6 tips för ett välkomnande gästrum

När inredaren Tone Kroken väntar besök skapar hon extra välkomnande känsla i gästrummet. Inspirationen hämtar hon från ett charmigt franskt boutiquehotell. Här är hennes bästa tips för att få sommargästerna att trivas fint.

När sommargästerna anländer är det trevligt att kunna välkomna dem lite extra. Inredaren Tone Kroken vill gärna att hennes gäster ska känna sig som om de checkar in på ett härligt litet boutiquehotell.

– Det ska kännas generöst när man kommer som gäst på sommaren. Då är sättet du bäddar sängen otroligt viktigt, säger hon.

Nyligen var Tone på besök på det lilla hotellet La Belle Vue som ligger ute på landsbygden Neffiès i Languedoc-Roussillon-regionen i Frankrike. Hotellet har sex rum, alla med olika inredning. I ett av rummen finns en vacker järnhimmelssäng mitt i rummet och nyanserna går i vitt, beige och en delikat ljusblå ton. Ett annat rum är en riktigt feminin dröm, med rosa väggar och småblommigt överkast. Gemensamt har rummen de antika franska möblerna, järnsängar och sköna sängkläder av linne. Här hämtar Tone Kroken inspiration till hur hon inreder för sina egna sommargäster. 

– Jag börjar alltid med att bädda upp en riktigt inbjudande säng. Om du håller dig till vita lakan är det sedan enkelt att tillföra textilier med karaktär för att få till en riktigt personlig bäddning. Självklart serverar jag frukost på sängen – yoghurt med hemmagjord granola och granatäpple känns hälsosamt och gott i sällskap av en caffe latte. Ett perfekt sätt att börja dagen på! 

På hotellet är sängarna uppbäddade med både nya, krispiga lakan och lite äldre, vackert broderat sänglinne. Vadderade eller kviltade överkast sätter den där extra lilla pricken över i. På varje rum finns också fina strandväskor som gästerna gärna får använda. 

– När jag är värdinna vill jag ge mina gäster en liten välkomstpresent. Det kan vara en favoritbok som du läst och vill ge vidare, en väldoftande tvål, en liten anteckningsbok eller kanske en bit choklad. Det behöver inte vara något stort, men det blir garanterat uppskattat. 

6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum

1. Tänk i lager när du bäddar sängen. Jag väljer alltid ljusa nyanser på lakanen. Starkare färger använder jag hellre på väggar och golv. Blanda gärna äldre, tjocka linnelakan med nya lite finare. 

2. När man reser bort glömmer man ju ofta toalettartiklar så sätt gärna fram en skön handkräm, schampo och bodylotion. Det behöver inte bli så dyrt. Du kan köpa småflaskor som du fyller på efter hand, det blir både enkelt och miljövänligt. 

3. Sist men inte minst: Pynta med blommor från trädgården eller sätt in några gröna växter. 

4. På nattygsbordet lägger Tone gärna fram en favoritbok och arrangerar ett litet stilleben som är fint att vila ögonen på. 

5. Äldre lakan är ofta tjocka och lite skönare att sova i. Vackrast är om de också har ett broderat monogram.

6. Tone sätter alltid fram en väska till sina gäster – trevligt när de ska på utflykt eller gå ner till stranden. 

6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
6 tips för ett välkomnande gästrum
Rulla till toppen