Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset

Nio månader tog det för huset att förvandlas från ritning till verklighet – men så blev det också ett hem utöver det vanliga. I det nyckelfärdiga huset med naturen som närmaste granne möter modern arkitektur ombonad minimalism.

Går det att förälska sig i ett hus efter att bara ha sett en ritning på en bit papper? Om man frågar Jenny Vikström och Jesper Strömberg blir svaret utan tvekan ja. 

– För oss var det kärlek vid första ögonkastet! Vi letade efter ett hus med öppen planlösning, där man skulle kunna stå och laga mat i köket och samtidigt ha möjligheten prata med dem som sitter vid matbordet, i soffan eller köket. Men det handlade så klart om mer än plan-lösningen. Huset skulle byggas precis intill havet nära en vacker bergvägg och med naturen precis bakom husknuten, säger Jenny. 

Huset de fastnat för var “Tubkikaren” – ett nyckel-färdigt hus klätt med målad träpanel, snedställda ramar och stora fönsterpartier, ritat av arkitekten Peter Stenberg. 

– Vi hade börjat växa ur vårt radhus och letade ganska länge efter både tomter och hus, men drömmen var alltid att få bygga något helt nytt med utsikt över vattnet, säger Jenny. 

Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
I den grönskande hörnan bredvid soffan står en vit kruka med kaktus, DBKD, svarta krukor, Hübsch och golvlampa, Santa & Cole.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
”Det märks att arkitekten har tänkt på detaljerna – hela gaveln med fönster från golv till tak har stora skjutpartier som vi kan öppna under sommar­månaderna, vilket gör att vi kan njuta av terrassen samtidigt som vi har nära till köket”, säger Jenny.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Exteriört är huset klätt med termoträ på gavlarna, medan långsidorna har målad träpanel. Vita fönsterkarmar är standard, men Jenny och Jesper har låtit måla dem svarta.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Vackert stilleben i vardagsrummet på bottenplan. Skåp från By Lassen, bordslampa ”Cirrata Table Lamp”, Oblure, vit skål, Jotex, kruka, Hübsch, ljusstakar från Skultuna och värmeljushållare i fönstret från Klong.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Praktiskt golv i hallen: ”Vi valde ’Royal Marble Graphite’, 60 x 60 centimeter, från Lhådös till golvet – det är mörka marmor­liknande klinkerplattor som är extra praktiska vintertid med alla blöta kläder som hängs i hallen”, säger Jenny. Sidobord ”Mood”, Svenska Hem, rund spegel och ljusstakar, Byon, ljus, Ester & Erik och skål, Jotex. Bokstödet kommer från Newport Home.
Personligt med egna tillval

Jenny berättar att en av fördelarna är att de har haft möjlighet att vara med och välja material, färger och inredning själva, och har därför kunnat göra huset personligt från början. Extra fönster sattes in i sovrummet för att öka ljusinsläppet, trappan till övervåningen fick ett vackert räcke i glas och standardgolven i valnöt blev i stället ljus ekparkett. 

– Huset fanns i ett standardutförande, men vi valde att göra det så personligt som möjligt genom att ändra olika detaljer – som att låta alla fönsterkarmar bli svarta i stället för vita.

– En fördel med just fönstren är att de släpper in så mycket ljus i huset, det vackra berget längs med fasaden blir nästan som en tavla från matplats och kök. Runt tomten är det mycket grönska och vi har även havet precis nedanför som ger ett otroligt lugn. Att få njuta av utsikten varje dag i olika skepnader utanför fönstret gör att vi knappt behöver någon tv.

Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Trappans standardutförande hade en gipsvägg ut mot köket som familjen valde att byta ut mot en vägg i glas, för att få in mer ljus från de stora fönstren och skapa en stilren och luftig känsla. Korg, Mio, underrede i mässing, Åhléns, blomlåda, Ferm Living. I trappan sitter familjens fyrbenta familjemedlem Knoll.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
När de stora glasfönstren vid terrassen skjuts åt sidan flyter insidan ihop med utsidan.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Jenny inreder gärna med lugna kontraster, där iögonfallande detaljer matchas med dämpade nyanser. Väggarna är målade i den vita nyansen S0500-N. Matta, Layered, soffa ”Relax”, Svenska Hem, vit kudde, H&M Home, vit mönstrad kudde, Classic Collection och beige kudde, Room. Bord, Gubi, puff, Jotex och taklampa från Flos.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Naturen återspeglas i inredningen: Matplatsens mittpunkt är det stora marmorbordet från Friends & Founders. På bordet står en stor grön vas från DBKD och en vit vas från Newport Home. De blå stolarna med sammetssits kommer från Søstrene Grene och taklampan från Bolia. Golvet är en omslipningsbar enstavsparkett i ek, ”Shade EK Cotton White Plank” från Tarkett.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Stilrent badrum med carraramarmor. Takdusch, Tapwell, handdukstork, INR, och handduk, Missoni Home.
Känsla för detaljer

Med sina rena linjer och stora glasfönster andas huset modern arkitektur och Jenny förklarar att hennes egen inredningsstil utvecklats i takt med att det nya huset stod färdigt.

– Tidigare var jag mycket för det rustika och lantliga men nu eftersträvar jag en modern men hemtrevlig känsla, som dessutom passar husets stil så mycket bättre. Jag har försökt fånga berget utanför i inredningen genom att välja ett matsalsbord i marmor och så inreder jag gärna med iögonfallande detaljer.

Efter nio månader stod huset klart och en onsdag i februari kunde flyttlasset äntligen gå från det lilla radhuset. 

– Jag kommer aldrig att glömma hur det kändes att kliva över tröskeln för första gången. Jag hade packat med mig en av mina finaste vaser från Jonathan Adler och en flaska champagne. Vi var så exalterade över att huset äntligen var vårt, det var verkligen en dröm som blev till verklighet.  

Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Köksinredningen kommer från Hagaköket och heter ”Västerbo”, målad i kulören 8000-N. Hörnkylen kommer från Norcool och övriga vitvaror från Neff med en spishäll på 80 centimeter och två ugnar, varav en kombinerad mikro och ugn. Köksfläkten ”Panorama” är integrerad i taket och kommer från Fjäråskupan. Köksön och bänken är klädda i 20 millimeter carraramarmor. Mässingsbeslag från Buster & Punch.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Vardagsrummet på övervåningen är målat i kulören S-7500-N och den naturfärgade mattan kommer från Classic Collection. Soffa från Sofa Company, bord, Mio, puff och grön fåtölj, Jotex. Gul och grå kudde, Chhatwal & Jonsson, prickig kudde och grön filt, Room. I fönstret står en rosa kaktus från Jotex, svart kruka, DBKD, vas, H&M Home, vit kruka, Hübsch, och lampa, House Doctor. Kruka på golvet från Muubs, spegelboll bredvid soffan, H&M Home, gardiner, Ikea och taklampa, Flos. På soffbordet står en svart vas från Cooee och en vit vas med guldfärgad kant från H&M Home.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
I sov­­rummet valde familjen att sätta in extra fönster för maximalt ljusinsläpp. Sängkläder, H&M Home. På terrassen syns en stor svart kruka från Jysk.
Fina detaljer och naturmaterial i det nyckelfärdiga drömhuset
Lyxig walk in closet precis intill sovrummet med inredning från Lumi. Taklampa, House Doctor, spegel, Creative­deco och sittpuff, Åhléns.
Vad är ett nyckelfärdigt hus?

Ett nyckelfärdigt hus kan innebära olika saker beroende på vilket företag som erbjuder det, men i grunden handlar det om att huset tillverkas i olika moduler i en fabrik, i stället för att det byggs från grunden på tomten, vilket gör processen både kostnads- och tidseffektiv. I köpprocessen ingår ofta att man kan göra
egna tillval av material och interiör.

Jennys 5 tips för att köpa nyckelfärdigt

1. Besök ett färdigt hus
Om det finns möjlighet kan det vara bra att besöka ett likadant hus som redan är klart. Dels för att få
en känsla för hur huset upplevs, dels för att få en uppfattning om storleken på alla rum. 

2. Gör bra materialval
Tänk praktiskt och hållbart när det gäller val av -material. Kontrollera vilka material som ingår och om de är av bra kvalitet, om inte så ta upp detta med husleverantören så att du kan byta till de -material du önskar. 

3. Gå igenom ritningarna
Gå igenom ritningarna grundligt och se till att eluttag och uttag för tv och nätverk hamnar där du vill ha dem. 

4. Glöm inte förvaringen
Bra förvaring är A och O, så se till att det finns rejält med utrymme för detta i det hus ni väljer.  

5. Ha inte för bråttom
Ha inte för bråttom med att allt ska fungera felfritt när ni väl flyttar in, lär känna huset, ljuset och års-tiderna innan ni köper exempelvis olika typer av solskydd till alla rum. Glöm inte heller inte att ha roligt längs vägen och njuta – känslan när ni väl står med nyckeln i handen är oslagbar! 

Scroll to Top