9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna

Vid huset på Österlen har inredaren Marie Sandblom skapat en egen medelhavsträdgård med klassiska parterrer, orangeri och citrusträd. Ett riktigt litet paradis som också rymmer en porlande fontän och slingrande vinrankor.

När Marie Sandblom och Anders Rudsvik köpte längan i Vik utanför Simrishamn bestod tomten mest av en stor gräsmatta med en övervuxen jordhög. De flesta husen runt omkring var inte byggda och inte fanns där någon häck runt tomten heller. Det var fri utsikt ut mot en stor allmänning och terrassen bestod av en sprucken betongplatta.

–Vi tyckte det var perfekt som fritidshus och tanken var att fixa till trädgården efterhand. Vi hade sett att folk runt omkring oss odlade både fikon, aprikos och olika Medelhavsväxter. Så småningom växte tanken på att vi också ville ha en Medelhavsinspirerad trädgård.

Marie och Anders ville gärna bygga ett orangeri, som pricken över i i sin trädgård.

– Vi var på Apotekarns Trädgård i Simrishamn och blev jätteinspirerade av trädgården där som både hade en fontän och vackra Medelhavsväxter omgivna av låga buxbomshäckar, säger Marie. 

Paret tog därför kontakt med Peter Englander, som är trädgårdsdesigner och tidigare drev Apotekarns Trädgård. Peter hjälpte till med hela strukturen och designen av trädgården. 

– Vi ville få in flera olika platser att sitta vid, ett orangeri i rätt väderstreck, pergola och en ny terrass i anslutning till huset. Dessutom ville vi gärna att det skulle vara mycket blommor men också träd, säger Marie

9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Orangeriet har blivit en utgångspunkt för hela Medelhavsträdgården. Parterrerna med mängder av olika blommor ger struktur och grönska året runt. I de olika rutorna växer bland annat olika sorters rosor, pion, kransveronika, näva och riddarsporre, men också daggkåpa, lilja, höstflox, höstanemon, stjärnflocka, stäppsalvia, solhatt och perovskia.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
På terrassen ligger rödbrunt marktegel och här står en mängd terrakottakrukor. Sittgrupp från Trademax, puff från Apotekarns och lyktor från Clas Ohlson. Kuddar och pläd från Jotex. I krukorna växer hortensia och Afrikas blå lilja. Trädet i bakgrunden är korstörnet ’Gleditsia Sunburst’.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Pergolan med tak av bambu ligger i ett av trädgårdens hörn. Här slingar sig klematisen ’Paul Farges’ upp.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Ett litet mosaikbord från Apotekarns står i pergolan. Ovanpå en kruka från Dbkd med murgröna i.
U-formad gård ger lä

Viktigt var att skapa en mysig gårdskänsla. Marie och Anders, som numera har flyttat hit permanent, har byggt ut fritidshuset i vinkel, med en ny entré, nytt sovrum och ett gästrum på ena sidan, samt ett gårdshus med kontor på den andra. Det här har skapat en u-formad gård ut mot trädgården som ger både lä och just en skön Medelhavs-atmosfär. 

– Parterrerna var Peters idé och jag nappade på den direkt. Det ger ju en lummighet till trädgården med de små gröna häckarna fyllda med olika sorters blommor, säger Marie och tillägger:

– Jag ville inte bara ha en traditionell rabatt. Peter tyckte vi skulle gå ”all in” och inte hålla på med något duttande i småtakt, och så här i efterhand känner jag att det hade han helt rätt i.

Orangeriet ståtar som ett smycke i trädgården och förstärks av fontänen som är placerad mitt i. Med sitt porlande vatten bidrar fontänen till en lugn stämning. 

– Orangeriet är perfekt att sitta i när det är kyligt ute, men är även bra till förvaring av växter som kräver speciell vintertemperatur, säger Marie. 

Att anlägga trädgården blev ett stort projekt som tog nästan ett år. De började med häckplantorna och därefter terrasserna med marktegel. Sedan följde pergolan och de låga murarna. Träd planterades och orangeriet murades upp. Till slut var det dags för blomplantering.

– Vi byggde stommen på hösten och fortsatte på våren med att plantera alla blommorna. Jag ville framför allt att det skulle vara mycket rosor, säger Marie.

Målet var att det skulle bli en blomningssäsong som sträckte sig från tidig vår till höst. 

– Det börjar med tulpanerna och efter hand kommer lavendel, daggkåpa, pioner, rosor, riddarsporre, nävor och kransveronika. Lite senare kommer perovskia, höst-anemoner, höstflox, solhattar och olika sorters gräs. Höstanemoner och rosor är mina favoriter. 

Marie har bytt ut växterna efter hand som hon upptäckt om de trivs eller inte. I odlingsbäddarna vid terrassen växer kryddväxter. 

– Allt blev precis som jag tänkt mig, gårdskänslan finns där och det är härligt att det skapats olika rum. Vi har dessutom många sittplatser så man kan flytta sig efter solen och tillfället.

9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Höstanemonerna trivs på den vindskyddade gården.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Längs ena sidan av trädgården har Marie och Anders satt upp en enkel pergola av grova armeringsjärn med skira gardiner. Under bambutaket letar sig blåregnet ner. I krukan slingrar sig klematisen ’Paul Farges’. Solstolar i järn från Apotekarns, kuddar från Hemtex och Ellos och pläd från Jotex.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
En hel del krukor måste tas in på vintern, som exempelvis citrusträd och pelargoner. Då kommer orangeriet väl till pass.
Material för medelhavsstil 

Det som kanske framför allt skapar den speciella känslan i trädgården är valet av material, som exempelvis de vitmålade murarna med odlingsbäddar. Detta är klassiskt för en Medelhavsträdgård. 

– Något som också sätter Medelhavsstilen är markteglet och terrakottakrukorna. Sedan har vi öst på med olivträd och pelargoner, säger Marie. 

Så här nära havet består jorden till stora delar av sand, vilket gör att den behöver förbättras med kogödsel och hönsgödsel då och då, berättar Marie.  

– Och ungefär vartannat år slänger vi på ny plantjord. 

Att trädgården kräver en del annan skötsel också står klart. Häckarna ska klippas, både stora och små, och krukor ska vattnas … 

– Det är lite mer jobb än vad jag trott, bara att hålla alla häckarna i trim tar sin tid, säger Marie. Jag trodde inte det skulle vara så mycket jobb som det är. Men jag älskar samtidigt att vara i trädgården, det är rena terapin. 

Och nya projekt är på gång. Trädgården framför terrassen har blivit precis som paret ville ha den, men efter utbyggnaderna behövs det nu en insats på framsidan också. 

– Vår plan är att göra om vid entrén, där ser det fort-farande ut lite som en garageuppfart, säger Marie. 

Och snart ska alla citrusträd, apelsin, citron och lime, tillsammans med olivträden, pelargonerna och de afrikanska liljorna in i orangeriet.

– Vi kan sitta där långt in på hösten eftersom vi har en kamin, men när växterna kommer in ska temperaturen helst hållas relativt jämn så då eldar vi inte så ofta. 

9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Den röda solhatten ’Magnus’ är ett vackert inslag i sensommarrabatten.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
I kryddbäddarna vid terrassen står även två trädgårdsskulpturer som Marie köpt på en marknad.
9 tips på hur du lyckas med medelhavsväxterna
Vad vore väl en Medelhavsträdgård utan en vinranka? Helst en stor slingrande grön med stora härliga blad och klasar som hänger ner. Vindruvorna är av en sort som klarar flera minusgrader.
Maries bästa tips för Medelhavsväxter

1. Citrusträd, olivträd och fikon bör planteras i citrusjord. 

2. En placering i soligt, skyddat läge, gärna intill en vägg i söderläge är att föredra. 

3. Växterna tas ut i maj och ställs in i oktober. Under den tiden vattnas citrusväxterna med citrusnäring en gång i veckan. Under vinter-perioden ges näring en gång i månaden.

4. Medelhavsväxterna vattnas med tanke på väder. Översta jordlagret ska torka upp mellan vattningarna samtidigt som rötterna inte får torka ut helt. 

5. När dygnstemperaturen börjar krypa ner mot 9–10 grader är det dags att ta in krukorna. Citron, apelsin och lime är känsligast. Olivträden och fikonen klarar lätt frost. Persika kan planteras på friland upp till zon 3. 

6. För att vara på den säkra sidan kan krukor med olivträd och fikon utomhus viras in i bubbelplast, ställas på frigolitskivor och placeras så skyddat som möjligt. 

7. Växterna förvaras bäst i ett orangeri eller en liknande ljus plats som håller en temperatur på 8–10 grader. Under vintern behöver växterna vattnas sparsamt, de får inte torka ut helt.

8. Citrusväxterna gillar att bli duschade för att behålla luftfuktigheten vilket också gör dem mer toleranta mot skadeinsekter som exempelvis sköldlöss. 

9. Precis innan växterna tas ut på våren kan vid behov en beskärning göras, vilket brukar sätta fart på tillväxten och blomningen.

Rulla till toppen