Intervju med illustratören Stina Wirsén: ”Jag har fortfarande mitt drömjobb”

För tio år sedan illustrerade Stina Wirsén frimärken för Lars Wallin – inför sommarens Pride-vecka korsades deras vägar ännu en gång. Då lanserades nämligen två unika konstverk i begränsad upplaga i samarbete med Absolut Art. Vi fick en pratstund med henne.

Hur skulle du beskriva konstverken? 
– Det är två unika tusch- och akvarellmålningar, men även modeskisser och samtidigt illustrationer/ iscensättningar med Lars Wallins kreationer i fokus.

Ett av verken har fått namnet The Wonderland of Lars Wallin – hur ser det ut?
– Lars sticker ut som modeskapare i Skandinavien, han är ”more is more” i en annars överlag ganska stram och återhållen estetik. Plaggen känns ofta som berättelser, med stor dramatik och starka känslor. Inför arbetet med de två verken valde jag och Lars ut två av de modeskisser/ tolkningar jag tidigare gjort av hans kreationer. Inför hans stora separatutställning för några år sedan gjorde jag mängder av skisser och målningar, några av dem ställdes då ut tillsammans med plaggen.

Finns det en Lars Wallinsk ådra i din egen klädstil? 
– Jag är modeintresserad och älskar verkligen den konstformen. Men som den arbetshäst jag är, präglas mitt yttre av en praktisk vardag. Kortklippta naglar (oftast med tuschfläckar) och rymliga kläder som går att röra sig obehindrat i (jag arbetar mycket på golvet). Så jag är ganska långt från Lars Wallins eleganta silhuetter. 

 

Intervju med illustratören Stina Wirsén:

Var hämtar du din inspiration? 
– Från livet och konsten. Allt är inspirerande! Främst i storstäder. Jag är inte så förtjust i att vara på landet, även om jag just nu arbetar med en serie bilder med temat natur …

Du har en gedigen karriär bakom dig – hur ser din relation ut till ditt yrke idag?
– Jag har mitt drömjobb. Jag växlar uppdrag med fri konst. En vecka jobbar jag med en ny barnbok, nästa vecka bygger jag en utställning. Att växla manér, uppdrag och teknik är berikande och oupphörligt intressant.

Vad har du för tips till den som drömmer om att bli illustratör? 
– Teckna, måla, titta, läs. Unna dig bra arbetsredskap och ta dig själv på allvar.

Intervju med illustratören Stina Wirsén:
Konstverket ”The Wonderland of Lars Wallin”.

Konstverken finns i en upplaga om 50 ex på absolutart.com

Storlek 50×70 cm

Pris utan ram 2 900 kr

Pris med ram 4 099 kr

Intervju med illustratören Stina Wirsén:
Konstverket ”The Bride”.
Rulla till toppen