Farföräldrarnas hem i Monaco gjorde djupt intryck på en ung Andrea Brodin. När hon och hennes familj många år senare flyttade till en 70-talsvilla fann hon äntligen den rätta platsen för den glammiga rivierastilen att blomma ut i all sin prakt.
Sedd från gatan gör inte Andrea Brodins villa så mycket väsen av sig. Fasaden i slammat vitt tegel har förvisso intressanta dekorationer i snidat trä vid entrén men i övrigt är det ett i raden av hus ovanför Kyrkviken på Lidingö. Eftersom huset är byggt i suterräng går det heller inte att se att det rymmer hela 300 kvadratmeter härlig bostadsyta.
– Huset är väldigt ljust och har en cool stil. Första gången jag klev in här trivdes jag direkt. Jag såg vattnet nedanför och kände att det här stället har bra feng shui, en skön energi. Det har en fin harmoni med raka linjer och mycket genomtänkt planlösning, berättar Andrea Brodin som flyttade in med sin familj 2017. Med två barn från ett tidigare äktenskap och en liten ettåring sökte hon och maken Cedric ett lättskött och rymligt hus.
– Jag gillar den här stilen med lite glammigt 60-tal. Jag har burit med mig inspiration från mina farföräldrars lägenhet i Monaco på 60- och 70-talen och här har jag låtit allt blomma ut med heltäckningsmattor, sjögrästapeter, palmer, marmor, gulddetaljer och djurmönster! Många saker kommer också från farmor och farfars lägenhet, jag älskar att blanda gammalt och nytt, berättar Andrea.
De flesta rummen i det luftiga huset krävde endast lite ytskiktsrenovering och den första större renoveringen Andrea och Cedric tog sig an var köket. Valet föll på ett flexibelt och elegant kök från HTH. Till det stilrena köket fungerar inredningen à la Monaco med guldglänsande matbord och barstolar, sammetsklädda stolar, djärv fotokonst och ohämmad takarmatur ypperligt bra. En bokhylla fungerar som fond bortom matplatsen och gör att rummet känns mer som ett chict vardagsrum.
– Det är i köket allt händer. Här äter vi, spelar spel och pysslar. Och Cedric lagar mat, han är den som är mest matintresserad, berättar Andrea, som ofta sitter och jobbar eller pluggar här.
Hon läser till fastighetsmäklare och bygger därmed på sin ekonomiutbildning. Hon jobbar också med sin blogg om inredning, mode, resor och annat livsstilsrelaterat innehåll. Tidigare har Andrea också arbetat en hel del med inredningsuppdrag och hon syns regelbundet i ”Nyhetsmorgon” i TV4 där hon tipsar om inredning. Hennes kompetens gjorde att hon hade en väldigt klar uppfattning om det nya köket och det blev också hon som styrde valet av kök. I dag är hon är glad att de tog in en kökskonsult som lyckades klämma in många fler funktioner och bland annat svängde om köksön för att skapa mer yta.
Tidlös färgsättning
– Köket blev kanon, jag skulle inte vilja ha någonting annorlunda. Det är tidlöst och rent utan krusiduller. Färgen kommer vi inte heller att tröttna på, vi valde en mild färg som upplevs grå på morgonen för att bli mer grågrön under dagen och gå mot beige på kvällen.
Sedan köket blev färdigt har de gjort en större renovering per år. Det stora badrummet stod först på tur och senast nu i vintras byggdes ett badrum om och bastun gjordes om till tvättstuga.
– Jag är ”tvättoholic” i full blom och med tre barn blir det mycket tvätt.
Ett annat stort plus med huset är att de sociala ytorna och ett master bedroom finns på det övre våningsplanet medan den nedre våningen rymmer fyra sovrum och ett kontor. Helt i enlighet med äkta 70-tal finns där också en stor gillestuga. Den saknar fönster men här har Andrea inrett ett mysigt tv-rum som med all säkerhet kommer att bli populärt för tonårshäng framöver.
– Vi bodde ganska trångt tidigare. Lilla Isabella sov i en ombyggd minigarderob som precis rymde spjälsäng och några hyllor så att nu plötsligt ha ordentligt med förvaring och en liten trädgård är verkligen drömmen.
Andreas tips inför köksbygget
1. Ta hjälp av en kökskonsult. Även om du har en klar uppfattning om vad du vill göra är det bra att få en ”second opinion” från en som arbetar med kök hela dagarna. HTH:s konsult kom till exempel på den smarta idén att vrida köksön för att få mer yta och hjälpte oss att få in fler funktioner än vad köket rymde från början.
2. Välj ett tidlöst kök som passar med lägenhetens eller husets stil. Ett lantligt kök kanske inte riktigt kommer till sin rätt i en funkislägenhet till exempel.
3. Välj färger som du kan leva med i många år. Säsongens modefärger kan du plocka in i inredningsdetaljer om du vill, men köksluckor och andra material är bättre att hålla neutrala.
4. Var noga med valet av bänkskiva. De kostar mycket oavsett om du väljer sten eller trä. Med barn kan slitaget blir stort. Vi valde en kompositskiva i 94 procent naturlig kvarts. Tålig och snygg!
5. Tänk att helheten ska hänga ihop: stänkskydd, golv, bänkskivor och belysning. Gör en moodboard så blir det enklare att se hur allt passar tillsammans.