Tonårsdottern fick eget hus på tomten – stilfull attefallare på 25 kvadrat

När villan blev för trång för den växande familjen fick äldsta tonårsdottern ett eget hus. Genom att sänka ner attefallaren skapades god takhöjd i två plan. Nu bor Cim på 25 kvadratmeter helt anpassade för henne – med plats för en walk-in-closet och ett rejält sminkbord.

Det lilla röda attefallshuset med vita knutar ligger i hörnet av villaträdgården i Mölndal. Det går helt i stil med huvudbyggnaden, med klassiskt stående träpanel och vackra spröjsade fönster. Ett trädäck knyter ihop byggnaderna och gör det möjligt att hälsa på hos varandra i bara tofflor.  

– Vi ville ha en känsla av en gårdsbebyggelse och lite ”Bullerbyn”. Det var viktigt att allt lirade ihop så därför valde vi samma spröjsade fönster och apelsinfönster som vi satt in i villan, berättar Jan-Åke Arenäs. 

Loftet har 1,5 meter i takhöjd, möjligt tack vare att nedervåningen ligger nedsänkt två trappsteg.
Köket är litet men fullt utrustat. Det har luckor från Ikea och en bardisk som fungerar som frukostbord.

LÄS ÄVEN: Kika in i attefallshuset på 25 kvadrat: ”utmaningen var att skapa en luftig känsla”


Anlitade arkitekt

Jan-Åke och Caroline Arenäs har bott i sitt röda trähus i 25 år, renoverat efter hand och byggt ut så mycket som är möjligt. De trivs i det pittoreska villaområdet med gamla arbetarbostäder, men eftersom familjen har sju barn behövde de mer utrymme. För två år sedan bestämde de sig därför för att bygga ett eget hus på gården åt äldsta tonårsdottern Cim. Valet föll på ett attefallshus som inte kräver bygglov, och för att nybygget skulle smälta in på bästa sätt med den befintliga villan anlitade familjen en arkitekt i stället för att köpa ett nyckelfärdigt hus. Tack vare en smart lösning där delar av huset är nedsänkta två trappsteg har det gått att få ut två plan på den begränsade ytan, en nedervåning med walk-in-closet och ovanpå det ett sovloft med ordentlig takhöjd. 

– Cim är mycket intresserad av kläder och smink, så man kan säga att vi byggde huset kring hennes garderob. Där finns också ett badrum med dusch och toalett, och snickaren anpassade faktiskt innerväggen så att sminkbordet skulle få plats, säger Jan-Åke. 

Cim och hennes stora garderob flyttade in i det nybyggda huset för två år sedan. I dag är hon 20 år, bor fortfarande kvar på gården och stormtrivs med det.

Här bor: Jan-Åke och Caroline Arenäs, dottern Cim och ytterligare sex barn samt hunden Astrid.  Jobbar som: Jan-Åke är vd, Caroline är utbildad barnskötare. Huset: Arkitektritat attefallshus på 25 kvadratmeter, byggt år 2017. Arkitekt Ola Torrång.

Fönstren satte tonen

Exteriören på Cims hus har fått mycket karaktär av fönstren. På långsidan sitter en rad höga och smala fönster med sekel­skifteskaraktär, vita spröjsar och infällt rött glas. På båda gavlarna finns ett halvmåneformat så kallat apelsinfönster högt placerat. Likadana fönster återfinns på huvudbyggnadens glasveranda och övervåning. 

– Caroline har bott i Hunnebostrand och hon ritade själv de spröjsade fönstren med inspiration därifrån. Sedan är de specialtillverkade av ett snickeri, säger Jan-Åke. 

Uteplatsen är cirka 20 kvadratmeter, byggd i impregnerat trallvirke och med morgonsol. Taket  är i plåt vilket gjorde det möjligt att ha en flack lutning och maximera takhöjden i hela huset.

Eget tonårsboende

Jan-Åke och Caroline fattade beslut om placering av huset och hur exteriören skulle se ut, men när det kommer till inredningen har Cim själv varit med och påverkat allt från val av kakel till väggfärg och skåpluckor. Resultatet är ett hem som känns både modernt och tidlöst, med genomgående vita väggar och golv i vitlaserad ekparkett. Här finns plats för umgänge, med soffhäng och middagar runt matbordet, eller för vila på sovloftet. Utanför ett par helglasade dubbeldörrar finns en uteplats med morgonsol för frukostkaffet, och bara ett par steg bort finns mamma, pappa och syskonen. 

Jan-Åke ser Cims hus som ett övergångsboende som flera av barnen kommer att kunna ha glädje av innan de skaffar något eget. Huset på gården är ett sätt att hjälpa barnen till ett första eget boende, utan att behöva låna ut pengar för att de ska kunna kasta sig in i den överhettade bostadsmarknaden. 


LÄS ÄVEN: Så blev kataloghuset personligt – med skogstomt och svarta innertak


Huset har två utgångar ut till det omgivande trädäcket, som anpassats för att ge plats åt ett äppelträd som stått på tomten sedan familjen flyttade in. Panelen på båda husen är målad i klassisk faluröd kulör och skapar en helhet. 

– Det här egentligen ett genidrag för att ungarna ska kunna komma hemifrån och ändå vara kvar. Med ­attefallshuset har vi löst bostadsfrågan för alla våra barn, när Cim flyttar ut så flyttar vi in nästa unge, säger Jan-Åke och fortsätter: 

– En bra effekt med det nya huset är att vi träffar Cim mer nu än vad vi gjorde när vi bodde under samma tak! 

Fönstren ger huset karaktär och släpper in mycket ljus. De här är ritade med inspiration från Hunnebostrand och specialgjorda på snickeri.
Otaliga skor ryms på hyllorna i Cims walk-in-closet. Heltäckningsmattan på golvet ger en ombonad känsla.

LÄS ÄVEN: Kika in i köket med kombinerat skafferi och förråd – byggt av gamla fönster


Så tänkte arkitekten

Arkitekten Ola Torrång delar med sig av sina tankar kring bygget.

Vad är speciellt med det här huset?

– Att det är i två nivåer med en del nedsänkt under mark för att kunna få ett loft med bättre rumshöjd. 

Vad är du mest nöjd med i huset?

– Att vi fått ut så mycket golvyta genom de olika nivåerna. Jag är också nöjd med att det smälter in och harmonierar med boningshuset och att vi lyckades placera det så att vi får ut mycket av tomten.  

Dina bästa tips till andra som ska bygga attefallshus?

– Följ inte trender utan bygg ett hus som är  tidlöst. Tänk på att det går att få ut mycket boyta genom att sänka ner golvet eller att göra ett rektangulärt i stället för ett kvadratiskt hus. Anlita en arkitekt i stället för att köpa ett färdigt hus på nätet om du verkligen vill utnyttja ytan. 

Rulla till toppen