Så tar du hand om trädgården i höst

Vill du få ännu vackrare växter och bättre skördar i trädgården nästa sommar? Då är det nu du ska lägga fokus i trädgården – jobbet du gör i trädgården i höst har nämligen stor påverkan på hur den kommer se ut när värmen återvänder. Här är 5 tips!


1. Rensa bort ogräs 

Något som aldrig vilar är ogräset – det kommer nämligen fortsätta att växa tills marken är täckt av frost eller snö. För att få det att försvinna helt finns inga genvägar utan det måste rensas bort helt. Ju mer du rensar i höst desto mindre tid behöver du lägga på ogräset i vår. 

 

 

 

Så tar du hand om trädgården i höst
Foto Fiskars
2. Ta vara på höstlöven 

Löv som fallit från träden och lagt sig på gräsmattan kan med fördel spridas i blomsterbäddarna eller placeras i en kompostbinge, då återgår bladens energi till jorden. Dessutom kommer viktiga insekter för trädgården att hitta skydd för vintern under täckningen av bladen. 

Så tar du hand om trädgården i höst
Foto Fiskars
3. Plantera! 

På hösten är både luften och marken fuktig vilket gör årstiden riktigt bra för plantering, växterna behöver heller inte vattnas lika mycket. Hösten är en bra tid att plantera perenner och andra årliga gröna växter, där lökarna som sätts i jorden skapar en fin vårbädd växter. Oktober är en bra tid för att plantera härdiga fruktträd, prydnadsträd och häckar. Det går även fint att plantera träd och andra bladfällande buskar till dess att tjälen går i jorden. Barrotade pioner och rosor går också bra att plantera. Även om hösten vanligtvis medför fuktigt väder, är det smart att kontrollera markens fuktighet eftersom nya växter kräver lite extra fukt för att slå goda rötter.

Så tar du hand om trädgården i höst
Foto Blomsterfrämjandet
4. Beskär och forma 

Funderar du på när det är bäst att beskära träd och buskar? Det är under den så kallade JAS-perioden – juli, augusti och september. Trädens sår läker nämligen snabbare under sensommaren. Perenner, buskar och träd har en tendens att växa till sig ordentligt under sommaren, nu är tiden att beskära och forma dessa växter. Klipp bort de växande grenarna och ta bort döda växter och kvistar. Vissa växter behöver inte beskäras, men ta en allmän titt i trädgården och återfå kontrollen efter sommarens växande månader. Något som kan vara bra att tänka på är att använda vassa sekatörer med sidoskär vid beskärning av färska grenar och vattenskott, för att få så rena och snygga snitt som möjligt.

Så tar du hand om trädgården i höst
Foto Fiskars
5. Fortsätt gödsla 

Sommarens blommor kan hålla sig vackra långt in på hösten – tänk därför på att fortsätta ge dem både näring och regelbunden vattning. 

 

Så tar du hand om trädgården i höst
Foto Blomsterfrämjandet
Rulla till toppen