Med sina vinklade glasväggar och sitt spetsiga uttryck ser Birgittes villa inte ut som någon annan. Men inuti har hon skapat ett harmoniskt hem där designklassiker, en dämpad färgskala och mjuka naturmaterial skapar konstfulla kontraster.
När Birgitte och Claus klev in i det 90 kvadratmeter stora allrummet, med taket i vinkel sex meter upp till nock på högsta stället, sa det bara klick. Det var som att komma rätt in i ett konstgalleri där själva rummet var konstverket, med sina annorlunda vinklar och vrår och ett rent fantastiskt ljusinsläpp genom de stora glaspartierna. Men det var inte bara husets okonventionella arkitektur som till-talade paret utan även områdets utformning, där den lokala byggnadsplanen kräver hus i svart eller vitt och uppmuntrar nya och annorlunda arkitektoniska uttryck.
Redan på visningen började Birgitte fundera över hur hon skulle kunna göra interiört för att matcha enplansvillans strama uttryck.
– Det var framför allt detta jätteutrymme i allrummet som var en spännande utmaning, säger Birgitte.
Hon har jobbat med hem och inredning i många år, ett intresse hon haft sedan barnsben.
– Min mamma var mycket förtjust i heminredning, säger Birgitte. Framför allt danska designklassiker, och den svagheten har nog gått i arv!
Många vinklar och vrår
Birgitte själv driver en butik i Århus där hon förutom mode säljer utvald design. Och kanske var det därför hon inte tvivlade en sekund på att hennes stil och smak skulle komma till sin rätt i nyfunkisvillan på 172 kvadratmeter.
Birgitte gillar att först skapa en bas av modernt och klassiskt med mycket mjuka naturmaterial. I den lugna inramningen placerar hon sedan de personliga detaljerna, som får sticka ut och skapa kontraster.
– Det är de små detaljerna som gör det och som ger rummen personlighet, säger hon.
Birgitte har hållit ganska hårt i sin inredningsmall, även om den med tiden har uppdaterats något.
– Jag har min grundstil som nog kommer sig av min förståelse för och kunskap om design, säger hon. Men numera blandar jag gärna in lite mer ruffa inslag, och plockar även upp vissa nya trender.
När det blev dags att inreda allrummet, med lounge, kök och matsal i ett, gällde det att tänka till kring alla sneda linjer. För här är det inte bara taket som har en lutande vinkel, utan även väggar och fönster.
– Jag fick prioritera vissa möbler och göra dem till fix-punkter, säger Birgitte. Det fanns inte så många ställen där de passade in, så det mesta föll sig naturligt. Till exempel kunde inte bokhyllan och kökets vitrinskåp få några andra placeringar än de har i dag. Så på det viset fanns det enkelhet i det svåra!
Å andra sidan gläder hon sig åt det faktum att det efter arbetet med köket ändå blev så mycket utrymme över för vardagsrum och matsal, med soffgrupper och matplats. Den rejäla köksön i mitten skapar också en naturlig rumsavdelare.
Själva köksbänken med vitvaror integrerades med den längsta väggen, och den höga takhöjden förstärktes genom valet av antracitgrått på väggen bakom. Färgvalet gör så att de fräscht vita köksmodulerna framträder extra fint, och dämpar samtidigt det starka dagsljuset som faller in genom glaspartiet. Samma antracitgrå kulör valdes även till sovrummet.
Mörkbetsad parkett
För att skapa harmoni i den öppna planlösningen la Birgitte en ekparkett som betsats i en varm, mörkbrun färg. Det ger en fin kontrast till de vita väggarna och alla grå och svarta accenter. Den dova tonen passar också bra till vardagsrumsdelens mörkt blågrå soffgrupp i rummets motsatta ände, där det inte finns fönster. Framför ett litet triangelformat fönster har Birgitte placerat en annan mysig sittgrupp, som blir som ett eget litet rum i rummet.
– Jag älskar att flytta runt och prova nya idéer, säger Birgitte. Eftersom det är så generöst med kvadratmeter blir de olika möbelgrupperna och funktionerna som trevliga öar på golvet, som heller inte är svåra att flytta på.
För henne är inredning en kreativ och konstnärlig process. Och själva designföremålen och möblerna är konstföremål, som både tas i bruk och ger rummen ro.
– God design är som vilken annan konstsamling som helst, säger Birgitte.
Hon tycker mycket om hur gott hantverk och yrkesskicklighet kan synas genom formgivningen.
– Jag kan sitta tyst och bara njuta av att se på ett genomtänkt föremål. Hur omtanken syns i formen.