Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen

En högt belägen fyrlängad gård med stora utrymmen för yoga och återhämtning. Det var önskelistan när Mats Alinder och Kristina Dürr letade efter sitt nästa boende. När de hittat fram till Kullåkra gård tog det bara tre timmar innan drömhuset var deras.

För många är Österlen en av de mest natursköna platserna på jorden. Särskilt området runt Kivik där landskapet är mer kuperat och kontrasterna mellan hav och land är större.

När paret Mats Alinder och Kristina Dürr letade efter sitt absoluta drömhus var det just en fyrlängad gård i detta område som stod högst upp på listan.

– Det finns bara en handfull ställen här på Österlen som vi var intresserade av, så när vi såg annonsen agerade vi direkt, berättar Mats engagerat. Så fort vi kom hit till Kullåkra gård, som ligger högt upp på Svinaberga och granne med Stenshuvud nationalpark, tittade vi bara på varandra och kände att nu har vi hittat hem!

– Vi gjorde avslut samma dag, säljaren fick tre timmars betänketid och sedan var det klart, berättar Mats vidare. 

– Ett stort ställe med massor av utrymme som passar vår verksamhet med yoga och retreat, säger Kristina. 

Kullåkra är en pampig gård med en herrgårdsliknande huvudbyggnad samt rymliga lador och flyglar. Platsen är helt ostörd. Med naturen som granne samt en magnifik utsikt kunde det inte bli bättre. 

Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Favorithunden Wilma ligger på soffan i hallen, det vackra mönstrade golvet ger en fin välkomnande stämning när man träder in i huset.
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Det eleganta nya köket kommer från Ikea. Klinkergolv i terrakotta ger en rustik känsla till rummet.
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Ikeakök med köksö, vilket Kristina behöver eftersom hon lagar så mycket mat till familjen och yogabesökare. Hennes dotter hjälper till med vegetarisk matlagning.
Lever med naturen

Kristina Dürr har lång erfarenhet av verksamhet inom yoga och retreat, som hon fått med modersmjölken. 

– Vi var uppväxta på 70-talet med bovetegröt, avslappningsövningar, vetegräs och ekologiska grönsaker eftersom min mamma var tidigt ute med att leva sunt. Hon drev även hälsohem i Kungshamn, en tidig version av ett retreat, så det var en självklarhet att fortsätta på den banan.

Nu har hon äntligen hittat en plats där hon kan utöva allt hon har lärt sig genom livet: yoga, pilates och retreat.På Kullåkra kan de ha gästande deltagare som äter hälsosamt av deras egenlagade vegetariska mat. Meditation, avspänning och örtvandring i den vackra naturen är några aktiviteter de arbetar med. Kristina säger: 

– I vardagsstressen tappar många bort kontakten med sin kropp, vi glömmer bort dess inneboende intelligens.Vi är så vana att relatera till kroppen utifrån – som en bild i spegeln – att vi inte längre minns hur den känns inifrån. Men det är här vi kan återknyta kontakten med oss själva och våra känslor. Det roliga är att här lever man med naturen, du upplever alla förändringar så fysiskt.

Retreatdeltagarna utför sina yoga- och pilates-övningar i den nya yogasalen och är välkomna in i huvudbyggnaden där man lagar mat i det nyrenoverade köket. Det är Mats som sköter det praktiska med byggprojekt och att allt blir gjort på rätt vis. 

– Som gammal reklamman är jag van att driva olika projekt på ett effektivt sätt, berättar han. I det här huset var allt i gott skick så vi gjorde en ytrenovering av rummen och en helrenovering av köket där vi byggde nytt i vacker, rustik lantstil. 

I dag är Mats affärsutvecklare och arbetar direkt med företagsledningar. 

– Man kan säga att jag har jobbat med trygghet, att göra det lite lättare och bättre för människor, säger han.

Men han är en legendar inom annonsvärlden med många prisbelönta kampanjer bakom sig. Många minns exempelvis 70-talets kampanj där Brödinstitutet ville få oss att äta mer bröd: ”Socialstyrelsen vill att vi äter 6–8 brödskivor om dagen.”

Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Mats designade köket och har fått till en fin harmoni mellan det vita och de varma tonerna från golvet och köksbänkarna.
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Vy genom matsalen in till köket där Kristina står och gör smoothies. Det är ett bra ljusinsläpp i alla rum.
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Mats har haft vardagsrumsmöblerna i många år och för att mjuka upp känslan i rummet ligger det fårskinn och vackra antika kuddar utspridda på dessa. Flätad ovanlig stol ritad av Antonio Citterio. Två fåtöljer ”PK-25” och marmorbord ”PK-61” av Poul Kjærholm för Fritz Hansen. Svart skinnsoffa ”LC2” från Cassina, av Le Corbusier, Charlotte Perriand och Pierre Jeanneret.
Designklassiker och 1800-tal

Rummen på Kullåkra är pampiga och har högt i tak, dekorativa takmålningar och profilerade pardörrar. Möblemanget är mestadels vad Mats har samlat på sig under åren, idel designklassiker av Poul Kjærholm och Le Corbusier, Charlotte Perriand och Pierre Jeanneret blandat med svensk allmoge av hög klass. 

– Jag samlar på det som är vackert i mina ögon och ofta är det klassiker som de svenska målade skåpen och byråerna men även skånska textilier och keramik. Vi har även en hel del kelimmattor och kuddar som vi använder genomgående, berättar han. 

Allt passar in fint i de ljusa generösa rummen, och kontrasten mellan 1900-talets design och svenskt tidigt 1800-tal känns perfekt. Det är onekligen ett mindre paradis Mats och Kristina har skapat på ett av våra vackraste naturområden i södra Sverige. Hit vill de välkomna alla på en resa till det inre och yttre välbefinnandet.

– Vi trivs verkligen förträffligt här på Kullåkra, säger Kristina. Det blir något speciellt när man kan bjuda in folk till sitt hem och känna fullständig harmoni. Speciellt när det är just välbefinnande vi erbjuder. A

Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Äldre allmogeskåp från Hälsingland som Mats har samlat på genom åren slukar massor med saker som man inte behöver för tillfället. Damastkuddar som håller i flera generationer är bra samlarobjekt
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
Det finns en hel del rum i huset där parets alla möbler och böcker får plats, här biblioteket med bekväm lässoffa.
Yoga, allmoge och designklassiker – kika in i gården på Österlen
I det enkla sovrummet ligger en allmogerandig damastkudde i bomull och lin. Sängbord av Eileen Gray, Classicon, och bordslampa, ­Bestlite.
Rulla till toppen