Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret

Äntligen är hösten här – den ultimata tiden för läsning. Här ger vi dig fem boktips med varm läsning som ger dig den rätta myskänslan i höstmörkret.

I höst vill vi njuta av mysiga hemmakvällar med tända ljus, något gott att äta och dricka, och en riktigt bra bok att slukas upp av. Men så den ständiga frågan – vad ska man läsa? Här är fem boktips! 

Floden hem 
av Hannah Richell 

I succéförfattaren Hannah Richells nya roman trollbinds du av djupa hemligheter som avslöjas när systrarna Lucy, Margot och Eves och resten av familjen återses igen efter många år isär. 

De tre systrarna Lucy, Margot och Eve hade en lycklig barndom, som slutade i en tragedi. Margot hade därför bestämt sig för att förtränga det som hände, och för att aldrig återvända till Somerset. Men när hennes syster Lucy ska gifta sig och berättar att det enda hon vill är att den splittrade familjen ska ses igen, bestämmer sig Margot ändå för att åka. Under en hel vecka umgås systrarna tillsammans i sitt barndomshem, ett gammalt vackert hus som ligger precis vid floden.

Mycket har hänt sedan systrarna växte upp. De har alla sina hemligheter, men som nu oundvikligen tvingas upp till ytan. Det ska komma att bli en vecka bortom bröllopsfirande, en vecka de sent ska glömma, men bara en av systrarna vet att denna vecka också är den sista chansen att ställa allt tillrätta igen.

Provlyssna “Floden hem” här!

Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret


Kalla, vita vinternätter

av Christoffer Holst  

Kalla, vita vinternätter är en riktig mysdeckare som utspelar sig i de snötäckta fjällen mitt i december när julen står för dörren.

Stockholm är grått och det är mitt i december. Kriminalreportern Cilla Storm, som vanligtvis trivs med sitt jobb, lider för tillfället av skrivkramp. När vännerna Zacke och Jonathan bjuder med henne och vänninnan Rosie till deras sportstuga i mysiga Idre, är hon inte sen med att tacka ja. Lite miljöbyte kanske är just vad hon behöver för att glömma storstadens stress och samtidigt komma kanske komma i lite julstämning.

Resan blir dock inte sådär lugn och mysig som de tänkt sig. Redan första dagen hittas nämligen en ung man död i fjällanläggningen, vilket får kriminalreportern i Cilla att börja nysta i fallet tillsammans med Rosie. De hittar flera spår, vilka leder dem till ett av de lyxigare husen i området där en välbärgad och mytomspunnen familj huserar. Men vilka hemligheter döljer sig bakom den fina fasaden?

Provlyssna “Kalla, vita vinternätter” här

Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret


Jul i krinolin 

av Amanda Hellberg

Här möts Jane Eyre, Fröken Frimans krig och Chocolat i en känsofylld historia som utspelar sig under 1800-talet och under en av årets mysigaste högtider – julen. 

Det är december år 1870 och Lovisa Lind, som är en ung och fattig kvinna, ska emigrera till Amerika som så många andra under den här tiden. Men innan hon reser ska hon hjälpa till med konfekten på den årliga vinterbalen som anordnas av baron von Drever. Motvilligt upptäcker Lovisa att den vresiga änklingen sakta men säkert får hennes frusna hjärta att smälta, och trots att hon bara är en simpel karamellkokerska verkar känslorna besvarade från hans håll.

Men kärleken är både förbjuden och omöjlig, och i godsets mörka korridorer svävar det inte bara något romantiskt, utan även något sorgset och kusligt. Lovisa dras in i ett virrvarr av hemligheter som tycks allt mer mystiska…

Provlyssna “Jul i krinolin” här!

Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret


Med hjärtat som insats

av Simona Ahrnstedt

Bästsäljande Simona Ahrnstedt är tillbaka med ännu en succé, i vilken hon som vanligt blandar pirrig romance och mysig feelgood på ett perfekt sätt.

När Dessie var ung älskade hon och hennes dåvarande pojkvän Sam varandra till vanvett, men kärleken krossades snabbt på en fest och de gick isär. Trots att femton år har gått sedan dess har ingen av dem lyckats hämta sig från sveket och lögnerna.

Idag är Dessie säkerhetsexpert med en hög position i en våldsam bransch med få kvinnor. Hon har erfarenheter från krigszoner runt om i världen, och kämpar i stort sett dagligen med trauman som kan förgöra henne.

Sam å sin sida har tagit revansch sedan Dessies svek och efter att ha varit förortsgrabben som tidigt räknades ut av många, och har byggt upp ett eget framgångsrikt hotellimperium. Men framgången har sina baksidor, och när Sam börjar få mordhot tvingas han att ha livvakt. Detta för samman de två ungdomskärlekarna, och det räcker med en enda blick för att de båda ska veta vad som gäller. Nu spelar de med hjärtat som insats.

Provlyssna “Med hjärtat som insats” här!

Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret


Änkorna på Österlen. Stormen

av Sara Paborn och Anna Wilson 

Äntligen är uppföljaren i serien om Änkorna på Österlen här, och den utlovar mycket igenkänning, värme och skratt!

Filippa är tillbaka på Österlen där hennes mamma Mona, som blev änka för några år sedan, bor. Några månader tidigare mötte mamman takläggaren Ali. De blev förälskade och nu ska de gifta sig, något som Filippa tycker gått lite väl fort. Och inte nog med det. Mamman planerar även att sälja den underbara Skånegården som Filippa vuxit upp i och sedan köpa en husbil för pengarna och dra ut i Europa. Håller hennes mamma på att bli sol- och vårad?

Men det är inte bara Filippa som nu försöker stoppa bröllopet. Det gör även Brigitte, som är Alis kompanjon, och grundaren av änkornas förening för renovering av gamla hus. Starka krafter sätts igång för att få bröllopet avblåst, och samtidigt drar en stor storm in över landskapet.

Provlyssna “Änkorna på Österlen. Stormen” här!

Fem tips på mysiga romaner som värmer i höstmörkret

Lyssna och läs på BookBeat

Erbjudande: Just nu kan du testa BookBeat fritt i en hel månad gratis. Använd erbjudandekoden htlyssning2020, och registrera dig på: https://www.bookbeat.se/htlyssning2020

BookBeat erbjuder hundratals ljud- och e-böcker, så du kommer garanterat hitta någon bok du gillar. I biblioteket finns nämligen allt ifrån självbiografier och gamla klassiker till spännande deckare, mysiga feelgood-romaner och det senaste på topplistan!

Vi önskar dig många härliga lästimmar!

Scroll to Top