Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen

Östermalmsvåningen var minst sagt skamfilad, ändå föll Karin och Wilhelm pladask redan på första visningen. Efter en noga planerad totalrenovering är deras hem i dag välkomnande och funktionellt. Fyllt av såväl konst och arvegods som noga utvald modern design.

Karin Duhs var ute på en barnvagnspromenad nära Karlaplan i Stockholm när hon plötsligt mindes att hon sett en bostadsannons med en våning till salu, precis på den adress hon passerade.

– Jag föll för själva huset först, direkt när jag såg det. Det låg där litet och gulligt bakom stora vackra träd. Vi bestämde oss på en gång för att gå på visningen, säger Karin.

Väl på plats i lägenheten, högt upp i det stilfulla 1920-talshuset, fick både Karin och hennes man Wilhelm en bra känsla i hela kroppen. 

– Vi kände omedelbart att det råder något slags lugn här uppe bland trätopparna. Rofylldheten, planlösningen – våningen kändes på en gång som vårt hem, säger Karin. 

Att det fanns stora renoveringsbehov rådde det dock ingen tvekan om. En liten bit av taket föll till och med ner när de kikade in på gästtoaletten. Men paret slog till, och i maj 2018 var det dags för en total makeover. Förutom att alla väggar har målats, parkettgolven har slipats och mörkbetsats, har all el bytts ut. 

Karin och Wilhelm har också flyttat köket från ett rum till ett annat, byggt ett ”en suite-badrum” i sovrummet, platsbyggt förvaring i båda barnrummen och biblioteket samt gjort en sex meter lång ”walk through closet”. Vacker originalinredning har bevarats, som till exempel det stora serveringsskåpet, som flyttades från serveringsgången till det nya köket. 

Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Väggarna i det generösa vardagsrummet är målade i kulören ”Dead Salmon” från Farrow & Ball. Howardsofforna är arvegods, soffkuddar från Josef Frank och Fornasetti/Svenskt Tenn. Lammskinnen är köpta i en gårdsbutik på Gotland. Mattan är arvegods, soffbord Mio. Ljusstake, ”Vänskapsknuten”, Svenskt Tenn. Fåtölj i fårskinn, ”Mariposa” av Cuero design. Vägglampa mellan fönstren ”Skyline” från Örsjö. Mässingskrukor i fönstren, ”Hortus”, Svenskt Tenn. I en fönstret en skulptur/vas från Jonathan Adler.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Hallen är målad i kulören ”Elephants breath” från Farrow & Ball. Medaljongen över öppningen till garderoben föreställer Carl von Linné, inköpt på auktion. Väggljusstakar i mässing, Skultuna. Mahognybordet är ett auktionsfynd. Vas ”Dagg”, Svenskt Tenn, matta, arvegods.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Howardsofforna är arvegods, soffkuddar från Josef Frank/Svenskt Tenn. Mattan är arvegods, soffbord Mio.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Precis som alla andra rum är köket målat i kulörer från Farrow & Ball, väggar i ”Skimming stone” och snickerier i ”All white”. Köket är platsbyggt av Söderkök & luckor. Matbord, auktionsfynd, linneduk, H&M Home, stolar, Thonet.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Porslin, Spode. Dricksglas, Svenskt Tenn, vinglasen är köpta på auktion. Bestick ”Bamboo”, ljusstakar och ekollonvaser, Svenskt Tenn. Servetter och servettringar H&M Home. Dekorationer i form av ”urnor”, Eric Ericson/Svenskt Tenn.
Plats för umgänge 

För att renoveringen skulle gå så smidigt som möjligt när det väl var dags, förberedde de sig så mycket de bara kunde med gedigen research.

– Det var en rolig tid med inspirationsletande och besök på olika byggvaruhus och inredningsbutiker, säger Karin. När tillträdesdatumet kom stod ett byggteam redo att köra i gång. Vår dotter var sju månader och jag var gravid med vårt andra barn, så vi ville komma i ordning så fort som möjligt. 

Nu har det gått ungefär ett och ett halvt år sedan de flyttade in, de har bott in sig och stortrivs. Planlösningen blev precis så bra som de tänkt sig med dels en social, dels en mer privat del. Den förstnämnda består av en stor hall, bibliotek, vardagsrum med öppen spis samt kök med matsal och balkong. Från ena änden av köket kommer man in i den före detta serveringsgången som numera är försedd med sex meter platsbyggda garderober. Härifrån kommer man också in i alla sovrum och även badrummet, avsett för framför allt barnen.  

– Förutom planlösningen är vi mest nöjda med köket som vi lyckades placera i hjärtat av hemmet. Här samlas vi i familjen och det är även här vi ofta har stora middagar med våra vänner. Sittgruppen med sofforna framför brasan är självklart också en favorit, säger Karin.

Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Vinkyl, Hoover, spis, Falcon. Tennkruka, Eric Ericson, tennburk och mässingsljusstake, Svenskt Tenn.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Vardagsrummet mot hallen. På spiselkransen, ljusstakar i mässing, Svenskt Tenn, ankhuvud av konstnären Joakim Ojanen, ask med fågel, Svenskt Tenn, tavla av konstnären Richard Prince. Katten på golvet, ”Jönssons katt” från Svenskt Tenn. Tavla på väggen till vänster om spisen, Felix Gmelin. Litet vitt bord, auktionsfynd.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
I kontrast till det ljusa vardagsrummet är biblioteket mörkgrått, målat i kulören ”Downpipe”, medan snickerierna är i kulören ”Railings”, båda från Farrow & Ball. Bokhyllorna är platsbyggda. Howardsoffa, arvegods, soffkuddar, Luke Edward Hall/Svenskt Tenn, rutig pläd, Designers Guild. Soffbordet är köpt i en möbelbutik i Halmstad, matta, H&M Home, lampa i fönstret från Frejas Boning.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
I bokhyllan, doftljus från Byredo, Babushkadockor, H&M x Margiela. Den runda tallriken är köpt på marknad i Sydafrika.
Planerar nya projekt

Karin och Wilhelm har ganska lika smak så när det gällde val av inredning hade de inte svårt att enas. De mår båda bra av att ha fina saker omkring sig, gillar konst och tidlös design. 

– Och vi värdesätter att varje dag få komma hem till en rofylld plats där vi verkligen trivs. Även om det så klart, med två små barn, inte alltid är så välstädat. säger Karin.

Hon fortsätter: 

– Många saker i vårt hem är ärvda. Gamla saker med en personlig historia ger liv och är ofta mer intressanta än nyköpta, och våra arvegods betyder mycket för oss. Det är härligt att gå på en matta som man vet har funnits med på middagar och kalas hos både min mormor och mormors mor. När vi köper saker är det bara sådant som vi verkligen tycker om. 

När det gäller framtida projekt finns det redan mycket på gång i planeringen. Bland annat ska de platsbygga en bardel i köket, med en soffa i skinn och ett bord i marmor. Det blir en social yta där familjen kan äta frukost eller ha barhäng med vänner innan middagar.

– Det är lustigt att det alltid är samma sak. När man är mitt i en renovering känner man: ”Aldrig mer!” Men så fort allt är klart glömmer man och blir sugen på nästa projekt, det är härligt, säger Karin och skrattar. 

Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Den vackra drinkvagnen är köpt på auktion. Ovanpå en grammofonspelare, Technics 1200. Väggljusstakar i mässing, Skultuna.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
I sovrummet är väggarna målade i ”Elephants breath”, Farrow & Ball. Säng, Dux, sängkläder, H&M Home, överkast, Ralph Lauren. Sänggavel Benington, sänglampor, By Rydéns. Sidoborden är arvegods. Taklampa, ”Liv”, Jonas Bohlin.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
I anslutning till sovrummet byggdes ett så kallat badrum en suite. Där fanns enbart en liten vask när paret flyttade in. För en luftigare känsla sattes skjutdörrar med glas och spröjs in. Barnsängen är köpt på auktion och klädd i tyg från Oscar & Clothilde.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
En suite-badrummet är målat i kulören ”Calamine” från Farrow & Ball. Handfat, spegel och lampetter, Sekelskifte.
Elegans möter funktion i vackra sekelskiftesvåningen
Badrummet intill master bedroom har en infälld nisch med glashyllor. Lampett, Sekelskifte.
Karins 3 bästa inredningstips

1. Låt det ta tid att inreda. Ett hem måste få växa fram om det ska bli personligt. 

2. Satsa på tidlösa saker du inte tröttnar på, men gå på din känsla och välj vad tycker om oavsett trender. Blanda gärna ärvda ting med nyköpta.

3. Satsa gärna på lyx i de små detaljerna – som en väldesignad vattenkran, vägglampa eller liknande. Det kan göra en
otrolig skillnad. 

Rulla till toppen