som är klädd helt i skuren svart plåt ger en känsla av konstinstallation med sin enkla form. 

Innanför spisen, mellan matsal och kök ligger ett kylrum för viner.

– En kul och väldigt uppskattad grej är att låta gästerna ha en liten vinprovning i vår vinkabin, säger Iréne.

Iréne och Bo ordnar gärna middagar så bordet i matsalen – som är 130 centimeter brett och 320 centimeter långt – är specialritat och går att duka för 14 gäster. 

– Vi ville slippa onödiga bordsben, så skivan fick förstärkas med metall, annars hade den sviktat betänkligt, säger Iréne. 

Inredningen är inspirerad av en internationell stil med kuddar, plädar som lysande smycken i färger som korall och babyrosa och stora vaser med buketter i klara färger. Iréne, som är inredningsintresserad, har verkligen lagt ner sin själ i att skapa ett hem som är både sparsmakat och välkomnande. Hon har valt textilier i vackra dämpade toner, medan materialen i snickerier, skåp och möbler är perfekt skräddade till vindsvåningens speciella karaktär. Det märks att hon vet vad hon vill och att hon har styrt valet av inredningen med säker hand. Men så har hon ju redan tre vindsbyggen med sig i bagaget.

Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Sovrummet har en walk in closet. Den klassiska lilla fåtöljen har klätts i tyg från Missoni, mohairpläd, Stackelbergs, sideboard i mässing från Cardell. Den lilla väskan i form av en elefant kommer från Loewe.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Snedtaket i kombination med den öppna spisen ger en intim atmosfär i den stora lägenheten. Lampa ”Kluster” från Tadé.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Sovrummet är byggt på ett etage som skapades ovanpå vardagsrummet. Vita väggar, mörkbrunt ekgolv, textilier i jordfärger och det rosa överkastet skapar lugn och harmoni. Sängmöbel från Slettvoll, överkast och sammetskuddar, Himla, kuddar med tryck från Walles & Walles.
Vindsvåning med dämpade toner och mörka träslag
Golvlampan vid sängen kommer från Norrmalms El, nattduksbord, Montana, brynja i kashmir från Interior Plus.
Vindsinredning enligt Iréne

1. Tänk noga igenom vad som är viktigt för just er. Låt det ta tid att hitta det perfekta objektet, vi -tittade på åtskilliga vindar innan den rätta dök upp.

2. Bestäm dig för material, färgval och vilken stil ditt hem ska ha, och håll dig till det. Min filosofi var att låta hemmets bas vara klassiskt enkel och lugn med vita väggar, och sedan låta mörka träslag och -gedigna material ge tyngd och karaktär. Att köket är platsbyggt ger dessutom ett sammanhållet och exklusivt intryck. Knalliga och starka färger blir -accenter i form av kuddar och plädar. Utbytbart allt efter humör och årstid.

3. Prova gärna något annorlunda än din tidigare stil. Vi har haft vindar helt i vitt, vita väggar, golv, hela köksinredningen vit. Nu ville jag tänka nytt och få det mer mjukt och vilsamt, välkomnande och omfamnande.

Rulla till toppen