Årets inredningsinspiratör 2020: ”Jag älskar att inspirera andra”

Med sin smittande entusiasm och passion för det vackra inspirerar floristen Karl Fredrik Gustafsson till nytänkande både i hemmet och trädgården. Så löd motiveringen när Hus & Hem utsåg Karl Fredrik Gustafsson till Årets inredningsinspiratör 2020 under Stora stylingkvällen. Vi fick en pratstund med vinnaren!

Trädgårdsproffs, inredningsfantast och hyllad tv-profil. Karl Fredrik Gustafsson förkroppsligar inte bara den maximalistiska andan och sprider värme och kunskap i tv-rutan – under Stora stylingkvällen utsågs han till Årets inredningsinspiratör av Hus & Hem.

Hur känns det att ha blivit utsedd till Årets inredningsinspiratör?
– Jag blev både överväldigad och glad. Det är en ära att få det här fina priset! Jag älskar att inspirera andra och hoppas att det jag skapar och mitt sätt får andra att utmana och tänja på gränser men alltid med utgångspunkt utifrån det vackra, helheten och god smak. Växternas betydelse och magi i både inomhusmiljöer, utomhus, trädgårdar och olika uterum är också otroligt viktig.

Hur ser dina dagar ut just nu?
– Det är höst på Österlen och vi är mellan tv-inspelningar vilket innebär att det är lite lugnare än vanligt. Så nu föds det otroligt mycket kreativitet! Jag ska inreda vårt rosa prinsessrum på ovanvåningen och så har jag byggt ett härligt trädgårdshus. Vi har även mer tid över för detaljerna, som att plocka in fina frökapslar eller ta in hortensior som får stå och torka. 

Vi har fått lära känna dig i programmet Karl Fredrik på Österlen. När väcktes ditt intresse för växter och trädgård?
– Antingen så har man lätt för att se det vackra i saker och ting, eller så har man det inte. Jag valde väldigt tidigt att se det vackra i livet, och där ingår ju blommor och växter. Trädgårdsskötsel kom även in i mitt liv tidigt eftersom min farmor och farfar var självförsörjande på växter, blommor och olika grödor. Jag började längta efter en egen trädgård så när jag var 18 år köpte jag min första sommarstuga och många år senare hamnade jag på Eklaholm.

 

 

Årets inredningsinspiratör 2020:
Foto Peter Knutson

Eklaholm var ett renoveringsobjekt när ni flyttade in. Vilka har varit de största utmaningarna?
– Taket hängde, värmepumpen slutade fungera en vecka efter att vi flyttat in och det blev kortslutning i elen. Först kändes det som att vi hade begått vårt livs största misstag, tills vi fick ett brev på posten som var adresserat till Eklaholm. Vi visste inte ens att gården hade ett namn! Då blev vi genast lite gladare. När vi sedan började dra bort gamla tapeter och hittade gamla originalmålningar blev vi helt lyriska.

Många förknippar dig främst med ditt gedigna trädgårdsintresse – vad betyder inredning för dig?
– Det syns inte så mycket i programmet men vi driver en stor inredningsbutik med saker från Marocko och Marrakech. Men även allt som hör ihop med det lantliga. Inredningsintresset har alltid funnits där och jag drev min första inredningsbutik redan som 23-åring.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag har alltid längtat bort från det alldagliga och praktiska. När jag var liten drömde jag om 20-tal och vackra möbler. Det finns en föreställning om att maximalism inte är lika estetiskt tilltalande som det avskalade. Men om man gör det på ett genomtänkt sätt och hittar en röd tråd så kan man få fram en helt annan dimension och djup. Sedan förespråkar jag inte att man ska överdriva så att man inte ser detaljerna. Alla blommor ska synas i en bukett. Jag brukar skämtsamt säga att jag står i komposten med en gren i ena handen och ett glas champagne i den andra

Vad väntar nu? 
– Snart börjar julförberedelserna, men annars är det en lugn tid. Jag tycker om den här tiden på året som handlar mer om att förbereda och att ta hand om saker ordentligt. Jag försöker vara här och nu samtidigt som vi planerar framåt och snart kommer vi sätta de första tulpanlökarna i jorden. Det är en härlig tid.

Årets inredningsinspiratör 2020:
Karl Fredrik med sambon Petter Kjellén. Foto Jakob Dahlström
Karl Fredriks tips för en mysigare jul 

1.  Plocka in naturen inomhus! Kottar, granris, tallris och mossa. Det kan inte bli för mycket och det är otroligt prisvärt. Allemansrätten säger att du får plocka det som finns på marken, så tänk på att inte bryta av kvistar.  

2. Klä altan- eller balkongräcket med granris och dekorera med röda äpplen. Det blir både effektfullt och vackert. 

3. Om du saknar balkong kan du göra en egen girlang med olika slags ris från gran, lingon och blåbär. Placera den sedan på fönsterblecket utanför fönstret och bind fast den i båda ändarna. 

4. Glögg i all ära, men jag brukar göra varm äppelmust och krydda med kanelstång. God både med och utan alkohol.

Årets inredningsinspiratör 2020:
Foto Jakob Dahlström
Om priset 

Årets inredningsinspiratör är ett pris som delas ut av Hus & Hem i samband med Stora stylingkvällen. Priset delas ut till en person som sprider glädje, kunskap och inspiration för hemmet – det kan gälla inredning, trädgård, design eller arkitektur. 

Hus & Hems motivering  

Med sin smittande entusiasm och passion för det vackra inspirerar floristen Karl Fredrik Gustafsson till nytänkande både i hemmet och trädgården. På några få år har han gjort Eklaholm till ett uppskattat utflyktsmål på Österlen och i sitt tv-program sprider han kunskap och glädje till tittare över hela landet.

Rulla till toppen