Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer

Vågar du blanda äldre möbler med samtidskonst får du en miljö som är personlig, spännande och garanterat olik alla andra. Här är de bästa tipsen från antikhandlaren Irene Kalamaki


1. Stilblandning deluxe

Den här lägenheten är inredd med en blandning av antika och moderna möbler som samspelar på ett spännande sätt med iögonfallande samtidskonst. Granithuvudet av Kristian Blystad står på en fransk kommod i Louis seize-stil. På väggen i matsalen hänger en stor målning av Gleb Bogomolov. Väggarna är målade i en ljusgrå nyans, en neutral färg som lyfter fram såväl konst som möbler.

 

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
2. Rätta proportionerna

En omfångsrik målning av ryssen Gleb Bogomolov spelar huvudrollen på en av matsalsväggarna. På golvet står ett dekorationsmålat vippbord i svensk senbarock som blir en häftig motpol till den stora målningen.

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
3. Blått blickfång

Bjarne Melgaards blå hundporträtt lyser vid fönstret ovan en liten dansk rokoko-kommod. En tidlös, neutral lampa och två ljusstakar i guld passar in utan att stjäla uppmärksamheten från vare sig konstverket eller möbeln.

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
4. Effektfulla färgkickar

Paletten i matsalen är neutral med några stora undantag: Bilden till vänster är “Hommage à Olle Bærtling” av konstnärerna Løvaas & Wagle, och till höger hänger en målning av Bjarne Melgaard

Neutrala ton-i-ton-färger på väggarna framhäver både konst och antikviteter. Tänk i samma bana när det gäller att välja tyg till soffor och stolar. De är ofta dyra att klä om så håll dem gärna i neutrala färger och använd kuddar, konst och dekorationer för att ge färg till rummet. Var uppmärksam på att konstverk i knallfärger kan stjäla uppmärksamhet från andra inredningselement, men en spegel med häftig förgylld ram kommer mycket väl till sin rätt på en vägg i en djupare färgton. 

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
5. Samlarens matsal

Den här matsalen är en riktig godisask för konst- och design-intresserade. Bordet i klassisk gustaviansk stil får finna sig i att spela andrafiol mot de dominerande konstverken, som Bjarne Melgaards stora och tre mindre verk på väggarna till vänster. Den svartvita serien i rummet innanför är av Jan Freuchen. Under de bilderna står en “Sevilla-stol”, designad av den norska designern Svein Gusrud. Matsalsstolarna heter “Costes” och är formgivna av Philippe Starck. Skulptur i hörnet av den norska bildhuggaren Guri Berg.

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
6. Effektfullt arrangemang

Rummen ligger på rad i den gamla våningen och framhäver varandra, samtidigt som de bildar en enhet tillsammans med möblerna och konsten. På glasbordet står en bronsskulptur av Ervin Løffler. På väggen över det gamla slagbordet längst bort hänger en bildsvit av Jan Freuchen

Köper du antika möbler av god kvalitet eller modern konst av erkända konstnärer så är chansen stor att du kan få igen pengarna om du en dag skulle vilja göra dig av med dem. Även många moderna möbler har blivit ikoner och är lättsålda på auktion. Spara hellre en tid och köp dina drömmars klassiker eller konsten du verkligen älskar än billigare saker som du efter kort tid vill göra dig av med. 

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
7. Fina kontraster

En stor målning av den norska konstnären Kjell Erik Killi Olsen dominerar vardagsrumsväggen och framför den står ett litet mahognybord i empirstil. Möblerna är en blandning av svenska och franska antikviteter, en neutral vit soffa och ett modernt glasbord. På skrivbordet står en antik kinesisk ingefärskruka i porslin. Den förgyllda öronlapps-fåtöljen i gustaviansk stil är klädd i nytt mörkblått tyg. Lägg märke till hur effektfullt olika nyanser av blått åter–kommande används som kontrastfärg i det ljusa rummet. 

Förgyllda möbler och saker kan ha varm eller kall guldfärg. Förgyllningen kan också vara djup och mörk eller ljus och glansig. Det är viktigt att tänka på om föremålet ska passa in i en viss miljö med andra förgyllda saker. 

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
8. Livfull hörna

Dåtid möter nutid i det lilla hörnet där tre ungefär lika stora bilder omgärdar en elegant fransk sekretär i mahogny. Bilderna till höger är signerade Bjarne Melgaard.

Undvik övermöblerade rum. Skapa harmoni genom att hellre välja för lite än för mycket. Blir det för många antikviteter i ett rum blir det lätt museikänsla. Antika möbler är dessutom ofta fulla av detaljer: intarsia, bronsbeslag, stenplattor och utsmyckningar. Kombinera dem gärna med modern konst med enkla geometriska motiv så får de verkligen skina i all sin prakt. Lite luft i rummet är nödvändigt för att såväl konst som gamla möbler ska komma till sin rätt. 

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
9. Mångfald i stil

Vem sa att stilar inte kan blandas? Mitt bland rokoko, Louis seize-klassicism och gustavianska pärlor tronar ett norskt allmogeskåp från 1800-talet. På väggen intill hänger tre mindre bilder av Bjarne Melgaard.

Ta några bilder av ditt hem och spara i mobilen. De kan komma till användning när du besöker gallerier och butiker på jakt efter möbler och konst. Det är lätt att minnas fel och köpa alltför stora saker. Hittar du rätt möbel, stressa inte utan gå hem och mät upp så att du vet att den antika byrån eller den stora målningen verkligen funkar på den tänkta platsen.

Så blandar du gammalt och nytt – 9 inspirerande idéer
Scroll to Top