Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat

Han har gjort planlösningen, hon har stått för inredning och detaljer. Tillsammans har de skapat en stilren lägenhet med ett smart och platsbyggt kök.

Jonas Sjönvall och Terese Hofverberg Ahl är en sällsynt lyckad kombination när det gäller att skapa ett gemensamt hem. Jonas är nämligen mäklare och hade lagt ner mycket energi på att hitta funktionella lösningar redan innan paret flyttade ihop. Terese, i sin tur, är inredningsarkitekt och har goda fackkunskaper och en fin känsla för detaljer. Därmed kunde resultatet inte bli annat än bra när de skulle flytta in i Jonas lilla innerstadslägenhet på 44 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm.

– Jag har också en ganska maskulin stil. Jag gillar att det är stilrent, med mörka toner och svarta detaljer, konstaterar Terese.

– Och jag är inte så intresserad av möbler och pynt, fortsätter Jonas.

Däremot är Jonas väldigt engagerad i smart, och snygg, inredning. I sitt jobb som mäklare har han genom åren hittat mycket inspiration i de olika hem han sålt, och han valde de bästa lösningarna till sin egen lägenhet.

– Vår lägenhet är lång och smal och när jag köpte den 2015 rev jag väggar för att ändra planlösningen, säger Jonas.

 

Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat
Köket är platsbyggt och planerades tillsammans med en snickare. Bänkskivan är i grön marmor ”Verde Alpi”. Mellan köket och sovrummet har ett stallfönster satts upp.
Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat
Ursprungligen fanns det en vägg mellan köket och sovrummet. Den togs bort och ersattes med ett stallfönster, vilket skapar ett öppet intryck.
Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat
Matbordet är det första man ser när man kommer in i lägenheten. Det är en ovanlig lösning, men gör samtidigt att man kan utnyttja ett område som i vanliga fall är svårmöblerat. Matbordet är praktiskt, men i fel färg så det har fått en duk som går i samma ton som resten. ”Jag gillar textilier. Det mjukar upp en annars ganska maskulin stil”, säger Terese. Lamporna heter ”Ogle” och kommer från Ateljé Lyktan. I bakgrunden finns ett platsbyggt förvaringsskåp med dörrar som är ett med väggen.
Köket i fokus 

Särskild möda la han på köket som har fått en platsbyggd inredning. En snickare byggde kökslösningen, han var också med under planeringen för att resultatet skulle bli så bra som möjligt. Det naturliga i ett litet utrymme hade varit att lägga köket i ett hörn mot fönstret, men Jonas föredrog en längsgående lösning med skåp mot ena väggen. Det ger mer plats för förvaring, samtidigt som det har skapat mer rumskänsla i den lilla lägenheten. Därför är också köksbordet det första man ser när man kliver in i hallen.

– Det gick inte på något annat sätt, samtidigt är det ett smart sätt att utnyttja utrymmet innanför hallen, säger Jonas.

En annan smart lösning är stallfönstret mellan köket och sovrummet. Det skapar ett öppet intryck i lägenheten och får rummen att kännas större och ljusare. För enhetlighetens skull har Jonas också lagt fiskbensparkett i hela lägenheten, utom i hallen där golvet är i vit marmor.

– Fiskbensparketten är tidsenlig för huset som är byggt på 1930-talet. Jag tycker att det är trevligt att bevara lite av originalcharmen när man moderniserar. Jag valde ett ljust golv med en matt yta som ger en fin helhet.

Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat
Gröna växter finns över hela lägenheten. ”Jag vill att växterna ska vara en del av inredningen, det ger en grön känsla överallt”, säger Terese.
Stilfull inredning och platsbyggt drömkök – på 44 kvadrat
Köksbänken i marmor fortsätter in i sovrummet där den blir ett nattduksbord. Det var inte en del av den ursprungliga planen, utan en smart lösning som uppstod av en tillfällighet. Tavlan med citat av Yoko Ono kommer från Moderna museet. Sängkläder från Design Therapy Collection.
Scroll to Top