Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av

Med varsam hand har Ulla-Karin och Hans renoverat sitt gamla småländska släkttorp. Här njuter de av lugnet, naturen och ett hem där gamla originaldetaljer berättar om husets historia.

Det lilla torpet har ett naturskönt läge med skogen precis utanför knuten. Det är precis så rofyllt som man tänker sig att den svenska drömmen om en sommarstuga kan vara – ett rött hus med vita knutar och vacker snickarglädje, en ståtlig flaggstång som vajar i vinden och djupa gröna skogar som en trygg kuliss. Här lever Ulla-Karin och Hans Friberg sitt sommarliv, och hit åker de för att njuta av både naturen och torpets ombonade atmosfär. Det är inrett i en helt annan stil än i hemmet i Jönköping, berättar Ulla-Karin. 

– Det här är verkligen en kontrast mot staden. Här finns lugnet, och här kan man andas frisk luft och varva ner. Det är fridfullt, avskilt och man kan sitta i morgonrock med kaffekoppen i handen och ta dagen som den kommer, utan krav och stress. 

Torpet har tillhört Hans släkt i flera generationer, och för fyra år sedan fick Ulla-Karin och Hans chansen att ta över det, vilket de inte tvekade att göra. Här fanns många härliga minnen och de ville också ge sina egna barn en plats att längta till – och möjligheten att tillbringa sommarledigheten i denna idyll. 

– Dessutom ville vi att Hans mamma fortfarande skulle kunna åka hit trots att hon inte orkade ta hand om torpet själv längre, något som inte hade varit möjligt om torpet såldes till utomstående. Den här platsen är väldigt kär för henne, och nu kan hon vara här och koppla av men slippa allt jobb med att sköta och äga fastigheten, säger Ulla-Karin. 

Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Det småländska torpet från 1870 har funnits i släkten i fyra generationer. Nu är det Ulla-Karin och Hans som huserar här tillsammans med sina tre barn.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Från hallen går en brant trappa upp till över­våningen, där familjen har inrett ett luftigt sällskapsrum.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Salongen rymmer både matplats och soffgrupp och är inredd med arvegods som har funnits i torpet i flera generationer. Alla möbler bär sin egen historia och vårdas nu ömt av Ulla-Karin och Hans.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Ulla-Karin och Hans har själva ritat det nya köket. De valde en lantlig inredning med porslinsdiskho från Ikea, och kompletterade med spis och fläkt från Gorenje. Väggarna är målade med linoljefärg från Kulturhantverkarna.
Satte in nytt badrum

Två viktiga saker fanns på agendan när Ulla-Karin och Hans tog över huset. Köket behövde renoveras och ett badrum skulle byggas. Tidigare fanns bara sommarvatten så ett badrum med dusch och toalett stod högt upp på önskelistan. 

– Nu har vi uppdaterat med en trekammarbrunn och det känns lyxigt. Att kunna ta en dusch efter en lång skogspromenad, eller efter jobb med huset är något som vi saknade tidigare, säger Ulla-Karin med ett leende. 

Renoveringsarbetet har varit varsamt, och har gått steg för steg. Paret var inte intresserade av att riva ut allt och börja om med ett tomt skal. Minnen och möbler som fanns i huset skulle i stället bevaras, och moderniseringen för att skapa större bekvämlighet skulle ske med omsorg. 

– Vi ville ju som sagt ha en kontrast till hemmet i Jönköping och här kunde vi gå all in på en äldre och och mer rustik stil. Och inget annat skulle ju passa här så det fanns egentligen inget val. Däremot ville vi välja detaljerna med omsorg, allt skulle vara tidsenligt och passa miljön så att färg och stil harmonierade.  

När nya projekt drar i gång så brukar Ulla-Karin stå för idéerna medan Hans genomför dem. Ett samstämt teamwork där Hans bygger och snickrar, och Ulla-Karin målar och tapetserar. Gedigna materialval kompletteras med smarta lösningar och trots att både kök och badrum är nybyggda så känns de genuint gammaldags och passar husets själ. 

– Som med alla gamla torp så är det ett ständigt pågående jobb med att sköta om och renovera där det behövs, säger Ulla-Karin. Vi har fler rum att renovera och så måste utsidan få lite tid och kärlek varje år. 

 

Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Spis och fläkt i lantlig stil från Gorenje.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Den gamla vedspisen är original och har renoverats till bruksskick eftersom det är enda värmekällan i rummet. Till vänster om spisen har den gamla skåpinredningen bevarats.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Längs ena väggen i köket står några underskåp som extra förvaring och arbetsyta. Här sitter panelen i brösthöjd och ovanför sitter en tapet från Lim & Handtryck. Pallen är arvegods, kylskåpet kommer från Gorenje.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Övervåningen var redan öppen upp till nock när Ulla-Karin och Hans tog över torpet, men den obehandlade panelen på väggar och tak hade mörknat och rummet kändes murrigt. Allt målades därför vitt förutom de rustika bjälkarna.
Fungerande kakelugnar

Köket är Ulla-Karins favoritplats. Här tänds en brasa i vedspisen under kulna dagar och det är härligt att slå sig ner och lyssna till sprakandet. Vedspisen och kakelugnarna är de enda värmekällorna i huset, förutom ett element som installerades i badrummet när det renoverades. 

– När vi ändå byggde nytt badrum ville vi ha all bekvämlighet där och då behövdes ett element för underhållsvärmens skull så att inte vattenledningarna ska frysa. I övrigt så eldar vi i alla rum, det ger en speciell värme och är en underbar kontrast till vardagen hemma i stan. 

Badkaret har sin egen historia. Ulla-Karin och Hans hittade det faktiskt i skogen och trots att karet var i dåligt skick såg de potentialen, stilen var helt rätt och måtten var perfekta. Så de släpade hem det och beställde två nya gjutjärnsben, och nu är historien om hur det charmiga badkaret hamnade hemma hos familjen en kul snackis. 

– Med badkaret på plats så blev badrummet både praktiskt och vackert. Golvet med de spanska plattorna i dova blå nyanser och den gamla spegelbyrån gör att rummet känns både personligt och ombonat, säger Ulla-Karin. A

Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Kakelugnen är original och är enda värmekällan i rummet som förr i tiden var skomakarverkstad. Numera är det ett trivsamt sovrum med hög mysfaktor.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Det lilla sittbadkaret hittade Ulla-Karin och Hans i skogen, det hade perfekta mått men var i ganska dåligt skick, och två nya ben tillverkades av Mansarps Gjuteri i samma stil som de andra. Träpanel och mönstrad klinker ger en romantisk och lantlig känsla.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Sovrummet har renoverats med varsam hand och är inrett i vilsamt vita nyanser. Det vackra överkastet av mormorsrutor har Ulla-Karins mamma gjort.
Ombonad stilmix – här är torpet att inspireras av
Ulla-Karin såg idén med att göra om en spegelbyrå till en badrumskommod på Instagram. Hon fyndade en byrå på Blocket för 150 kronor, och skrapade och slipade den innan den målades med linoljefärg i en dovt blågrå nyans från Kulturhantverkarna. De vackra keramikplattorna på golvet kommer från spanska Peronda. Hand­fatet är köpt på nätet.
Rulla till toppen