Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen

I Yvonne Berlins provensalska poolhus ryms det mesta av livets goda – och här samlas familj och vänner för lunch och kalas. Med kuddar, luftkonditionering och skön musik blir denna trädgårdspärla navet för både umgänge och skön avkoppling.

Endast ett stenkast från Medelhavets strand hittade Yvonne Berlin Baumgardt och dåvarande maken sitt paradis på Rivieran. Inledningsvis var det mycket arbete med renovering av den nedgångna gamla villan, anläggningen av den helt nya trädgården och omplantering av träd och växter. När slutligen även en härlig pool var på plats kändes allt komplett. Nästan. För Yvonne hade ytterligare en dröm: ett poolhus för avkoppling och umgänge. Inspirationen hade hon fått från ett hotell under en resa till Saint-Barthélemy. 

Och drömmen blev verklighet. Som ett smycke ligger nu Yvonnes poolhus i trädgården, som en pendang till poolen, bländande vitt och generöst inrett i en blandning av boudoir och spa de luxe. Husets inre har en fast inredning, med en stor U-formad soffa med gott om plats att sitta. Yvonne, hennes familj med fem vuxna barn och barnbarn har ofta och gärna stora kalas för ett stort umgänge, middagar för vännerna eller luncher för väninnorna. 

Yvonne är en gästfri person som gillar att ha gäster från när och fjärran, och har stor glädje och användning av detta extrarum. I första hand fungerar huset som ett skönt alternativ till liggstolarna vid poolkanten. Även om varje solsäng har ett eget parasoll som skydd mot den stekande solen, så är det skönt att då och då kunna gå in under tak och vila i skuggan. Extra lyxigt är att kunna sätta på luftkonditioneringen för svalka och njuta av musik som strömmar ut över poolområdet från de inbyggda hög­talarna. Vita tjocka bomullsgardiner ramar in husets öppningar och går självklart att dra för som skydd. Man kan även använda huset som en alldeles egen plats för retreat, meditation eller få massage i ”splendid isolation”. Huset används ofta som en plats där gästerna kan samlas för en drink före maten eller kaffe och avec på kvällskvisten. Stora generösa soffor och massor av kuddar får gästerna att känna sig avslappnade och att trivas. 

Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Poolhuset ligger som ett smycke i trädgården hos Yvonne Berlin Baumgardt på franska Rivieran. Mitt på väggen ett stort träsnitt från Bali. Poolen är helt belagd med glasmosaik i pärlemor från Zanossa. Solstolar från Dedon, parasoller från Tuuci och ljuslyktor från Ekerö Möbler.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Keramikfat med guldglasyr, Charlotta Unger, urnor från Oscar & Clothilde.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Sjalen i tunt sidentyg från Idéa Plus, korgen från lokal marknad, tickingpläd från Private Collection.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Poolhuset ser inbjudande ut med sin stora välkomnande soffa med mängder av kuddar och det rustika bordet uppdukat med dryck, frukt och blommor. Kuddarna har Yvonne låtit sy upp efter inspiration från Saint-Barthélemy, de blandas med kuddar från Private Collection. Stora kelimkuddar från Mattkompaniet.
Ritat av sonen 

Vid mörkrets inbrott förvandlas huset till en dröm som hämtad ur ”Tusen och en natt”. En mängd ljuslyktor, dämpad inbyggd belysning i väggnischerna och en levande brasa skapar en fantastisk stämning under de sammetsmörka kvällarna som är så karaktäristiska för Medelhavsländerna. 

Det delikata och spännande uppdraget att rita poolhuset gavs till Yvonnes son, Luigi Fallai, utbildad arkitekt i Milano – och resultatet blev precis som hon hade föreställt sig: en välkomnande känsla, med en generös öppning mot poolen, fast soffinredning, brasa, belysning och luftkonditionering för både kall- och varmluft. Under årets kalla och blöta årstid behöver huset stängas igen och fungerar då som praktisk och fuktfri förvaring av utemöblerna. Detta löstes genom järnjalusier som mekansiskt går att fälla för husets alla öppningar. Dessutom inbrottssäkert, ett måste på Rivieran. En pärla i en mussla som sluter sig i väntan på nästa säsong och anstormning av den stora familjen.

Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Mässingspalm Oscar & Clothilde, stor urna från Valbonne, kelimkuddar från Private Collection.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Bricka med glas från Medeltidsmuseets shop. De handblåsta vinglasen med luftbubblor är inköpta i den provensalska staden Biot.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Kuddarna med påsydda fransar har Yvonne låtit sy upp. Övriga kuddar och pläd från Private.
Snyggt och avslappnat vid poolen – så skapar du stilen
Svarta skålar med förgylld insida, Oscar & Clothilde, dottern Francescas skor med förgylld utsida.

Koraller – hotade skönheter

Korallerna som visas på bild i det här reportaget är antika, men eftersom många koraller är ­hotade i dag är det viktigt att tänka efter noga om man överväger koraller i inredningen.

Det vi i dagligt tal kallar koraller är skalen av långsamväxande, kolonilevande polyper – små havsdjur som bygger upp sina skal bit för bit, ofta så långsamt som med 1–10 millimeter per år. Om du hittar koraller på stranden när du är på semester utomlands är det viktigt att veta att många av dem är utrotningshotade och därmed omfattas av särskilda regler för både utförsel ur ursprungslandet och införsel i Sverige. Det är tillåtet att föra in små bitar av döda koraller (2–30 millimeter i diameter) till Sverige, men Jordbruksverket avråder ändå från att man gör det. För all handel med koraller gäller att handlaren måste kunna visa upp intyg på korallernas ursprung och att de köpts på laglig väg. Handeln med utrotningshotade djur och växter regleras av Cites, Convention on international trade in endangered species of wild fauna and flora.

Källor: Jordbruksverket, WWF, CITES

Rulla till toppen