Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in

När Ingalill Nyström såg skånska Ulriksdal för första gången blev hon blixtförälskad. Numera är det gamla stenhuset med tillhörande park från 1870-talet hennes hem och kreativa arbetsplats.

Inga skånska rötter, bara ett fåtal besök i Skåne genom åren. Ändå har Ingalill alltid drömt om att bo på den skånska landsbygden. 

– Det är så vackert i Skåne, säger hon. Speciellt den östra delen med sitt böljande landskap och sina ädellövskogar. Som en engelsk pastoral när den är som bäst.

Det är en blåsig dag strax utanför Kivik. Nattens regnmoln har dragit vidare, men gräset är fortfarande blött. När solen bryter igenom blir höstfärgerna i Ulriksdals parkliknande trädgård ännu mer markanta; från olika gröna skiftningar till gult, orange och mörkt rött. Mitt i härligheten, omgivet av högvuxna träd och lummiga buskar, ligger det vackra stenhuset med handslaget tegel. Ingalill kom hit som spekulant en sommardag 2017. Hon hade åkt från Göteborg till Österlen för att titta på det speciella huset hon hade sett i en mäklarannons.

– Att komma hit var en stark upplevelse, säger hon. En känsla av att ha varit här innan. Hjärtat började slå hårt och jag nästan skakade i kroppen, det var som att bli förälskad. ”Jag har kommit hem” var min första tanke. Märkligt nog såg Ulriksdal precis likadant ut som det tegelhus jag tidigare hade skissat på till en tomt på Österlen som jag hade funderat på att köpa. Jag hade till och med ritat in ett lusthus som påminde om det som finns här. 

Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Ulriksdals hus och trädgård är en värld för sig där lugnet är ständigt närvarande oavsett årstid. Ingalills mål med husets vita fönsterbågar är att måla dem bruna igen, precis som de var i början av 1900-talet.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Väggarna i hallen målades om av de förra ägarna. Det stora nationalromantiska golvskåpet har Ingalill hittat på Göteborgs Auktionsverk. Stolarna är ett loppisfynd.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Matsalsbordet från 1880/1890 är egentligen ett kombinerat mat- och biljardbord. Stolarna i 1700-talsstil gjordes i början av 1900-talet. Mattan ”Trädgård” var en present till Ingalill när hon fyllde 30. Ena väggens collage av tavlor är till största del gjorda av Ingalill, hennes döttrar och mor samt några konstnärsvänner. De flesta av ramarna har Ingalill målat, förgyllt och tillverkat själv.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Den gröna kakelugnen från 1890-tal från Rörstrand satte förra ägarna in, liksom de valde väggarnas milt grön-beige färg. Väggpanelerna ska på sikt målas mörkbruna som de var under 1900-talets början. Taklampan är en jugendlampa som inhandlats på en lokal loppis vid Svabesholms kungsgård.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Det finns två entréer till huset, varav den lilla ligger bredvid köket och har en trappa upp till ateljén. Det rustika klinkergolvet fortsätter in i köket vilket skapar en känsla av helhet. Pärlspontsväggarna är målade i en milt grön färg med lister i en något mörkare grön nyans.
Lugn atmosfär

Ingalill, målerikonservator till yrket, trodde aldrig att hon skulle få möjlighet att köpa Ulriksdal. Visst hade hon och de dåvarande ägarna, Carina och Thord, funnit varandra och visst ville hon också ha en publik verksamhet här, precis som de hade haft. Men Ingalill trodde aldrig att de skulle anta hennes bud.

– Det tog flera månader, men till slut blev det jag som fick huset. Carina och Thord förstod att jag skulle föra arvet vidare och visa trädgården och platsen i ett bevarandesyfte. Det är ett stort och viktigt arv.

Ulriksdals inre är vackert och inbjudande och med ett flöde av energi som genomsyrar alla rum. Takhöjden, väggarnas boaseringar och paneler, kakelugnarna och de vackra fönstren skapar en trivsam och lugn atmosfär. När Ingalills möbler kom hit med flyttlasset hittade de direkt sina platser – som om de vore gjorda för detta hus.

– Jag har haft många olika boenden genom åren och haft en del möbler magasinerade, säger hon. Här fick jag äntligen plats med hela bohaget och allt passade.

Husets trygga och solida karaktär beror inte bara på att det är byggt av sten, tror Ingalill. Det är lika mycket ett resultat av att de som har bott här genom åren har älskat och vårdat huset ömt. Som Ulrik och Hedvig Areskoug; de köpte Ulriksdal i början av 1900-talet och byggde ut huset enligt nationalromantiska Arts & Crafts-ideal. De förverkligade även sina trädgårdsdrömmar på de tillhörande markerna. Carina Larsson och Thord Ohlsson vidareutvecklade trädgården och drev en plantskola för exotiska växter här under många år.

– Carinas och Thords fokus var inriktat på utomhusmiljön, men de månade också om huset; deras renovering är pietetsfullt gjord. 

Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Det stora köket, lantligt och engelskinspirerat är tillverkat av ett lokalt snickeri som även byggde det på plats. Med rejäla bänkskivor i svart sten, pärlspontstak, bra förvaringsmöjligheter samt två spisar, en engelsk spis av märket Falcon och en gammal inmurad järnspis, fanns det ingen anledning för Ingalill att ändra konceptet.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Genom att dekorationsmåla fönsternischerna med temperafärg och oljeförgyllda detaljer med äkta bladguld har Ingalill gett burspråket ett nytt och färgvackert liv. Måleriet är inspirerat av Filip ­Månssons väggmåleri i Göteborgs universitets huvudbyggnad på Vasaplatsen i Göteborg. Fårhuvudet i fönstret är gjort av keramikern Johan Ström.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Dagens arbetsrum var tidigare musikrum där de första ägarna Ulrik och Hedvig ofta musicerade på cello och fiol. Det engelskinspirerade skrivbordet från förra sekelskiftet hittade Ingalill på Göteborgs auktionsverk. Stolen är ett loppisfynd.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Husets takförsedda och generösa terrass på baksidan bär synliga spår av Ulriks och Hedvigs estetiska sinnelag. De satte in de blyinfattade fönstren med ekbågar.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Med två stora fönster blev det nya sovrummet en ljus skapelse med lindblomsgröna väggar. Den franska järnsängen fick Ingalill av en vän för trettio år sedan, de färgglada kuddarna ovanpå har hon själv sytt. Vägglampan, en Bauhauslampa från 1940-talet har Ingalill köpt på tyska Ebay. Trasmattan kommer från Ingalills mammas barndomshem i Finland.
Återskapar känslan

Ingalill, även hon en stor frände av Art & Crafts och byggnadsvård, vill stilmässigt återskapa den tidsperiod då Hedvig och Ulrik bodde här. Utvändigt har tak­kuporna målats bruna igen, vindskivorna ska få samma nyans och i matsalen planerar hon att ge tillbaka väggpanelerna deras bruna färg.

– För att få ytterligare ett sovrum på bottenplan har jag delat av köket, säger hon. Och så har jag gjort om vinden till en stor ateljé där jag har mina kurser plus en separat sovsal för kursdeltagarna. 

För Ingalill är det optimalt att kunna bo och arbeta på samma plats, med kurser i måleri och kulturvård, guidade visningar av trädgården och sommaröppet trädgårdskafé. Här kan hon också praktisera sitt hållbarhetstänk, leva i samklang med årstiderna och ta vara på det trädgården ger.

– Just nu är det mycket äpplen, säger hon. Vi gör äppelmos, must, kvittenmarmelad och äppelpajer. 

Ett stort hus i en storslagen trädgårdsliknande park på Österlen. Finns det något mer att önska av vardagen på den skånska landsbygden?

–  Absolut inte, här överträffar verkligheten drömmen, säger Ingalill. Inte ens vintern är trist här. Ett underbart hus nära en liten by vid kusten, full av trevliga människor som är lätta att lära känna. Det kan inte bli bättre!

Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Tapeterna i sovrummet är nya, men med mönster från 1880- till 1900-talet. De sattes upp av de tidigare ägarna och Ingalill bestämde sig för att ha kvar dem. På sängen ligger kattungen Yrsa jämte en kelimkudde som inhandlats i Istanbul
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Ingalill älskar vardagsrummets solgula väggar. Tavlan föreställer trädgårdsprofilen Tasha Tudor och är målad av Ingalill. På golvet en färgrik röllakan köpt på Bukowskis. Soffbordet är tillverkat av Ingalills farfar efter hennes egen design och är målat av Ingalill. Kuddarna är hemsydda och taklampan har hon själv tillverkat efter inspiration från Søren Rose Studios ”Franklin Chandelier”.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
I ateljén, med utsikt över havet, arbetar Ingalill själv och håller sina kurser i historiskt måleri.
Konstnärlig idyll i Kivik på Österlen – kika in
Inte bara dukar och stafflier – i ateljén finns mycket att upptäcka; allt från penslar och andra redskap till färgpigment i alla olika nyanser.
Rulla till toppen