Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in

Renoveringen tog ett och ett halvt år, men så blev det också precis som hon ville. Varje yta, varje vrå hemma hos Anna Sellergren utstrålar trivsel och atmosfär.

Bakom Madame Plantier, Instagramkontot med nära 10 000 följare, döljer sig Anna Sellergren. Hon bor i den skånska byn Kågeröd, där hon också driver butik. Hennes rustika inredning och personliga blomsterbinderi lockar kunder från hela Skåne. Kågeröd har bara runt 1 500 invånare, så att alla känner alla är givet. Åtminstone vet alla vem Anna är.

– Det är jag, Konsum, byggvaruhuset, tjollen och pizzerian, skrattar Anna när vi frågar efter utbudet och konkurrensen i byn. 

Butiken tog Anna över när hon bara var 21 år. Då, för 7 år sedan, bodde hon fortfarande hemma hos sina föräldrar, ett par kvarter bort från där hon bor i dag. Vi hälsar på i hennes första egna hem, ett hus på 120 kvadratmeter byggt 1910 som hon har renoverat från grunden.

– Ja, det är lite satsigt, men sådan är jag. Det är allt eller inget. Jag gör ingenting halvdant. Och jag har aldrig längtat bort, stan och lägenhet är ingenting för mig!

Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Blickfång i vardagsrummet. Bord och ljusstake från Annas butik Madame Plantier, täcken från Tine K Home, Søstrene Grene och Klippans Yllefabrik. Apa från ON Interiör, vas, Skrufs glasbruk. Tofflorna kommer från butiken Cirkus i Helsingborg.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Bara till lust. En vacker hörna att njuta i och av. Anna bor ensam och har gott om plats. Den gamla gymnastik­madrassen i läder kommer ursprungligen från Prag; Anna har köpt den av inredaren Marie Olsson Nylander. Kuddar från Ballroom Blitzz, Love Warriors och Christina Lundsteen. Mattan är en vintage boucherouite – en knuten trasmatta – och kommer från Marocko. Flos svarta bordslampa i fönstret balanserar upp den lantligt rustika stilen. Takkrona från Olsson & Jensen.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Materialmöten och kontraster i vardagsrummets soffhörna. Soffan kommer från PB Home, bordet har Anna fått av en god vän – det stod på en reklambyrå i Malmö på 80-talet. Stolen är ett Instagramfynd – Anna hittar ofta udda prylar den vägen – och på väggen ett positivt budskap i neon från Lagerhaus.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Varje söndag är det storkok i köket då Anna gör matlådor för veckan. Köksinredning från Ikea. Klinkergolv med metallisk känsla från Hornbach.
Punschveranda och innergård

Att Anna inte gör någonting halvdant finns det fler bevis för. När huset som rymmer hennes butik blev till salu såg Anna ingen annan råd än att köpa det – helt enkelt för att kunna fortsätta verksamheten. I fastigheten finns en lägenhet som hyrs ut, men att bo där var inget alternativ för Anna. Hon lever med jobbet, som dessutom representerar hennes största intresse, dygnet runt ändå. 

Anna hade länge haft ögonen på det charmiga trähuset med både punschveranda och skyddad innergård. Det hade allt hon sökte. När den efterlängtade Till salu-skylten en dag dök upp var hon redo. Vid det laget hade hon nästan gett upp hoppet om att hitta ett hus i byn och hade i stället skaffat lånelöfte hos banken för att bygga nytt. 

– Äntligen var ”mitt hus” – som jag väntat på – till salu. Mamma och jag gick hit innan visningen och knackade på, jag kom överens med säljarna och sedan ringde vi mäklaren och skrev på papperen. 

Därefter väntade en omfattande renovering. Anna visste precis hur hon ville ha det och tillsammans med sin pappa som är snickare förverkligade hon husdrömmen under ett och ett halvt år. 

De tidigare ägarna hade använt huset som sommarstuga och interiören var intakt sedan den senaste renoveringen på 1970-talet, komplett med furupaneler på väggarna och kork-o-plast på golven. Men det var inte bara ytskikten Anna hade andra planer för. Även planlösningen gjordes om radikalt. Två sovrum på ovanvåningen och två sällskapsrum i fil, öppet mot kök och matplats på bottenplan blev idealiskt för singelhushållet.

Husets ålder gjorde att Anna hoppades hitta vackra gamla brädgolv under kork-o-plasten, men där gick hon bet. Däremot visade sig taket dölja just den där rustika känslan som representerar just Annas personliga stil.

– Bjälkarna var tapetserade. Jag har lagt timmar på att skrapa rent dem med stålborste. Men det var det värt! Det är taket som ger karaktären åt huset, konstaterar Anna bestämt.

Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Dukat för fest med lokala skånska hjältar: muggar från Wallåkra stenkärlsfabrik och Badass Ceramics, tallrikar från Mölle krukmakeri och Agneta Livijn.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Rustikt ända ner i magen. Krukor från B Green och Love Warriors. Ljusstake i betong av Tove Adman.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Naturmaterial med ruffa ytor är ett signum för Annas stil; något litet grönt från naturen blir ofta pricken över i. Tesked från Greengate. Tallrikar från Mölle krukmakeri och Agneta Livijn, mugg Badass Ceramics.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
Matplatsen ligger i fil med köket och är en del av det stora vardagsrummet på bottenplan. Stolarna är ett impulsköpt nytillskott: Anna såg dem i en säljgrupp på Instagram och blev förälskad. Bord från Butik Linnea, takkrona, Wikholm Form. Väggprydnad av snäckor och fjädrar från Sixtydays.
Mysigt och prydligt 

Annas stil är genomtänkt och hemmet känns välkomnande och ombonat. Men Anna erkänner att hon också är något av en pedant. 

– Jag kan få panik om saker ligger framme, så var det när jag bodde hemma hos mina föräldrar också. Men det ska vara mysigt att komma hit, det är lika viktigt som att det är prydligt. För mig är det jätteviktigt att komma hem och andas i lugn och ro, att trivas och ha det bra. Det är viktigt att ha det fint omkring sig. 

Den mysiga känslan skapar Anna med hjälp av en konsekvent bas av varma färger och rustika material. Som så många andra med en naturlig känsla för estetik har hon själv svårt att sätta fingret på sitt eget framgångsrecept. 

– Jag vet inte, jag gillar att blanda gammalt och nytt. Design med krimskrams till en schyst balans. Jag tycker man ska köra på det man själv gillar och strunta i vad andra tycker. Det behöver inte finnas några ramar. Om inget hänger ihop? Då kanske det är din stil!

Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
I renoveringen var taket ett oväntat fynd. Bakom lager av tapet och färg fanns just den där råa ytan Anna gillar. Soffan är en favoritplats, sofforna kommer från PB Home och är fyllda med kuddar från Tell me More, The Travelling Band, Sixtydays, Tine K Home och MO Interior. Bordet i glas och krom stramar upp och ger den bohemiska stilen en effektfull twist.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
En liten avskild arbetsplats finns en trappa upp. Stolen är ärvd, skrivbord, minibyrå och bordslampa kommer från Ikea.
Modernt och rustikt i sekelskiftesvillan – kika in
På ovan­våningen har Anna sitt sovrum. Snedtaken har målats vita för att maximera ljuset, men bjälkarna lämnats bara för en dämpande känsla. Även här får växter gärna ta plats. Matta från House Doctor, takkrona och golvlampa från Ikea.
Rulla till toppen