Hanna Wendelbo är en hängiven odlare som älskar trädgård och blommor. I sin nya bok inspirerar hon både till odling och kreativa projekt med blomsterfokus. Vi träffade henne för att höra mer om boken och ta del av hennes bästa tips inför hösten.
Hanna Wendelbo är en central person i Inredningssverige och om du inte genast känner igen hennes namn har du garanterat sett något hon har gjort. Hon är en mönster-skapare av rang och jobbade länge som designer på flera olika tapetföretag där hon skapat mängder av vackra kollektioner. Hon har sedan hon bestämde sig för att jobba med fler uppdragsgivare gjort mönster till allt från klänningar till toalettpapper – och det är även hon som skapat det blomstrande motivet till den grafiska profilen för ”Sommar i P1”. Hanna var också en av de första i branschen som såg styrkan i sociala medier och på sitt vackra Instagramkonto inspirerar hon och lockar fram kreativiteten hos sina följare.
Blommor, blad och växter är hennes favoritmotiv och även materialet som hon ofta utgår ifrån, så att hennes andra bok heter ”Hannas blommor & blad” är så passande som det kan bli – opretentiöst och vackert, just som allt annat hon gör.
Boken, som precis har kommit ut, är Hannas andra och har varit planerad länge. Precis som i den första boken ”Hannas blomsterpill och mönsterlek” är det kärleken till blommor och allt det som de inspirerar henne till som står i centrum. Vi får följa Hanna genom alla årstider och läsa hennes egna tankar om hur hon finner kraft och inspiration i sin trädgård utanför Kungsbacka. Hon börjar varje dag med att tillsammans med hunden ta en promenad i trädgården och upptäcka vad som hänt sedan sist – och hon betonar att varje årstid har sin charm och skönhet.
Älskar halloween
Vi pratas vid alldeles i början av hösten, när höstblommorna glöder som vackrast. Hanna blir då och då avbruten av kunder som kommer förbi för att köpa blommor från hennes trädgård – en liten, men naturlig, sidoverksamhet i Hannas kreativa universum. Men när det här numret av Hus & Hem kommer ut har det redan hunnit bli höst på riktigt och vi är snart inne i november, så vad kan man göra i trädgården så sent på hösten?
– Det är svårast, men också roligast! Det är ju så räligt ute att allt fint man gör ju syns – inte alls som på våren, säger Hanna, och fortsätter:
– Jag är en supersucker för halloween – jag bor granne med en odlare och brukar gå dit och välja pumpor. Ofta tänker jag länge på hur årets pumpa ska se ut.
Att leva med årstiderna är naturligt för den som är trädgårdsintresserad och för Hanna ger trädgården också material till olika slags pysselprojekt. I boken finns ett antal beskrivningar av hur man kan binda kransar, göra islyktor, dekorera pumpor, binda buketter eller ägna sig åt det som så många förknippar Hanna Wendelbo med: att lägga blomstermandalor med blommor, blad och växtdelar för att sedan fotografera dem.
Själv kallar Hanna sysselsättningen lite vanvördigt för ”blomsterpill”, men det är en populär aktivitet som hon håller efterfrågade workshoppar i.
– Jag och deltagarna brukar börja med en promenad, som ett ”skogsbad”. Vi känner in naturen och plockar material och sedan går vi in och skapar. Blomsterpillet är väldigt meditativt och det är en spännande känsla att göra det i grupp – det blir en jättehög energinivå i rummet, samtidigt som det är knäpptyst.
Hållbarhet viktigt
Hanna berättar att många som gör det för första gången känner sig lite osäkra och är väldigt självkritiska, men när de lagt sin mandala och fotograferar den händer någonting magiskt och de flesta lämnar kursen med ett leende på läpparna.
– Blomsterpillet är också det bästa, mest hållbara kreativa man kan syssla med. Man använder ingenting av jordens resurser, utan allt det man skapar med går direkt tillbaka till naturen när man är klar.
Hållbarhetstanken är central för Hanna och i den nya boken har den fått en viktig plats – i sin text placerar hon in sig själv i naturens kretslopp och betonar hur man genom att odla rätt också bidrar till den biologiska mångfalden, och som en bonus till blommorna får njuta av fjärilar och humlesurr.
Njut av november – Hannas bästa tips
1. Pynta med kransar, äpplen och pumpor. Allt fint man kan göra i trädgården syns extra mycket i november.
2. Torka blommor och växter och gör buketter med det som finns utanför dörren precis just nu – det finns så mycket fint i alla årstider. Torkade blommor behöver inte vara eterneller som ligger och samlar damm ovanpå ett skåp.
3. Hösten är den bästa tiden för plantering, när det är fuktigt både i jorden och i luften och växterna är i vila och har fokus på rötterna.
4. För en odlare är november en lugn tid och det sätter i gång det kreativa skapandet – många av mina bästa mönster har jag gjort i oktober/november.