Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider

De trivsamma uteplatserna avlöser varandra i Camillas och Staffans höstfagra trädgård i Visby. Här finns ställen för alla tänkbara tidpunkter och tillfällen. Som "Place du Pastis", den franska hörnan som är vikt åt stunder med en liten pastis.

När Camilla Knekta och Staffan Gottberg flyttade ihop sommaren 2004, i ett hus från 1954 i Visby, var de båda nybörjare när det gällde trädgård. Både Camilla och Stefan hade i och för sig avverkat en trädgård tidigare, fast på olika håll, men hade inte haft tankar på att planering var så viktigt för att trädgården skulle bli trivsam att leva i. 

– När Staffan och jag nu skulle flytta till ett nytt hus kände vi att möjligheterna fanns att skapa en harmonisk trädgård med rum för olika syften, säger Camilla.

Camilla fokuserade nu mycket på trädgården, sam­tidigt som det renoverades inomhus på vinterhalvåret. Parets gröna intresse växte sig allt starkare och idéer om en formstark och grön trädgård började ta form. Huset hade en 900 kvadratmeter stor tomt med fem hörn, varav tre är i 90 graders vinkel. Placeringen på huset var bra, på så sätt att det inte upptog så mycket trädgårdsyta. 

Med papper och penna skissade de upp sin drömträdgård. Det var ingen brådska, för att skapa de optimala uterummen krävdes att alla årstider fick passera så att de visste hur solen stod olika tider på året. Tanken var att trädgården skulle kunna nyttjas fullt ut från mitten på april ända till slutet av oktober. 

– Vi skrev en lista på ett tiotal platser som var viktiga för oss, säger Camilla. Så placerade vi ut dem på en skiss på millimeterpapper. Men den listan förändrades en hel del under vårt första år i huset. En trädgård blir aldrig klar!

Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Det råder en sammanhållen variation av växter med olika former och nivåskillnader i Camillas och Staffans trädgård. Piedestalerna under det nyplanterade silverpäronträdet är svetsade av Staffan.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Mellan två spaljéväggar öppnar sig en avskild plats mot muren där ett fredsmärke målats. Grovhugggen bänk, med skiva i betong och ben av granit, från Skulpturfabriken.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Staffan byggde en stomme av armeringsjärn där murgrönan bildar en vägg. Fontänen har Staffan svetsat ihop. Vatten­utkastet är en ansiktsmask inköpt i Marocko.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Med fri sikt mot den lilla sittplatsen under vildvinet löper en rak stenlagd gång. Stenplattorna är köpta begagnade. Soffa från Brafab. Fårskinnsfällar från Maria Ericson, Skinnarve Jord & Skog, Levide. Vassmattan på väggen är från Reforma.
Trädgård i funkis-stil 

2005 satte de så i gång med projektet i praktiken. Det skulle anläggas en uteplats för middagar, en annan för solstunder och en tredje där de kunde odla kryddor och örter. Rummen har efter hand både vidgats upp och förminskats, ändrat funktion och känsla. För några år sedan öppnade de till exempel upp lite eftersom vissa träd skuggade för mycket. Vid sidan om spännande och omslutande rum är det också viktigt med frihet och öppenhet, tycker Camilla och Staffan. 

– Men äppelträdet som fanns när vi köpte huset, en riktig äppelmadame av sorten Signe Tillisch, står ännu kvar, säger Camilla. 

Paret gjorde gedigen research kring trädgårdar från 1950 och -60-talen för att hamna rätt i stil, och hittade bra trädgårdsinspiration om den typ av hus de hade köpt, ett fyrkantigt och funkisartat hus, där uteytorna präglades av betongplattor och städsegröna växter.

– Inte mitt stilideal precis, men för att det skulle bli bra insåg vi att vi fick anpassa oss och det var en spännande resa i sig. Letandet i böcker öppnade nya dörrar och vi såg andra möjligheter, säger Camilla.

Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Soffa från Brafab. Fårskinnsfällar från Maria Ericson, Skinnarve Jord & Skog, Levide. Vassmattan på väggen från Reforma. Pläden har Camilla stickat i gotländskt ullgarn.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Träsoffa ”Ramdala” från Stalbo.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Den lilla dammen anlades för att skapa en vattenspegel för himmel och grönska. Här växer olika gräs, rönnsumak ’Tiger Eyes’ och en akebia.
Kryddträdgård och gröna rum

Kryddträdgården var en av de viktigaste punkterna på Staffans och Camillas lista, och en liten sluttning grävdes ut för den. Så grävde de upp runt huset, satte begagnade betongplattor och la kalkstenskross. På så vis ramades så sakteliga trädgården in och det började utkristalliseras hur man skulle kunna sätta upp väggar, markera och skapa trädgårdsrum.

– Det kändes viktigt att varje rum var stängt men ändå hade siktlinjer åt olika håll när vi stod upp eller gick. En blandning av slutet och öppet alltså, säger Camilla.

Utöver en liten gräskulle som fick bli en helt fredad plats är marken plan och täckt med kalkstenskrosset och de begagnade betongplattorna. En liten damm anlades också, och muren mot grannen användes som vägg för den lilla franskinspirerade ”pastishörnan” med sin charmiga skylt. Det finns egentligen bara ett riktigt litet tak i trädgården, vid garageväggen där en liten träbänk är placerad. Annars är det trädkronor, spaljéer och träribbor med luft emellan som avgränsar mot himlen. Inte heller finns det något endaste parasoll. Rumsavskiljarna består också till stor del av spaljéer, portaler och träribbor men även av häckar.

– Höjdskillnader på rumsavskiljarna är också viktiga för att uppnå det resultat vi ville ha. Det är en svår balansgång att få en lugn och sammanhållen trädgård som ändå är vågad och rolig, överraskande och varierande. 

Hon fortsätter med ett skratt:

– Trots att vi nu nått dit vi ville fortsätter tankarna på att det alltid kommer att finnas förbättringar att göra!

Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Sittplats under träribbor. Vilstol från Ecochair. Hästskulptur i keramik som Camillas pappa, Kjell Knekta, skulpterat. Eldfat på fötter från Clas Ohlson.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Växten vingad benved ger färg under höstmånaderna.
Vacker höstträdgård på Gotland – skapa gröna rum för alla årstider
Bord, snickrat av Staffan. Stolar från Ikea. Krukor från Grekland och olika trädgårdsbutiker. Vilstol från Skagerak. Fågelbad i betong, ”Snäckabad”, från Skulpturfabriken.
Tips till dig som ska anlägga en trädgård

1. Avvakta ett år för att se hur solen rör sig under de olika årstiderna.

2. Bestäm dig för ett koncept och låt inte det hela spreta i väg bara för att du hittar någon snygg kruka eller stol.

3. Skapa rum för olika tillfällen och tider på dygnet.

4. Fundera över vilken stil du vill ha. Tänk på att din trädgård ska harmoniera med husets arkitektur.

Rulla till toppen