Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar

Ett välordnat skrivbord, saker sorterade i fina boxar och en bukett färska blommor vid datorn. Här är tre snygga och personliga arbetsplatser att inspireras av inför hösten.


1. Rena och lugna linjer 

Hemma hos fotografen Kira är det rena linjer, lugna färger och naturfärgade pappersaskar som sätter ramarna för hemmakontoret. Det är var sak på sin plats som gäller.

För Kira betyder hemmakontoret allt. Hon är beroende av en lugn atmosfär där hon kan jobba utan att bli störd.

– Jag har tidigare delat arbetsrum med andra fotografer. Det är trevligt rent socialt men jag har haft väldigt svårt att koncentrera mig. Nu jobbar jag hemma, vilket är bra både för arbetsron och kreativiteten.

Det viktigaste är att ha god plats för datorn, i och med att Kira tillbringar mycket tid med att jobba med sina bilder digitalt. Därför har hon ett arbetsbord som är extra djupt så att hon kan bre ut sig ordentligt.

– När jag jobbar långa dagar är det extra viktigt att min arbetsplats är ergonomiskt korrekt. Jag är också väldigt glad över att jag satte in bokhyllan där alla lådor med bilder får plats. Det gör att jag har en överblick och snabbt kan hitta det jag söker.

Kiras lägenhet har en öppen planlösning. Därför funderade hon länge över planeringen – kontoret behövde bli både praktiskt och snyggt för att inte störa helheten.

– Arbetshörnan tar mycket plats rent visuellt, med bokhyllan som går från golv till tak. Så det är nödvändigt att allt är prydligt och överskådligt. Därför har jag valt arkivlådor i oblekt papper som jag tydligt kan märka innehållet på med en märkpenna. Det gör väldigt mycket för arbetsron att jag slipper leta efter grejerna.

– En smart lösning är också att ha ett skrivbord som är inbyggt i bokhyllan, så att jag slipper ha ett stort och klumpigt bord stående mitt i rummet.

inredningstips

1. Välj färger som gör dig lugn och glad.

2. Röj upp och omge dig med bara vackra saker. Göm papper och småprylar i lådor i bokhyllan, det blir prydligt och enhetligt.

3. Låt platsbygga en stor bokhylla som går från golv till tak, med många hyllor och ett inbyggt skrivbord. På det sättet får du massor med plats och kan hålla ordning, utan att kontorsytan tar för mycket utrymme i rummet.

Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
Den integrerade hyll- och skrivbordslösningen är specialbyggd av en snickare och skapar ett lugnt och prydligt intryck i hemmakontoret. Skrivbordsstol från &tradition, papperslådorna kommer från norska Stefan Papir.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
För Kira ska det vara enkelt att vara kreativ. Därför står penslarna alltid framme, om hon till exempel behöver måla en bakgrund. Den stora bilden i bakgrunden är Kiras egen.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
Kira jobbar ofta med moodboards. Här samlar hon former, material och färger som inspirerar henne.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
I bokhyllan finns plats för både arbetsmaterial och fint pynt, som burkar och växter.
2. Glamoröst och kreativt 

Kreatören Birgittes kontor går i överdådig art déco-stil, med glamorösa färger och gyllene mässing. För Birgitte är det färger, former och material som sätter i gång kreativiteten och föder nya idéer och projekt. 

För Birgitte, som är kreativt ansvarig inom mode och inredning, innebär kontoret att hon går in i ”work mode”.

– Det är mitt kreativa universum, där jag kan fördjupa mig. Jag har kunnat sätta min personliga prägel på mitt kontor och därför känner jag mig hemma här.

Färger är en stor del av Birgittes liv. Hon älskar färg och har alltid arbetat i färgstarka sammanhang – bland annat i åtta år på modehuset Hermès.

– Färger inspirerar mig, och jag tycker att de kan ge ett rum mer djup och personlighet.

På kontoret sitter det bilder och urklipp överallt, ibland i flera lager. Det är så Birgitte jobbar – hon samlar allt som inspirerar henne i moodboards så att hon ska komma ihåg alla idéer. 

Birgitte förvarar sitt arbetsmaterial i öppna hyllsystem från Montana, en lösning som funkar bra i och med att de kan sättas ihop på många olika sätt. Dessutom är de målade, vilket ger kontoret lite extra färg.

– Jag ville gärna ge kontoret ett färgstarkt men ändå lätt uttryck, och det fick jag med öppen förvaring. Montanahyllorna ger också rummet en egen personlighet i och med att de är vägghängda. Och jag älskar färgkombinationerna på hyllorna.

3 inredningstips

1. Samla dina uppslag och tankar på moodboards. De hjälper dig att komma ihåg och visualisera dina idéer, och de är snygga att ha på väggen.

2. Inred kontoret med färger och glamour. Det skapar blickfång och blir basen för ett kreativt rum där det finns plats att tänka stort.

3. Ta med några personliga ting i inredningen, till exempel en fin kaffekopp. De ger en skön hemkänsla

Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
Birgittes skrivbord är art déco-inspirerat i mässing och rökfärgat glas. Den höga arbetsstolen från Gubi har klätts med tyg från Pierre Frey. Glasväggen i bakgrunden är gjord av gammalt glas.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
I hyllsystemet från Montana förvarar Birgitte mappar och papper, men också mässingsprodukter, vintagevaror och kuddar från den egna firman.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
En av Birgittes moodboards med färger och idéer som hon gillar för tillfället.
3. Nästan som hemma 

Kathrine äger en second hand-butik och tillbringar det mesta av sin tid i butiken eller på sitt kontor. Därför är det viktigt att arbetsytorna är genomtänkta, att det finns gott om förvaring – och att hon känner sig som hemma.

Som egen företagare tillbringar Kathrine väldigt mycket tid på sitt arbete, ibland alla dagar i veckan. Därför är trivsel helt centralt för henne.

– Mitt kontor gör att jag älskar att vara på jobbet. Från mitt skrivbord har jag utsikt mot butiken, och mina medarbetare och kunder, samtidigt som det kommer in massor av dagsljus. Det ger energi och skapar en bra stämning.

När kontoret och butiken möblerades var det viktigt att både medarbetarna och kunderna skulle känna sig hemma. Därför har kontoret inretts med vackra italienska lampor, gamla fina möbler och vintagefyndade textilier. Det ger inredningen en exklusiv och mysig känsla.

Förvaringslösningen från Ikea, med hyllor från golv till tak och integrerade skrivbord, är guld värd tycker Kathrine. Butiken får in massor med second hand-plagg varje dag och det råder alltid brist på plats, men de stora Ikeahyllorna har skapat en efterlängtad ordning och överblick.

– Looken på hyllorna är också industriell och passar bra till resten av inredningen.

Vid varje skrivbord sitter en anslagstavla där det finns plats för personliga saker och idéer.

– Dem satte vi upp för att göra kontoret lite extra inspirerande och trevligt, säger Kathrine.

3 inredningstips

1. Om du har ett externt kontor, ta med några personliga saker hemifrån. Jag har alltid inneskor under skrivbordet, vackra koppar till morgonkaffet och privata bilder på anslagstavlan. Det skapar en behaglig atmosfär.

2. Inred kontoret med en skön fåtölj, en matta och lampor med bra belysning så att du kan ta en paus och hämta andan då och då.

3. Ha en snygg högtalare för din favoritmusik, eller använd hörlurar så att du inte stör andra. Musik kan hjälpa dig att komma i stämning, oavsett om saker ska göras snabbt eller långsamt.

Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
Hyllsystemet från Ikea med integrerat skrivbord blev en optimal lösning för Kathrines kontor. Skrivbordsstolen är en vintagefyndad ”Sjuan”-stol som har klätts i ylletyg. Lamporna är köpta second hand. Spegel, Menu.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
På moodboarden samlar Kathrine idéer till nya produkter till butiken.
Uppdatera hemmakontoret – 3 personliga stilar
Vintagestolen ”Boomerang” av Peter Hvidt och Orla Mølgaard-Nielsen, har klätts om i textil från Kvadrat. På skåpen hänger second hand-kläder som säljs i butiken.
Rulla till toppen