6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt

Ändrad familjesituation, hemarbete eller en ny hobby. Behovet av ett extra rum uppstår ofta förr eller senare. Kanske finns lösningen i att skapa ett rum i rummet i stället för att bygga helt nytt?

De allra flesta hem, oavsett storlek, rymmer oanvända eller illa utnyttjade kvadratmeter. Det gäller att hitta dessa och komma på en kreativ lösning för att utnyttja ytan till dess fulla kapacitet. Kanske finns ett stort rum som går att dela av i två mindre? En skiljevägg kan vara en mer eller mindre permanent lösning. Med hjälp av gardin eller växter kan du skapa en vägg som inte är så definitiv, eller så väljer du kanske en skiljevägg i form av ett glasparti eller en fullt isolerad vägg?

Bor du i hus finns kanske en källare eller en råvind som inte används? Att sätta in ett takfönster i en befintlig vind kan till exempel bli enklare och betydligt mindre kostsamt än att att bygga ut. Där kan en avskild arbetsplats, ett lekrum eller kanske ett gästrum inredas. Eller finns möjligheten att bygga in en del av en uteplats? 

Hur som helst, blir en tillbyggnad i någon form aktuell bör alltid möjligheten att bygga på höjden utvärderas. Det är en lösning som passar speciellt bra i urbana miljöer där tomtytan är begränsad. Tänk bara på radhusen i London där det är populärt att förvandla vindar till nya rum eller fantastiska takterrasser, utan att husens karaktär påverkas nämnvärt. 

Söker du en lösning som inte är fullt så radikal kan du arbeta med att skapa zoner i det stora rummet. Du kan till exempel arbeta med sammanhållen färg och genomtänkt möblering för att skapa dessa zoner som tydligt signalerar olika användningsområden i rummet.

Och kom ihåg – stora luftiga rum kan vara fantastiska men det är faktiskt enklare att skapa stämning i mindre rum. 

6 tips på hur du skapar fler rum utan att bygga nytt: 

1. Förhöj med nivåer

Utnyttja nivåskillnader och svåra rum till din fördel. Vid utbyggnad av huset uppstod här ett ”mellanrum” som gjordes till en fin walk in closet. Garderoberna är en modifierad Ikea-lösning som målats i ny färg. Rummet har ritats av arkitekten Philip Kvalbein. 

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
2. Elegant avdelare

En industrivägg i glas, med spröjs i svart metall, skapar ett ”rum i rummet”, samtidigt som dagsljuset kan flöda fritt och känslan av öppen planlösning behålls. Glasväggen är designad av Lise Valø

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
3. Rymd och rum med glas

En halvvägg med glasruta är ett fiffigt sätt att dela av utrymmen, samtidigt som det kan ge både rymd och ljus. Här har matplatsen blivit mysigare med en vägg intill samtidigt som både köket och hallen blivit mer avgränsade ytor med ljusinsläpp. En gardin kan dras för vid behov. Lösningen är designad av den norska inredningsarkitekten Cecilie Claussen. 

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
4. Kreativa kontoret

Gör plats för ett fint hemmakontor i en outnyttjad hörna. En liten smyg i hallen, under eller vid sidan av en trapp kan vara den perfekta platsen. Häng upp lite inspirerande konst på väggen, välj en bra arbetslampa och plocka fram den där udda stolen från gömmorna. Här har färgen ”10683 Cashmere” från Jotun målats som en pyramid på väggen för att bryta av mot allt det mörka. Bordsskiva från Ikea, stol från Hay. Den här lösningen har inredningskonsulten Vivian Klovning designat. 

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
5. Täck med textil

En gardin är väl den enklaste och smartaste lösningen när du till exempel har en sovavdelning eller en garderob som ska gömmas undan. Textil som löper från tak till golv tillför dessutom rummet lugn och värme. Velourkanten längst ner ger tyngd och är samtidigt en fin detalj. Färgen på väggarna är ”7163 Minty Breeze”
från Jotun. 

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
6. Ett eget rum

I det här barnrummet där det bor två pojkar är våningssängen ersatt av två breda sängar, som har byggts in i rummet och blir till varsin ”kupé”. När gardinerna dras för får barnen sin egen avskärmade zon. Lösningen är skapad av inedningsarkitekten Ida Lundqvist. Fototapet från Digaloo. 

6 tips på hur du skapar fler rum – utan att bygga nytt
Val av skiljevägg

I princip kan en skiljevägg monteras var som helst, så länge det bara är tekniskt möjligt. Men tänk först igenom om det är den allra bästa lösningen för dig och rummet, för det kan innebära mycket jobb att återställa. 

Sedan ska du bestämma vilken typ av skiljevägg som ska väljas. 

Ska den ge ljusinsläpp är det suveränt med glas, gärna i kombination med gardiner. Eller ska det vara en helt homogen vägg med material som ska dämpa ljud? Det kan vara aktuellt mellan kök och vardagsrum till exempel, eller om en del av vardagsrummet ska bli till sovrum. En -kombination av glas och vägg kan också
vara den bästa lösningen. 

En skiljevägg kan också bestå av en vikdörr, en skjutdörr, gardiner eller andra mer flexibla lösningar. 

Rulla till toppen